Ananas, ananasgiller familyasına ait, sıcak ülkelerde yetişen bir bitkidir. Anavatanı Güney Amerika olan ananas, iri meyveli, lezzetli ve güzel kokulu bir meyvedir. Kısa ve tıknaz kök yapısına sahip olan bu meyve, taze bir şekilde tüm mutfaklarda kullanılabilir. Meyve salatası ve kokteyl yapımında da kullanılır. Brezilya, Kosta Rika ve Filipinler, ananasın en çok üretildiği yerlerdir.
1 dilim ananas;
Ananasın içerisinde bromelain adı verilen bir enzim bulunur. Vücuttaki proteinleri parçalayan bu enzim, et yumuşatıcı olarak kabul edilir. Bu yüzden çiğ ananas veya olgunlaşmamış ananasın tüketilmesi halinde, bromelain dil ve yanaklarda yanma hissi oluşturur.
Ananas, enzim türü olan bromelain içerir. Bromelain vücut içerisinde proteinleri ve diğer besin maddelerinin daha hızlı parçalanmasına sebep olur ve aynı zaman da anormal kanamalara da yol açabilmektedir. Bu yüzden Bromelainin ilaç olarak satılan takviyelerinin gebelik süresince kullanılması önerilmez. Bromelain, ananas içerisinde yer alan bir enzim olsa da tek 1 porsiyon ananasta çok fazla miktarda bulunmadığı için gebelikte tüketilmesi sorun oluşturmayacaktır.
Aynı zamanda ananas, güçlü bir C vitamini kaynağıdır, içeriğindeki bulunan folat, demir, magnezyum, bakır ve B6 vitaminleri ile de bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Porsiyon kontrolüne dikkat ederek gebelik döneminde tüketebilirsiniz.
Bazı kişiler hamilelikte ananas yemenin sakıncalı olduğunu söyleyebilir. Özellikle aşırı tüketilmesi halinde bebek sağlığını tehlikeye atabilir. Bu yüzden ananas tüketmeden önce doktorunuza danışmanız daha doğru olacaktır.
Yazar:
Uzm. Dyt. Merve Sena Nazlı
Şunlara da göz atın;