Gravy Sos Nasıl Yapılır ve Nasıl Tüketilir?

Gravy sos Dünya mutfağında sıklıkla kullanılan soslardan biridir. Sizler için gravy sos nasıl yapılır anlattık. İşte, 3 farklı gravy sos yapımı:
Gravy Sos Nasıl Yapılır ve Nasıl Tüketilir?
25 Kasım 2022, 13:19

Gravy sos Dünya mutfağında sıklıkla kullanılan soslardan biridir. Sizler için gravy sos nasıl yapılır anlattık. Fırında pişen bir rosto varsa damlamalarla nefis bir sos yapabilirsiniz. Eğer yapmazsan, sorun değil! Sosu krema ve et suyuyla aynı kolaylıkla çırpabilirsiniz. İşte, 3 farklı gravy sos yapımı:

Hızlı Sos İçin Malzemeler:

  1. 2 yemek kaşığı un
  2. 2 yemek kaşığı tereyağı
  3. 1 su bardağı et suyu

Gravy Sos İçin Malzemeler

  1. 1/2 bardak tereyağı (tuzsuz)
  2. 1/2 su bardağı un
  3. 4 su bardağı tavuk suyu
  4. 1/3 fincan ağır krema (isteğe bağlı)
  5. Tatmak için biber ve tuz

Hızlı Sos Yapımı

  1. Orta ateşte bir tencerede 1 bardak et suyu (stok) ısıtın.
  2. Küçük bir kaseye 2 yemek kaşığı tereyağı ve unu koyun ve kremayı karıştırın. Tereyağınızın yumuşak olduğundan ancak erimediğinden emin olun (aksi takdirde krema yapmak neredeyse imkansız olacaktır). Sonunda pürüzsüz bir macuna dönüşecek.
  3. Tereyağlı un hamurunu kuvvetlice çırparak stoka ekleyin. Tıpkı tereyağı ve un gibi başlayacak - biraz tıknaz ve göze hiç hoş gelmiyor. Sonra yavaş yavaş macun et suyuna karışacak ve yavaş yavaş koyulaşacaktır.
  4. Ateşi kısın ve koyulaşmasını bekleyin. Sos çok sıcaksa kaynamaya başlar - istediğiniz bu değildir, çünkü bu onu inceltir ve köpürtür. Düşükte, ne kadar kalınlaştığına dikkat ederek hafifçe çırpmaya devam edin. Bu 10 dakika kadar sürebilir.
  5. Tatmak için mevsim. Özellikle hızlı sos ile (tava damlaması veya kreması olmayan), onu biraz tuz ve karabiber veya özellikle sevdiğiniz diğer baharatlarla tercih edebilirsiniz. Aşırı baharatlamadığınızdan emin olmak için düzenli olarak bir tat testi yapın.

Gravy Sos Yapımı

  1. Bir roux yapmaya başlayın. Bir meyane ("roo" olarak telaffuz edilir), un ve tereyağını mükemmel, pürüzsüz bir kıvama gelene kadar birlikte pişirdiğiniz yerdir - daha sonra soğuk et suyu ekleyip koyulaşıp görkemli bir sos haline gelene kadar pişirirsiniz.
  2. İyice karışana kadar çırpın ve çırpmaya devam edin. İlk başta iştah açıcı olmayan, tereyağlı, yapışkan bir macun gibi görünecek ve sonra yavaş yavaş pürüzsüz ve ipeksi bir şeye dönüşecektir. Düşük seviyedeyken çırpmaya devam edin, böylece hava dolaşır ve karışım kalınlaşır.
  3. Başlamak için 1 bardak stok ekleyin. Tavuk, sığır eti veya sebze suyu hepsi işe yarar. Tümü emilene kadar stoğu eklerken çırpmaya devam edin. Bu bardak emildikten sonra, bir başkasını ekleyin ve sonra o emilene kadar çırpın, sonra bir tane daha çırpın ve sonra bir tane daha ve sonra çırpın ve sonunda bir pürüzsüz ama ince sos elde edeceksiniz.
  4. Koyulaşması için kısık ateşte tutun. Sosunuz bir kaşığı kapladığında ve damlalar halinde çıktığında yapılır - sabit, ince bir akış değil. Bu yaklaşık 10-15 dakika sürebilir.
  5. Koyulaşınca 3/4 su bardağı kremayı ekleyin. 2-3 dakika çırpın, bir kez daha kaşık testi yapın. Kaşığın arkasını kalın bir şekilde kaplamalı ve zihninizde canlandırdığınız sosa benzemelidir. Hepsi tamam!
  6. Sosunuz daha fazla eklemeye ihtiyaç duymasa da, tuz ve biber birçok kişinin favorisidir.

Gravy Sos Nasıl Tüketilir?

  1. Gravy sos özellikle et yemeklerinin yanında tüketilebilir.
  2. Fırında pişirilmiş et ve hindi, köfteler ve patates püreleri ile servis edilebilir. 

Gravy Sos Nasıl Saklanır?

Gravy sos et suyu ile hazırlandığından dolayı buzdolabında saklanmalıdır. 6 ay süreyle dondurucuda da muhafaza edilebilir. 

Şunlara da göz atın;

  1. Pesto sos nasıl yapılır?
  2. Dip sos tarfileri
  3. Et marine sosları
  4. Kolay salata sosları
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo