Haftada üç porsiyon havuç yemek, turuncu kök sebzelerde bulunan önemli besin maddelerini önemli ölçüde artırabilir. Marketlerde yaygın olarak satılan ve daha küçük parçalara bölünmüş bir porsiyon havuç, yani 100 gram veya yarım su bardağına denk geliyor. Bir çalışmada haftada üç kez havuç yiyen, havuç yemeyen ve bunun yerine multivitamin takviyesi alan, havuç ve multivitamini birlikte tüketen veya kontrol grubu olarak ne havuç ne de takviye tüketmeyen 60 genç yetişkin incelendi.
Cleveland Clinic'e göre, araştırmacılar dört hafta sonra havuç yiyenlerin derilerindeki karotenoidlerde %10,8'lik bir artış olduğunu buldular. Bu karotenoidlerin, iltihabı önleme ve kalp sağlığını geliştirme gibi sağlık açısından faydaları olduğu bulunan doğal antioksidanlar olduğu ortaya çıktı. Ayrıca araştırmacılar, yalnızca multivitamin (havuçta bulunan aynı karotenoidi içerir) alanların karotenoid seviyelerinde herhangi bir değişiklik görmediğini buldu. Ancak havuç ve takviyeyi tüketenler en fazla faydayı gördü ve cilt karotenoidlerini %21,6 oranında artırdı.
Yüksek sebze tüketimi her türlü olumlu sağlık etkisiyle ilişkilendirilir - her türlü kronik hastalık riski artan meyve ve sebze tüketimiyle azalır. Havuç ve kabak ve tatlı patates gibi diğer turuncu ve kırmızı tonlu sebzeler, vücudun A vitaminine dönüştürdüğü karotenoid olan beta-karoten açısından zengindir.
Şunlara da göz atın;