Güneydoğu Anadolu mutfağı, ülkemizin en sevilen ve en popüler olan mutfaklarına ev sahipliği yapar. Özellikle Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Mardin gibi şehirlerimizde hazırlanan yemekler, dünya çapında bir üne kavuşmuştur. Et ürünlerinin yoğun olarak kullanıldığı bu mutfakta, yöresel çorbalar ve şerbetli tatlılara da yer verilir. Tatlı yapımında en çok kullanılan malzeme, antep fıstığıdır. Güneydoğu Anadolu'nun hemen her yöresinde ayrı kebap çeşitleri bulunur. Ayrıca yöreye özgü Kilis tava, Maraş tava gibi lezzetler de bulunur. İşte, Güneydoğu Anadolu mutfağından 12 yöresel tarif:
Ana malzemeleri patlıcan ve et ile hazırlanan Ali Nazik, ortalama 30 dakika içinde sofralardaki yerini alır. Yoğurt ile birlikte sunulur. Videolu anlatımıyla Ali Nazik tarifini kolayca hazırlayabilirsiniz.
Türkiye'nin en meşhur lezzetlerinden biri olan lahmacun, kıymalı harçla doldurulur. Pişirildikten sonra, marul, limon, domates ve maydanoz ile zenginleştirilir.
Bazı yörelerde oruk ismiyle bilinen içli köfte, kıymalı harç ile doldurulur. İçli köfteyi isteğe göre kızartarak, isteğe göre de haşlayarak tüketebilirsiniz.
Gaziantep mutfağının sokak lezzetleri arasında yer alan nohut dürüm, haşlanmış nohut ve tırnak pide ile hazırlanır. Ortalama 30-35 dakika içinde hazırlayarak sofralarınızı ziyafete dönüştürebilirsiniz.
Kuzu eti ile hazırlanan büryan kebabı, Siirt mutfağıyla özdeşleşmiştir. Genellikle safranlı pilav ile birlikte sunulur. Havuç, kabak ve patates eşliğinde servis edilir.
Fes şeklinde bakır tencerelerde pişirilen perde pilavı, tavuk, pirinç ve kuş üzümü ile hazırlanır. Dışı hamur, içi ise pilavla doldurulur. Kalabalık sofralarda servis edilir.
Kıyma, patlıcan ve domates ile hazırlanan Kilis kebabı, Güneydoğu Anadolu'nun sevilen lezzetlerinden biridir. Özel günlerde hazırlanır.
Kahramanmaraş yöresiyle özdeşleşen eli böğründe, kuzu eti ile hazırlanır. Yapımında biber, domates ve sarımsak kullanılır. Videolu anlatımıyla eli böğründe kebabını 30 dakikada hazırlayabilirsiniz.
Bayramların vazgeçilmez lezzeti olan baklava, hazır yufka ile hazırlanır. El yapımı hamur kullanılacaksa, yufkalar çok ince olacak şekilde açılmalıdır. Yufka araları antep fıstığı ile zenginleştirilir. Şerbetle buluşan tatlı, dondurma eşliğinde servis edilir.
İncecik hamur ile hazırlanan katmer, sacda pişirilir. Antep mutfağıyla özdeşleşen katmer yapımında, bol miktarda antep fıstığı kullanılır. Kaymakla birlikte servis edilir.
Yalnızca 7 malzemeden oluşan cennet çamuru, kadayıf ve tereyağı ile hazırlanır. Yapımında bol miktarda antep fıstığı kullanıldığı için, cennet çamuru ismini almıştır.
Bastık, un ve yoğurt ile hazırlanan çullama tatlısı, şerbetle birlikte sunulur. Ortalama 20-25 dakikada hazırlanan çullama tatlısı, Maraş dondurması eşliğinde servis edilir.
Şunlara da göz atın;