Salataların ve yemeklerin içerisinde kullanılan salatalık, kabakgiller familyasına ait bir bitki türüdür. Ana vatanı Kuzey Hindistan olarak bilinen salatalık, güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Kilo vermeye yardımcı olan ve vücudu temizleyen salatalık, detoks tariflerinin içerisinde de kullanılır. Kemikleri güçlendiren ve cilt bakımına yardımcı olan bu besin, günlük sıvı ihtiyacını da karşılar. Faydaları saymakla bitmeyen salatalığı, en doğal biçimiyle evlerinde yetiştirmek isteyenleri böyle alalım. Organik beslenmeye özen gösteren ve bahçesinde veya balkonunda kendi bitkilerini yetiştirmek isteyenler için 'Saksıda salatalık nasıl yetiştirilir?' sorusunu cevaplıyoruz. İşte, adım adım evde salatalık yetiştirme yöntemleri:
Salatalığı yetiştirmek için ekim zamanı oldukça önemlidir. Salatalık genellikle ilkbahar aylarında yetiştirilmeye başlanır. Ama sonbahar ve yaz ayları da salatalık ekimi için uygundur.
1. Adım: Malzemeleri Temin Edin:
Salatalık ekiminde ihtiyacınız olacak tüm malzemeleri çiçekçilerden veya yapı marketlerden temin edebilirsiniz. İhtiyacınız olan malzemeler;
2. Adım: Saksıya Toprak ve Yükseltici Koyun:
Salatalık ekimi için uygulamanız gereken ikinci adım, yükselticiyi yerleştirmektir. Salatalık fidelerinin tutunabilmesi ve büyüyebilmesi için yükselticiye ihtiyaçları vardır. Saksının içerisine 3 adet yükseltici koyun ve üstlerini birbirine bağlayın. Yükseltici yerine evde bulabileceğiniz sağlam sopaları da kullanabilirsiniz. Yükselticilerin düşmemesi için, saksıya toprak doldurun. Yükselticilerin veya sopaların sabit durduğundan emin olun.
3. Adım: Tohumları Ekin:
Sıra geldi salatalık tohumlarını ekmeye. Saksıdaki toprağın orta kısmına oyuk açın. (Çok derin olmasın.) Açtığınız oyuğun içerisine salatalık tohumlarını yerleştirin. Bir saksıya maksimum 10 adet tohum koyun. Salatalık tohumlarının üzerine hafifçe toprak ekleyin. Toprağı çok fazla bastırmamaya özen gösterin. Bu sayede daha hızlı ve çabuk büyürler. Salatalık tohumları için en uygun zaman Temmuz ayı olsa da, bahar aylarında da ekim yapabilirsiniz.
4. Adım: Toprağı Bol Bol Sulayın:
Tohumları ektikten sonra toprağa mutlaka ilk suyunu verin. Saksınızı bol güneş ışığı alan bir ortama yerleştirin. Bu aşamadan sonra yerini çok değiştirmemeye özen gösterin. Salatalıkların büyüme aşamasında günde en az 8 saat güneş ışığı alması gerekir. Salatalıkları her gün sulayın. Sulama işlemini delikli ve hafiften tazyikli su kaplarıyla yapmanız daha etkili sonuç verecektir.
5. Adım: Salatalık Fidelerini Mutlaka Kontrol Edin:
Salatalık fideleri yükselmeye başladığında, birbirini ezmelerine izin vermeyin. Saksıdaki daha az gelişen fideleri dikkatli bir şekilde sökerek yeni bir saksıya ekebilirsiniz. 30 cm genişliğinde bir saksıda 2 adet salatalık fidesi olması yeterlidir.
6. Adım: Toprağı Gübreyle Zenginleştirin:
Salatalık büyümeye başladıktan sonra da her gün sulamaya ve güneş ışığı almasına dikkat edin. Salatalığın daha hızlı ve verimli büyümesi için haftada bir kez toprağı üst kısmından gübreleyin. Bu sayede daha kısa sürede lezzetli salatalıklar yetiştirebilirsiniz.
7. Adım: Salatalıkları Toplayın:
Yukarıda bahsettiğimiz adımları doğru bir şekilde uyguladığınızda, ortalama 60-70 gün içerisinde kütür kütür salatalıklar elde edersiniz. Salatalıkları dalından koparacağınız zaman, dikkatli olun. Bitkinin gövdesine zarar vermemeye özen gösterin. Saksıda yetiştirilmiş tamamen organik salatalarınızı afiyetle yiyebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;