Ispanakgiller familyasına ait bir bitki olan ıspanak, koyu parlak yeşil renkli yapraklara sahiptir. Dünyanın birçok farklı ülkesinde tüketilen ıspanak, İran'dan Avrupa'ya ve İspanya'ya götürülmüştür. Dünyada en çok ıspanak üretiminin yapıldığı yer Çin'dir. Türkiye ise ıspanak üretiminde 4. sırada yer almaktadır. Ülkemizde ıspanak yetiştiriciliği ile ön plana çıkan şehirler ise İzmir ve Ankara'dır. Doğal beslenmeye özen gösterenler ve evde kendi bitkilerini yetiştirmek isteyenler için, 'Adım adım ıspanak nasıl yetiştirilir?' sorusunu sizler için cevaplayacağız.
Evde Ispanak Nasıl Yetiştirilir?
- Tohum: Ispanak yetiştirmek için öncelikle güvenilir yerlerden (yapı marketleri, çiçekçiler vs.) ıspanak tohumları temin edin.
- Saksı seçimi: Ispanağı 20 cm derinliğinde ve 35 cm genişliğinde bir saksıya ekebilirsiniz. Saksı alırken drenajı sağlamak için, alt kısmında suyun akmasını sağlayacak delikler olmasına özen gösterin.
- Toprak seçimi: Ispanak yetiştirmek için, torf bakımından zengin topraklar yetiştirilir. Toprağın pH'sı 6,5-6,8 arasında olmalıdır. Kumlu-tınlı topraklar verim açısından idealdir.
- Ekim: İlk olarak saksının içini bir miktar toprakla doldurun. Toprağın üzerine çok bastırmayın. Ispanak tohumlarını aralıklı olacak şekilde toprağın üzerine koyun. Üzerine 2 cm kalınlığını geçmeyecek şekilde toprak ekleyin. Ekim işlemi bitince, can suyunu verin.
- Çimlendirme işini hızlandırmak için, tohumları nemli bezin içinde kapalı bir şekilde bekletin.
- Sulama: Ispanak, büyüme dönemindeyken nemli topraklarda çok verimli olur. Toprağın kurumasına izin vermeyin. Toprağın nemli olup olmadığını anlamak için, işaret parmağınızı toprağa batırıp çıkarın. Eğer parmağınız nemli çıkıyorsa, sulama işlemini ertesi güne bırakabilirsiniz. Eğer parmağınız çamur gibi toprakla kaplanıyorsa, toprak aşırı sulanmıştır. Bu durumda saksının altındaki tablada biriken suyu hemen dökün.
- Sulama işlemini az ama sık yapmaya özen gösterin. Sulama yaparken hep aynı günlerde ve hep aynı miktarda su kullanmaya dikkat edin.
- Ortam sıcaklığı: Ispanak, serin havaları seven bir bitkidir. Ancak çok şiddetli rüzgara maruz kalmamalıdır. Bu yüzden rüzgar almayan ve çok sıcak olmayan ortamlara konumlandırmanız gerekir. Ekim için ilkbahar ve sonbahar ayları idealdir. Ortam sıcaklığı 10-21 derece arasında olmalıdır. Güneş alan ancak yapraklarının doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacağı ortamları seçebilirsiniz.
- Hasat: Ispanakları güzelce yetiştirip yapraklarının olgunlaşmaya başladığınız gördüğünüzde, hasat etmeye başlayabilirsiniz. Bitkinin tüketeceğiniz kısımlarını bitkiden ayırırken, bir makas yardımıyla yaprakları dikkatlice kesebilirsiniz. Kalınlaşmaya başlayan yapraklar ilk hasat için en ideal olanlarıdır. İnce yapraklara ise büyümeleri için biraz daha zaman verebilirsiniz. Uçları sararmaya başlayan yaprakları ise bitkiye zarar vermemesi için kesmeyi unutmayın. Sararan yaprakları tüketmeyin.
Şunlara da göz atın;
- Domates nasıl yetiştirilir?
- Saksıda marul nasıl yetiştirilir?
- Evde salatalık nasıl yetiştirilir?
- Saksıda dereotu nasıl yetiştirilir?
- Fesleğen nasıl yetiştirilir?