Zencefilgiller ailesinden gelen ve ince ve uzun yaprakları olan zencefil, hem sağlıklı hem de şifalı bir bitkidir. C vitamini ve B6 vitamini içeren zencefil ayrıca sodyum, potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyum minerallerini de içerir. Zencefil marketlerde iki farklı halde bulunur. Genç zencefil ve olgun zencefil. Zencefilin karmaşık ama hoş tadı, birçok yemeğe hoş bir katkı sağlar ve onu Güneydoğu Asya ve Hint mutfaklarının temelini oluşturur. Toz haline getirilmiş versiyonunu kullanmak, özellikle pişirme sırasında yararlı olabilirken, mutfakta taze zencefilin bulunması, aromatik, lezzetli ve tıbbi faydalarından tam anlamıyla yararlanmak için idealdir.
Zencefil marketlerde iki farklı halde bulunur. Genç zencefil ve olgun zencefil. Yemeklerinize ihtiyaç duydukları zencefil etkisini tam olarak vermek için, bu baharat çeşitlerinin ilgili niteliklerini bilmek çok önemlidir. Birini diğerine değiştirmeyi fazla düşünmeyebilirsiniz, ancak genç bir zencefil ile olgun bir zencefil arasında çok önemli farklar vardır. Bu farklılıklar sadece görsel olarak gözlenmiyor, aynı zamanda yemeklerinize kattıkları lezzeti de etkiliyor. Her birinin belirli nüanslarını görüp tattıktan sonra, mutfak amacınıza uygun doğru türü satın alma ve kullanma konusunda daha dikkatli olacaksınız.
Genç zencefil, ekildikten yalnızca sekiz ay sonra hasat edildiğinden, genellikle bir yıl sonra hasat edilen olgun zencefile göre daha yumuşak ve dokunuşta daha yumuşak bir his verir. Hala küçük yeşil sürgünlerin bulunduğu alanların etrafında pembeye dönen açık krem rengi vardır. Kolayca silinen yumuşak, neredeyse yarı saydam kabuğu nedeniyle genç zencefili soymanıza gerek yoktur.
Henüz olgunlaşmadığı için bu zencefil çeşidinin tadı hafif, narin ve neredeyse çiçeksi bir tatlılığa sahiptir. Bu, onu, bir yemeğin diğer tatlarını zenginleştirmek için sadece bir miktar zencefil ısısı ve tadı istediğiniz yemekler için mükemmel kılar. Sıcak ama rahatlatıcı bir içecek istiyorsanız çayınıza taze zencefil dilimleri ekleyin. Kokteyl içecekleri için hafif baharatlı bir şurup yapmak için zar atın veya rendeleyin. Genç zencefil, diğer malzemelerin lezzet karışımını bastırmayacağı için kızartmalar ve salatalarla da iyi gider. Narin ama sulu dokusu sayesinde tek başına veya diğer sebzelerle birlikte turşu yapmak için idealdir.
Genç zencefil çabuk bozulduğu ve uzun nakliye ve depolamaya dayanamayacağı için, ABD'de yetiştirilenleri süpermarketlerden ziyade çiftçi pazarlarında bulacaksınız. Hasat mevsimi eylül ayının ortasından kasım ayının başlarına kadar sürer.
Zencefil olgunluğunu kabuğuyla ortaya koyar: Daha kalın, daha sıkı, hafif buruşuk dokulu ve daha koyu renkli. Eti de daha liflidir. Tamamen geliştiği için olgun zencefil daha güçlü, daha sağlam bir tada ve aromaya sahiptir ve lezzet derinliği hafif odunsu bir tat ile birlikte gelir. Çorbalarınızın, güveçlerinizin ve körilerinizin daha zencefilli bir lezzet profiline sahip olmasını istediğinizde en iyi seçimdir. Ayrıca kızartmalarınıza güçlü ama hoş bir sıcaklık katmak ve marinalarınızı, salata soslarınızı ve turşularınızı daha keskin ve lezzetli hale getirmek için de harikadır.
Yemek pişirmede kullanılan en yaygın çeşit olan olgun zencefil, genç zencefile göre daha kolay bulunur ve depolanması daha kolaydır. Birkaç gün taze kalması için serin ve karanlık bir yerde saklayın. Aksi takdirde, buzdolabınızın sebzelik çekmecesine, hava almayan bir kaba koyun; soyulduğunda iki ila üç hafta, soyulmadığında daha uzun süre dayanabilir.
Taze hasat edilmiş olgun zencefil satın almak, bu baharat çeşidinin birinci sınıf lezzetini elde etmenin anahtarıdır. Onu ayıklamak için basit bir yöntem, kolayca soyulup soyulamayacağını görmek için derisini tırnağınızla kaşımayı içerir. Çıkarılması zor görünüyorsa ürün bir süredir stokta kalmış olabilir. Ayrıca çok daha büyük bir parçadan küçük bir parçayı da koparabilirsiniz. Zencefil kolayca ve temiz bir şekilde kopuyorsa taze demektir.
Şunlara da göz aıtn;