Glutensiz beslenme, gluten içeren besinlerin (un, şeker vb.) beslenme programından çıkartılmasına verilen isimdir. Özellikle gluten duyarlılığı bulunan kişilere ve çölyak hastalığı olan kişilere uygulanan bir tedavi biçimidir. Sağlıklı beslenmek ve gluten içeren besinlerden uzak durmak isteyenler için, birbirinden lezzetli tarifleri yazımızda derledik. İşte, şekersiz ve glutensiz tatlı tarifleri:
Daha fazlası için glutensiz tarifler sayfamızı ziyaret edin.
Malzemeler;
Yapılışı: Armutlarımızı ortadan ikiye bölüp çekirdeklerini temizleyelim. Elma ve portakalın kabuğunu soyup ufak küpler halinde doğrayalım. Kuru üzümleri yarım çay bardağı suda ıslatalım. Yarım çay bardağı balı 1 su bardağı sıcak su içerisinde eritelim ve içerisinde tarçınla anasonu ekleyelim. Portakal ve elmayı fırın kabının zeminine döşeyelim ardından üzerine armutları yerleştirelim. Tereyağını ufak parçalara ayırıp fırın kabına dağıtalım ve kuru üzümleri serpiştirelim. Ballı şerbetimizi armutların üzerine dökelim ve üzerini folyo ile kapatıp 200 derece fırına gönderelim. 45 dakika piştikten sonra folyoyu çıkartıp vecizi serpiştirelim ve armutların üzeri kızarana kadar tekrar fırınlayalım. 1 saat dinlendikten sonra servis edebilirsiniz afiyet olsun.
Malzemeler;
Yapılışı: İncirlerin saplarını temizleyip üzerine sıcak sütü ekleyelim ve 20 dakika bekletelim. Bekleyen incirlerimizin sap kısmını içeri doğru bastırıp yarım cevizi yerleştirelim. 1 gece oda sıcaklığında bekledikten sonra servis edebilirsiniz afiyet olsun.
Malzemeler;
Yapılışı: Yumurta süt ve suyu bir karıştırma kabında güzelce çırpalım. Ardından glütensiz unu ve mısır ununu ekleyelim. Karbonat ve bir fiske tuz atalım homojen hale gelene kadar karıştıralım. (Karışımınız yoğun olursa su ya da süt ekleyerek seyreltebilirsiniz. Krema kıvamında olmalıdır. Yanmaz tavayı iyice ısıtıp Ayçiçek yağını ekleyelim ve pankekleri pişirmeye başlayalım. Pişirdiğimiz pankekleri bir kat yaban mersini bir kat çilek olacak şekilde kat kat dizelim. Üzerine 1 yemek kaşığı bal veya agave şurubu dökerek servis edebilirsiniz.
Malzemeler;
Yapılışı: Çilekleri limon suyuyla ve balla karıştırarak bir kâsede bekletelim. Karıştırma kabının içerisinde tereyağı ve unu yoğuralım ardından diğer bütün malzemeleri karıştıralım ve oldukça cıvık bir hamur elde edelim. Limon suyuyla ıslattığımız çilekleri hamura ekleyelim ve bir iki tur yukarıdan aşağı karıştıralım. Islattığımız veya yağ sürdüğümüz bir yemek kaşığıyla hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp tepsimize dizelim. 170 derece ısıttığımız fırında 15-20 dakika pişirelim. Kurabiyeler soğuyana kadar tepsiden kaldırmaya çalışmayalım soğuyunca kendiliğinden kalkacaktır. Kurabiyelerimiz hazır süt eşliğinde servis edebilirsiniz.
Malzemeler;
Yapılışı: Hindistan cevizi unu, keten tohumu, kakao tozu, tuz ve kabartma tozunu karıştıralım. Başka bir kapta süt, yumurta, vanilya özü, bal ve gıda boyasını birlikte çırpalım. Her iki kaptaki malzemeleri karıştırın ve akıcı bir hamur elde edelim. 2 tane sufle kabını yağlayalım ve hamuru ikisine pay edelim. Kırdığımız çikolataları hamurun ortasına ekleyelim. Mikrodalga fırında 2-3 dakika pişirin.
Malzemeler;
Yapılışı: Enginarları limon suyunu ekleyerek yumuşayana kadar pişirelim ve mutfak robotunda püre haline getirerek soğumaya bırakalım. Yumurta beyazlarını stevia ile köpük köpük olana kadar çırpalım. Tereyağını eritelim. Ayrı bir kapta badem unu, kabartma tozu, 2 yumurta sarısını eritilmiş tereyağıyla karıştıralım ve soğuyan enginar püremizi ilave edelim. Kabaran yumurta beyazını enginarlı karışıma yavaşça karıştırarak yedirelim. Kremayı ufak bir tavada ısıtalım ve çikolatayı yakmadan içerisinde eritelim. Enginarlı karışımımızı Ayçiçek yağıyla yağladığımız 4 sufle kabına pay edelim ve oralarına çikolatalı kremamızı paylaştıralım. 200 derece ısınmış fırında 12 dakika pişirelim ve sıcak servis edelim.
Malzemeler;
Yapılışı: Hurmaları sıcak suda 5 dakika bekletip süzün. Diğer hamur malzemeleriyle beraber rondoda 4-5 dakika çekin. Oluşan hamuru tart kalıbınıza yayın. 170 derece fırında 12 dakika pişirin ve çıkarın. Bal kabağı püresini nişasta ile çırpın tarçın ve limon suyunu ilave edin. Yarı pişmiş tart kalıbınıza ekleyin tekrar fırına atın. 190 derece fırında 10 dakika daha pişirin. Çıktıktan sonra oda sıcaklığında 1 saat bekletin ve servis edin.
Malzemeler;
Yapılışı: Kuru malzemeleri birleştirelim ve homojen hale gelene kadar karıştıralım. Yumurta ve tereyağını mikserle 3 dakika boyunca çırpalım. Kuru karışımı tereyağlı karışımın üzerine ekleyelim ve yukarıdan aşağıya hareketlerle güzelce yedirelim. Islattığımız yemek kaşığıyla ceviz büyüklüğünde parçaları yağlı kâğıt serdiğimiz fırın tepsisine alalım ve üzerine şekersiz damla çikolataları ekleyelim. Deniz tuzunu serpelim ve 200 derece ısınmış fırında 12-15 dakika pişirelim. Cookieleri soğumadan tepsiden kaldırmaya çalışmayalım.
Malzemeler;
Yapılışı: Hurmaları çekirdeklerinden ayırıp 5 dakika sıcak suda bekletelim. Bekleyen hurmalarımızın suyunu süzüp rondoya alalım ceviz, badem ve kakaoyu ekleyelim 3-4 dakika çekelim. Oluşan hamuru streç filmle kapladığımız ufak bir borcama yayalım ve üzerine şekersiz damla çikolatalarla cevizi serpiştirelim. Üstünü de streçle kapatıp bastıralım ve 3 saat buzdolabında bekletelim. 3 saat sonunda browniemiz tüketilmeye hazır hale gelecektir.
Malzemeler;
Yapılışı: Çikolata hariç malzemeleri mutfak robotunda un ufak hale gelene kadar çekin. (Eğer robotunuz çok güçlü değilse azar azar çekin) Hindistan cevizi yağını ekleyin 2 dakika kadar yoğurun ve pişirme kâğıdı serdiğiniz ufak bir borcama eşit kalınlıkta yayın. Çikolatayı benmari usulü eritin ve tabanın üzerini kaplayın. Dilerseniz çikolata donmadan istediğiniz kuruyemişlerle barınızı süsleyebilirsiniz. Çikolata donmadan evvel istediğiniz büyüklükte kesikler atın ve dolaba koyun. 1 saat bekledikten sonra çizik attığınız yerlerden kırarak tüketebilirsiniz afiyet olsun.
Malzemeler;
Yapılışı: Çiğ fındık ve taze hindistan cevizini robottan geçirelim. Un haline gelen fındıklara hindistan cevizi yağı ve vanilyayı ekleyelim. Güzelce yoğuralım ve hindistan cevizi yağıyla yağladığımız tart kalıbına bastırarak yerleştirelim. Dolgusu için krema ve vanilya özünü 5 dakika yüksek devirde çırpalım. Tabanın üzerine kremayı yayalım ve istediğimiz meyveyle süsleyerek servis edelim.
Malzemeler;
Yapılışı: Yumurtanın beyazlarını ayırıp köpük köpük olana kadar çırpalım. Meyveleri küp küp doğrayıp hazırlayalım. Yumurta sarısı ve sütü çırpalım. Un, kabartma tozu, keten tohumu, tarçını karıştıralım. Yumurta beyazı, meyveler ve cevizi ekleyip köpükleri söndürmeden yukarıdan aşağıya hareketlerle karıştıralım. Yağlanmış kek kalıbına dökelim 170 derece ısınmış fırında yaklaşık 45 dakika pişirelim. Kekin ortası meyveler suyunu salacağı için yumuşak ve hamursu kıvamda olacaktır. Sıcakken tüketmeyin.
Malzemeler;
Yapılışı: Yulafı süt ile kısık ateşte 5 dakika pişirelim ve soğumaya bırakalım. Soğuyan yulafa badem ununu ekleyelim. Hurmaları çekirdeklerinden ayırıp 5 dakika sıcak suya ıslayalım yumuşayınca suyunu süzüp robotta çekelim. Hurmaları da yulafa ekleyelim. Hamurumuzu streçle kapladığımız borcama yayalım ve küçük küçük doğradığımız kuru meyveleri üzerine serperek bastıralım. 1 cm kalınlığında 5 cm uzunluğunda keselim ve hindistan cevizine bulayarak tüketelim.
Malzemeler;
Yapılışı: Sütü kaynama derecesine getirelim fakat kaynatmayalım. Chia tohumlarının üzerine sıcak sütü ekleyelim. Kivileri robotta püre haline getirelim. Kupların tabanına 1 yemek kaşığı kivi koyalım ve üzerine chialı karışımın yarısını ekleyelim üst yüzeyine tekrar kivi koyalım. Aynı işlemi ikinci kup için de tekrarlayalım ve buzdolabına kaldıralım. Pudinglerimiz 4-5 saat içerisinde kıvam alacaktır daha sonra servis edebilirsiniz.
Malzemeler;
Yapılışı: Havuçları rendeleyelim ve yanmaz tavada zeytinyağıyla fazla öldürmeden soteleyelim. Soğumaya bırakalım. Kajuları robotta un haline gelene kadar çekelim ve soğuyan havuçlara karıştıralım. Toz Antep fıstığı ve vanilini de havuçlara ekleyelim ve elde ettiğimiz karışımı ceviz büyüklüğünde toplar haline getirelim. Havuç toplarını hindistan cevizine bulayalım ve 2 saat dolapta beklettikten sonra soğuk olarak servis edelim.
Şunlara da göz atın;