Gözde Arpacık Neden Çıkar, Nasıl Geçer?

Gözde arpacık çıkması, sık sık karşılaşılan ve kişiyi rahatsız eden durumlardan biridir. Peki, gözde arpacık çıkmasına ne iyi gelir? Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şeyda Atabay, gözde arpacık çıkmasının nedenlerini ve çözüm önerilerini paylaştı.
Gözde Arpacık Neden Çıkar, Nasıl Geçer?
04 Aralık 2023, 11:00

Gözde arpacık çıkması, hemen herkeste görülebilen ve sık karşılaşılan bir sorundur. Kişiyi rahatsız eden bu durum, göz kapağında sivilceye benzeyen kızarıklık ve kabarıklık oluşturur. Aynı zamanda göz kapağında ağrı, hassasiyet ve rahatsızlık hissi de eşlik eder. Gözde arpacık, genelde 2-7 gün içinde geçer. Ancak bazı durumlarda bölgenin iyileşmesi daha uzun sürebilir. Bu süreçte göz kapağı hijyenine dikkat edilmeli, göz doktorunun önereceği antibiyotikli damla ve pomatlar kullanılmalı, sıcak kompres uygulanmalıdır.

Tıbbi olarak hordeolum olarak bilinen arpacık, göz kapağının içinde veya dışında gelişen küçük, ağrılı bir yumrudur. Genellikle Staphylococcus aureus bakterisi olmak üzere bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanır. Aslında, gözde çıkan iki farklı arpacık türü vardır;

  1. Dış arpacık (Dış Hordeolum): Bu arpacık, kirpik dibindeki yağ bezinin enfekte olması sebebiyle ortaya çıkar. Göz kapağının dışında şiş ve kırmızı bir yumru olarak görülür.
  2. İç arpacık (İç Hordeolum): Gözyaşına yağlı maddeler salgılayan meibomian bezindeki enfeksiyondan kaynaklanır. Göz kapağının içinde oluşur ve dış arpacığa göre daha ağrılıdır. 

gözde arpacık

Gözde Arpacık Neden Çıkar?

Arpacıklar, göz kapağındaki ter ve yağ bezleri tıkandığında veya bakteriler tarafından enfekte edildiğinde gelişir. En yaygın nedenleri şunlardır;

  1. Kötü hijyen: Elleri yıkamadan gözlere sürmek, göz makyajını temizlememek, ellerin sürekli gözlere temas etmesi bakteri enfeksiyon riskini artırır.
  2. Blefarit: Göz kapağı kenarları boyunca tıkanan yağ bezleri sebebiyle oluşur. Göz kapakları iltihaplanır. Kişi, arpacıklara yatkın bir hale gelir.
  3. Yorgunluk ve stres: Stres ve yorgunluk nedeniyle bağışıklık sisteminin zayıflaması, vücudu bakteriyel enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale getirir. 

Arpacık, birkaç gün ile bir hafta içinde kendiliğinden geçer. Arpacık olan göze günde birkaç kez sıcak kompres uygulamak rahatsızlığı hafifletebilir. Arpacığı kesinlikle sıkmamak ve patlatmamaya çalışmak gerekir. Aksi takdirde enfeksiyon yayılabilir ve durumu kötüleştirebilir. Eğer arpacık giderek daha ağrılı hale gelirse, ateşe neden olursa veya görüşü etkilerse, mutlaka tıbbi yardım almak gerekir. Bazı durumlarda doktor arpacığı boşaltmak için küçük bir işlem uygulayabilir veya antibiyotik yazabilir.

göze kompres uygulamak

Gözdeki Arpacığa Ne İyi Gelir?

  1. Sıcak kompres: Etkilenen göze günde 3-4 kez, 15 dakika boyunca temiz, ılık bir kompres havlu uygulayın. Sıcaklık kan dolaşımını artırır ve iyileşmeyi destekler.
  2. İyi hijyen: Etkilenen gözü ılık suyla nazikçe yıkayın. Göz kapaklarını temiz tutun. Arpacık varken, göz makyajından ve kontakt lens kullanmaktan kaçının.
  3. Sıkmayın ve patlatmayın: Arpacığı sıkmak, patlatmak veya patlatmaya çalışmak, enfeksiyonun daha fazla yayılmasına neden olur ve durumu kötüleştirir.
  4. Göz kapağı ovucu: Blefaritiniz varsa veya arpacıklara eğilimliyseniz, doktorunuz göz kapağı ovucuları kullanmanızı önerebilir.
  5. Göz sağlığını koruyun: Son kullanma tarihi geçmiş ve bozulmuş göz ürünlerini kullanmayın. Eski makyaj malzemelerini düzenli olarak değiştirin, başkalarıyla paylaşmayın. Göz makyajınızı mutlaka temizleyin. 

Unutmayın, arpacıkların çoğu evde uygun bakımla bir hafta içinde kendiliğinden geçer.

Şunlara da göz atın;

  1. Gözlere iyi gelen yiyecekler
  2. Havuç gerçekten gözlere iyi geliyor mu?
  3. Uçuk nasıl geçer?
  4. Uyuza ne iyi gelir?
  5. Göz kaşıntısına ne iyi gelir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo