Güneydoğu Anadolu Mutfağından 12 Yöresel Tarif

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin meşhur yemekleri nedir? Güneydoğu Anadolu mutfağında hangi yemekler ve tatlılar yenir? İşte, Güneydoğu Anadolu mutfağını yakından keşfetmek isteyenler için, mutlaka denemeniz gereken 12 nefis tarif:
Güneydoğu Anadolu Mutfağından 12 Yöresel Tarif
18 Ağustos 2022, 14:22

Güneydoğu Anadolu mutfağı, ülkemizin en sevilen ve en popüler olan mutfaklarına ev sahipliği yapar. Özellikle Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Mardin gibi şehirlerimizde hazırlanan yemekler, dünya çapında bir üne kavuşmuştur. Et ürünlerinin yoğun olarak kullanıldığı bu mutfakta, yöresel çorbalar ve şerbetli tatlılara da yer verilir. Tatlı yapımında en çok kullanılan malzeme, antep fıstığıdır. Güneydoğu Anadolu'nun hemen her yöresinde ayrı kebap çeşitleri bulunur. Ayrıca yöreye özgü Kilis tava, Maraş tava gibi lezzetler de bulunur. İşte, Güneydoğu Anadolu mutfağından 12 yöresel tarif:

  1. Ali Nazik

ali nazik

Ana malzemeleri patlıcan ve et ile hazırlanan Ali Nazik, ortalama 30 dakika içinde sofralardaki yerini alır. Yoğurt ile birlikte sunulur. Videolu anlatımıyla Ali Nazik tarifini kolayca hazırlayabilirsiniz.

  1. Antep Lahmacun

antep lahmacun

Türkiye'nin en meşhur lezzetlerinden biri olan lahmacun, kıymalı harçla doldurulur. Pişirildikten sonra, marul, limon, domates ve maydanoz ile zenginleştirilir.

  1. İçli Köfte

içli köfte

Bazı yörelerde oruk ismiyle bilinen içli köfte, kıymalı harç ile doldurulur. İçli köfteyi isteğe göre kızartarak, isteğe göre de haşlayarak tüketebilirsiniz.

  1. Nohut Dürümü

nohut dürüm

Gaziantep mutfağının sokak lezzetleri arasında yer alan nohut dürüm, haşlanmış nohut ve tırnak pide ile hazırlanır. Ortalama 30-35 dakika içinde hazırlayarak sofralarınızı ziyafete dönüştürebilirsiniz.

  1. Kuzu Büryan Kebap

kuzu b��ryan kebap

Kuzu eti ile hazırlanan büryan kebabı, Siirt mutfağıyla özdeşleşmiştir. Genellikle safranlı pilav ile birlikte sunulur. Havuç, kabak ve patates eşliğinde servis edilir.

  1. Siirt Perde Pilavı

siirt perde pilavı

Fes şeklinde bakır tencerelerde pişirilen perde pilavı, tavuk, pirinç ve kuş üzümü ile hazırlanır. Dışı hamur, içi ise pilavla doldurulur. Kalabalık sofralarda servis edilir.

  1. Kilis Kebabı

kilis kebabı

Kıyma, patlıcan ve domates ile hazırlanan Kilis kebabı, Güneydoğu Anadolu'nun sevilen lezzetlerinden biridir. Özel günlerde hazırlanır.

  1. Eli Böğründe

eli böğründe

Kahramanmaraş yöresiyle özdeşleşen eli böğründe, kuzu eti ile hazırlanır. Yapımında biber, domates ve sarımsak kullanılır. Videolu anlatımıyla eli böğründe kebabını 30 dakikada hazırlayabilirsiniz.

  1. Antep Fıstıklı Baklava

antep fıstıklı baklava

Bayramların vazgeçilmez lezzeti olan baklava, hazır yufka ile hazırlanır. El yapımı hamur kullanılacaksa, yufkalar çok ince olacak şekilde açılmalıdır. Yufka araları antep fıstığı ile zenginleştirilir. Şerbetle buluşan tatlı, dondurma eşliğinde servis edilir.

  1. Katmer

katmer

İncecik hamur ile hazırlanan katmer, sacda pişirilir. Antep mutfağıyla özdeşleşen katmer yapımında, bol miktarda antep fıstığı kullanılır. Kaymakla birlikte servis edilir.

  1. Cennet Çamuru

cennet çamuru

Yalnızca 7 malzemeden oluşan cennet çamuru, kadayıf ve tereyağı ile hazırlanır. Yapımında bol miktarda antep fıstığı kullanıldığı için, cennet çamuru ismini almıştır.

  1. Çullama Tatlısı

çullama tatlısı

Bastık, un ve yoğurt ile hazırlanan çullama tatlısı, şerbetle birlikte sunulur. Ortalama 20-25 dakikada hazırlanan çullama tatlısı, Maraş dondurması eşliğinde servis edilir. 


Şunlara da göz atın;

  1. Ege mutfağından yöresel tarifler
  2. İç Anadolu mutfağından yöresel tarifler
  3. Akdeniz mutfağından yöresel tarifler
  4. Karadeniz mutfağından yöresel tarifler
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo