Tarihi kaynaklara göre güllaçın Osmanlı mutfağına 1400’lü yıllarda girdiği görülüyor. Gülbeşeker-Türk tatlıları tarihi adlı kitaba göre o tarihe kadar güllaç, yumurtalı güllaç ve tava güllacı olarak 3 tarife rastlanıyor. Bir döneme kadar mısır nişastasından açılan, kuruyan yufkalar süt ve şekerle ıslatılıp yenilirdi. Zamanla içine gül suyunun da katılmasıyla ‘güllü aş’ ismi verilen tatlı ortaya çıktı zamanla güllaç olarak anıldı. Güllaçın ilk kez Osmanlı sarayına 1489 yılında girdiği yönünde kaynaklar var.
Güllaç, mideyi yormayan ve hafif bir tatlı olması nedeniyle yoğun ilgi görüyor. Bu geleneksel sütlü Türk tatlısının yapımında mısır nişastası yufkası, gül suyu, süt ve şeker kullanılıyor. Özellikle Ramazan ayında gül suyunun serinletici aroması tercih edilmesinde önemli rol oynuyor. Güllacı çilek, kiraz gibi meyvelerle de süslemek mümkün.
Güllaç üreticisi Zeynep Sipani 2018’de güllaçın püf noktası için “Su ve nişastayı karıştırıyorsunuz ve kızgın tavalara döküp pişiriyorsunuz. İnce olmasının sırrı, püf noktası; kepçede ve döküş tarzındadır” demiş, evde güllaç nasıl yapılır sorusuna şu yanıtı vermişti: "Evde güllaç yapımında 2 kilogram süt, 750 gram şeker ve 10 yaprak güllaç kullanılır. İlk önce tepsiye 1 kilogram süt, yoğurt mayalama sıcaklığındaki gibi ılık olarak dökülür. Daha sonra güllaçlar teker teker tepsiye dizilir. Hepsi koyulduktan sonra kalan süt de tepsiye dökülür. Bu şekilde yapıldığında güllaç, daha güzel kabarıyor. Servis aşamasında da cevizi serpilir. Ceviz, servisten önce koyulursa güllacı morartır."
Yalnızca 7 malzemeden oluşan bu güllaç, çikolata ve çilek ile tatlandırılır. Klasik, güllaçtan farklı olarak kakao ile hazırlanır.
Şimdiye kadar yediğiniz tüm tatlıları unutturacak bir tarifimiz var. Beyaz çikolata, çilek ve frambuazdan oluşan bu güllacı, videolu anlatımıyla kolayca hazırlayabilirsiniz.
Raffaello, İtalyan mutfağında sunulan hindistan cevizli ve bademli bir şekerlemedir. Okurumuzdan gelen bu tarif, iki farklı tadın birleşmesinden oluşur.
Ortalama 30-35 dakikada hazırlanan çilekli güllaç, yalnızca 6 malzemeden oluşur. Güllaç yapraklarının arası, nefis mi nefis çilek dilimleri ile süslenir.
Ara katları ceviz ile süslenen bu güllaç, Ramazan ayının favorisidir. Ortalama 40 dakika içinde hazırlanır. Üzeri antep fıstığı ile zenginleştirilir.
Çikolata yemeye doyamıyorum diyorsanız, çikolatalı güllaç tam size göre. Hazırladığınız tatlıyı kumkuat veya mevsim meyveleri ile süsleyebilirsiniz.
Şeker yerine bal ile tatlandırılan güllacı, özellikle sıcak havalarda sevdiğiniz dondurma çeşitleri ile zenginleştirebilirsiniz.
Elmalı harç ile doldurulan güllaç yapraklarını, sarma şeklinde sardıktan sonra fırında kızartabilirsiniz.
Güllacı, kızartma usulüyle pişirip şerbetle buluşturmaya ne dersiniz? Farklı tatlar denemek isteyenler için ideal olan kızarmış güllaç, ceviz yerine antep fıstığı ile de doldurulabilir.
Şunlara da göz atın;