Sarımsak yemeğe çok fazla derinlik ve çeşitlilik kattığı için muhtemelen sürekli elinizin altında olmasını dilersiniz. Aslında iç mekanda sarımsak yetiştirirseniz bunu yapabilirsiniz. Yenilebilir bir bahçe için çoğu iç mekan bitkisi tohumlardan veya köklendirme hormonundan başlasa da, basit iç mekan sarımsak yetiştirme tekniği farklıdır. Bu, daha önce deneyimlediğiniz bir şeyle başlar; marketten aldığınız sarımsakların filizlendiğini görmek. Bu sarımsak filizini, gelişen bir bitki olarak nihai olgunluğuna kadar yetiştirecek ve yeşil filizlerini hasat edeceksiniz.
Neden kapalı bahçenizde sarımsak soğanı yetiştiremiyorsunuz? Çiçeklenmenin beklenmesi için en az altı haftalık bir kış soğuk döngüsüne ihtiyacınız olacaktır; bu da çiçeklenmeyi tetiklemek için yeterli düşük sıcaklıklardır. Evinizin mutfağında bu mümkün olmadığından, evdeki sarımsak stokunuz bitkiden kesilecektir. Aynı tada ancak daha incelikli bir lezzet profiliyle ulaşacaksınız. Çoğu sebzenin aksine sarımsak salkım halinde iyi yetişir, bu nedenle ideal bir saksı bitkisidir. Güneşli bir yer seçin, iyi drenajlı saksı toprağıyla başlayın ve hafifçe sulayın.
Sarımsak çeşitleri genellikle iki ana kategoriye ayrılır: yumuşak boyunlu sarımsak (Allium sativum var. sativum) ve sert boyunlu sarımsak (Allium sativum var. ophioscorodon). Özellikle sarımsak yeşillikleri yetiştirmekle ilgileniyorsanız, her iki sarımsak çeşidini de evinizde yetiştirebilirsiniz. 15 cm derinliğinde bir kap seçin.
Dış kağıt kabuğunu çıkarmadan, sarımsak soğanını parçalayın ve filizlenen karanfilleri taze toprağın yaklaşık 10 cm derinliğine yerleştirin. Sivri yeşil ucu yukarıya ve düz ucu aşağıya yerleştirin; düz uç kökleri üretecektir. Bir baş sarımsaktan istediğiniz kadar filizlenen sarımsak dişlerini ekin; sarımsak dişleri birbirine değmediğinden emin olun.
İç mekan sarımsakları her gün en az 6 saat parlak dolaylı güneş ışığıyla büyüdüğünden, saksıyı güneye veya batıya bakan bir pencereye yerleştirin. Evinizdeki sıcaklık ve nem genellikle iç mekanda sarımsak yetiştirmek için iyi bir seçimdir. Saksıyı haftada yaklaşık iki kez hafif bir duşla sulayın, toprağın hafif nemli olmasını, asla kuru veya ıslak olmasını sağlayın. İkinci haftada, her karanfilden parlak yeşil frenk soğanı benzeri sürgünlerin çıktığını göreceksiniz. Yeşiller 7 cm uzunluğa ulaştığında hasat edin ve birkaç büyüme döngüsü boyunca yenilenmek üzere geride 2 cm bırakın. Sarımsak dişleri yeni yeşillikler üretmeyi bırakırsa ekim döngüsünü daha sonra tekrarlayabilirsiniz
Şunlara da göz atın;