Galette, kolay ufalanan ve kırılgan olan bir hamur işidir. Pişen hamurun kırılgan dokusu, tereyağı parçalarıyla hazırlanan hamurdan edilde edilir. Fransız mutfağıyla özdeşleşen bu tatlı, Noel'in son gününde Kuzey Fransa sofralarında hazırlanan tariflerden biridir. Hem tatlı, hem de tuzlu versiyonları vardır. Tatlı versiyonlarında genellikle mevsim meyveleri, tuzlu versiyonunda ise sebzeler kullanılır. Galetteyi boyutu, damak zevkine göre değişiklik gösterebilir. İşte, Fransız usulü 12 nefis galette tarifi:
Tatlı Galette Tarifleri
Fındık ezmeli harç ile hazırlanan çilekli galette, hem görünümü, hem de lezzetiyle ağızları sulandıran tariflerden biridir. Ortalama 40-45 dakika içinde hazırlanır.
Elma ve böğürtlen ile hazırlanan galette, orta büyüklükte hazırlanır. İsteğe göre armut, frambuaz gibi farklı meyveler ekleyerek lezzetini artırabilirsiniz.
Tatlı lor peyniri ve incir ile hazırlanan galette, vanilya ile lezzetlendirilir. İsteğe göre aroma katmak için bir tutam tarçın serpiştirebilirsiniz.
Sevgili Zeynep Dinç'in nefis tariflerinden biri olan kızılcık ve yaban mersinli galette, üzüm pekmezi ile tatlandırılır. Mascarpone peyniri ve pudra şekeri ile birlikte servis edilir.
Milföy hamuru ile hazırlanan erikli galette, kısa sürede hazırlayabileceğiniz eşsiz tariflerden biridir. Yapımında anjelik veya mürdüm eriği kullanabilirsiniz.
Şeftali, zencefil ve badem ile hazırlanan bu galette, misafir ağırlarken sunabileceğiniz tariflerden biridir. Üzerine nane yaprakları serpiştirebilirsiniz.
Tarçın sosuna bulanmış elma ile hazırlanan galetteler, nane yaprağı ile süslenir. Lezzetini artırmak için öğütülmüş ceviz ve badem gibi kuruyemişler ekleyebilirsiniz.
Yaban mersini ve şeftali ile hazırlanan galettenin kenarları file badem ve antep fıstığı ile süslenebilir. Çayın yanında mutlaka denemeniz gereken tariflerden biridir.
Tuzlu Galette Tarifleri
Kiraz domates ve keçi peyniri ile hazırlanan mini galetteler, atıştırmalık olarak sunulur. Hem videolu, hem de adım adım resimli anlatımıyla domatesli galetteyi kolayca hazırlayabilirsiniz.
Mantar, gravyer peyniri ve krema ile hazırlanan mantar dolgulu galette, protein dolu nefis yemeklerden biridir. İsteğe göre kültür veya istiridye mantarı kullanabilirsiniz.
Üzeri pırasa ve patates ile zenginleştirilen bu galetteyi mutlaka denemelisiniz. Çayın yanına çok yakışan pırasalı galetteyi, dilimleyerek servis edebilirsiniz.
Kestane mantarı ve ıspanak dolgusuyla zenginleştirilen ıspanaklı galette, kaşar peyniri ile lezzetlendirilir. Ispanak sevmeyenleri bile kendine hayran bırakacak niteliktedir.
Şunlara da göz atın;