Fransa’nın sokak lezzetleri, ülkenin yemek kültüründeki zarafeti sokaklara taşır ve hemen her şehirde tadabileceğiniz, kendine özgü sokak yiyecekleri sunar. Fransız sokak yemekleri, genellikle hızlı bir şekilde yenilebilecek şekildedir. Kruvasan, krep gibi hamur işi lezzetlere sık sık yer verilir. Özellikle Paris sokaklarında birbirinden farklı lezzetleri bulmak mümkündür. İşte, Fransa'nın en popüler sokak lezzetleri:
İnce bir hamurla yapılan krepler, hem tatlı hem de tuzlu olarak sunulur. Tatlı seçeneklerde Nutella, reçel, muz gibi malzemeler; tuzlu seçeneklerde ise peynir, jambon, yumurta veya sebzeler kullanılır. Özellikle Brittany bölgesinde popülerdir ve farklı dolgu malzemeleriyle hazırlanan versiyonlarına galette adı verilir.
Gravyer veya emmental peyniri ve jambonla yapılan bir tür sıcak sandviç olan Croque monsieur, genellikle beşamel sosla tamamlanır. Croque-Madame ise üzerine bir yumurta eklenmiş haliyle sunulur. 20. yüzyılda popüler olan bu lezzet, günümüzde ülkenin her yerinde bulunabilecek yemeklerden biri haline gelmiştir.
Güney Fransa’nın Akdeniz kıyısında yer alan Nice şehrine özgü olan socca, nohut unundan yapılan ve büyük tepsilerde pişirilen bir tür krep. Üzerine zeytinyağı gezdirilir ve karabiber eklenerek çıtır çıtır kıvamda sunulur.
Özellikle kış aylarında, Paris ve diğer büyük şehirlerin sokaklarında sıcak kestane satan tezgahlar görmek mümkündür. Sıcak olarak kağıt külahlarda servis edilir ve soğuk havalarda içinizi ısıtır. Marrons chauds, Türk mutfağındaki kestane şekeri ile benzerlik gösterir.
Paris’in en klasik sokak lezzetlerinden olan bu sandviç, çıtır baget ekmeğinin içine sürülen tereyağı ve jambonla yapılır. Fransa’da oldukça yaygın olan ve herkesin sevdiği bu sandviç, ucuz, doyurucu ve pratik olmasıyla ünlüdür. Özellikle öğle yemeklerinde tercih edilir.
Fransız sokaklarında ve restoranlarda, sarımsaklı tereyağı ve maydanozla hazırlanan salyangozlar oldukça popülerdir. Bu lezzeti daha çok pazarlarda bulabilirsiniz. Özellikle büyük şehirlerde turistler tarafından da ilgi gören bir sokak lezzetidir.
İnce bir hamur üzerine krema, soğan ve pastırma konularak pişirilir. Bir tür Fransız pizzası olan tarte flambée, özellikle Alsace bölgesinde yaygındır. Genellikle sokak pazarlarında ya da açık hava etkinliklerinde, kalabalık grupların paylaşarak tükettiği bir lezzettir.
Niçoise salatasının külaha konulan versiyonudur. Ton balığı, domates, zeytin, nohut gibi farklı lezzetlerin yeşilliklerle harmanlanmasıyla hazırlanır. Külahta sunulduğu için sokak lezzeti olarak da tüketilebilir.
Fransız mutfağının en sevilen tatlılarından biri olan ekler, pate a choux hamurundan yapılır. İçi krema ile doldurulan ekler, renkli çikolata soslarıyla kaplanır. Hem sokak lezzeti olarak sunulur, hem de cafe ve restoran menülerinde kendine yer bulur.
Fransız kahvaltısının en meşhur lezzetidir. Kökeni 17. yüzyıla kadar uzanan kruvasan, çikolata dolgusu ile zenginleştirilir. Ancak peynir gibi farklı dolgularla da sunulabilir. Sabah öğünlerinde kruvasan ve kahve ikilisi satan yerlere rastlamak mümkündür.
Şunlara da göz atın;