Yaklaşık 10 kişiden biri yemek sonrası şişkinlik yaşar, tipik olarak karında gaz veya rahatsız edici dolgunluk hissi şeklinde. Şişkinliği anlamak zordur çünkü pek çok potansiyel faktör vardır. Ancak yaygın bir neden yediklerimizle, özellikle de bağırsaklar tarafından zayıf bir şekilde emilen yiyeceklerle ilgilidir. Yemek yedikten sonra sık sık şişkinlik yaşıyorsanız, mide ağrısını azaltmak için şu yiyeceklerden kaçının:
Yüksek fruktozlu mısır şurubu ile tatlandırılan gıdalar, şişkinliğe sebep olur. Özellikle şeker, paketlenmiş meyve, paketlenmiş unlu mamuller, ketçap benzeri soslar ve hazır meyve suları, tatlandırılmış yiyeceklerdir. Bunun yerine, bütün yiyecekleri ve daha az şekerli içecekleri tercih edin. Karbonasyon şişkinliğe neden olabilir, bu nedenle düz su veya sebze sularını tercih edin.
Fruktoza karşı hassasiyetiniz varsa, aşağıdaki meyveleri ölçülü tüketin.
Bunlar yerine böğürtlen, yaban mersini, ananas, mandalina, çilek gibi meyveler tüketebilirsiniz.
Sebzeler bile, özellikle çok fazla fruktan ve galaktan içeriyorsa şişkinliğe neden olabilir. Bu sebzelerin şişkinliğe neden olma olasılığı yüksektir;
Bunlar yerine havuç, avokado, patlıcan, kereviz, karnabahar ve marul gibi daha az şekerli besinleri tercih edebilirsiniz.
Laktoz intoleransı, dünya genelinde oldukça yaygın görülen bir durumdur. Şişkinliği azaltmak için, laktoz içermeyen ürünler tüketilebilir. Sert veya yıllanmış peynirler (parmesan, brie, mozzarella, İsviçre ve keçi peyniri) yumuşak peynirlere göre daha fazla tolere edilir.
Mercimek, bezelye ve birçok fasulye, vücudun parçalamakta zorlandığı bir şeker türü olan rafinoz içerir. Fasulye ayrıca lif açısından da zengindir ve yüksek alım, gaz oluşumunu artırabilir. Siyah fasulye, barbunya ve soya fasulyesi, gaz ve şişkinlik yapar. Bunlar yerine börülce, taze fasulye ve maş fasulyesini tercih edebilirsiniz.
Sorbitol, mannitol, ksilitol ve eritritol gibi şeker ikameleri, genelde şişkinlik ve gaza neden olur. Stevia ve keşiş meyvesi özü daha sağlıklıdır ve gaz veya şişkinliğe neden olma olasılığı daha düşüktür.
Glüten içeren gıdalar, glüten intoleransı olan kişilerde şişkinliğe neden olabilir. Bu durumda, buğday, arpa ve çavdar gibi glüten içeren besinlerden kaçınmak gerekir. Pirinç, kinoa, yulaf ve diğer glütensiz ürünleri tercih edebilirsiniz.
Fermente gıdalar bağırsak mikrobiyomunuzu güçlendirebilir. Ancak bazıları geçici şişkinlik ve gaza neden olabilir. Daha rahat bir mide için kimchi, kombucha ve lahana turşusu alımınızı sınırlayabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;