Gıda boyaları, gıdalara yapay renk vererek görünümlerini iyileştirmek için geliştirilmiş kimyasal maddelerdir. İlk yapay gıda boyaları, 1856 yılında kömür katranından yapılmıştır. Günümüzde ise petrolden yapılan bu boyalar, şekerlemelerde, sporcu içeceklerinde, unlu mamullerde, soslarda ve daha birçok besinin içerisinde kullanılır. Gıda boyasının son 50 yılda %500 kat artmasıyla, bu boyaların sağlık açısından etkileri daha fazla merak edilmeye başlanmıştır. Gıda boyalarını en çok tüketen grupta ise çocuklar yer alır.
Günümüzde gıdalarda kullanılan yapay boyaların tümü, hayvan çalışmalarında toksisite testlerinden geçmiştir. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ve Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) gibi düzenleyici kurumlar, boyaların önemli sağlık riskleri oluşturmadığı sonucuna varmıştır. Ancak bu konu hakkında, büyük görüş ayrılıkları vardır. Öyle ki bazı gıda boyaları bir ülkede kabul edilirken, farklı bir ülkede insan tüketiminden tamamen yasaklanmıştır. Çok tartışmalı bir konu olan gıda boyalarının güvenilirliği hakkında birçok farklı görüş bulunmaktadır.
Aşağıdaki gıda boyaları hem FDA, hem de EFSA tarafından kullanım için onaylanmıştır:
Red 40, sarı 5 ve sarı 6, Amerika'da kullanılan tüm gıda boyalarının %90'ını oluşturur. Green no 3, FDA tarafından onaylanan fakat Avrupa'da yasaklanan bir boyadır. Ponceau, AB'de izin verilen fakat Amerika'da yasaklanan boyalardan biridir.
Önceden yapılan 15 çalışmanın 2004 tarihli bir analizinde, yapar gıda boyalarının çocuklarda hiperaktiviteyi artırdığı sonucuna varılmıştır. Ancak, tüm çocuklar gıda boyalarını aynı şekilde tepki vermiyor. Hiperaktivitesi olan çocukların, olmayan çocuklara göre gıda boyalarına karşı daha duyarlı olduğu görünmektedir.
Bazı yapay gıda boyaları alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Yapılan bazı çalışmalarda sarı 5'in astım ve ürtiker semptomlarına neden olduğu gösterilmiştir. Aspirine alerjisi olan kişilerin, sarı 5'e de alerjisi olma olasılığı daha yüksek görünüyor. Alerjik reaksiyonların çoğu yaşamı tehdit edici değildir. Ancak alerji belirtileriniz varsa, gıda boyalarını beslenmenizden çıkarmanız da fayda var. Sonuç olarak kırmızı 40, mavi 1, sarı 5 ve 6 numaralı gıda boyaları, hassas kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Özellikle çocukların gıda boyası kullanılan besinleri tüketmemesi önerilmektedir.
Şunlara da göz atın;