Evde Bal Sirkesi Nasıl Yapılır?

Bal sirkesi nedir? Evde bal sirkesi nasıl yapılır? Bal sirkesi yaparken nelere dikkat etmeliyiz? İşte, hem faydalı, hem de pratik bal sirkesinin yapım aşamaları:
Evde Bal Sirkesi Nasıl Yapılır?
03 Haziran 2024, 12:47

Bal sirkesi, mutfaklarda yaygın olarak kullanılan bir sirke çeşidi değildir. Bu yüzden marketlerden veya aktarlardan temin etmek zor olabilir. Yapım aşaması zor olmasa da, bekleme süresi oldukça uzundur. Bal sirkesinin iki farklı çeşidi vardır. Biri gıda takviyesi olarak kullanılırken, diğeri arıcılık malzemesi olarak kullanılır. Arıcılık sektöründe kullanılan polenli bal sirkesi, insan tüketimine uygun değildir. Sadece arıcılık alanında kullanılır. Beslenmeye uygun olan bal sirkesi ise su ve balın karışımından oluşur. Yapımında kestane veya çiçek balı kullanmak gerekir. Yumuşak bir tada ve berrak bir renge sahiptir. 

bal sirkesi

Bal Sirkesi Nasıl Yapılır?

1 kilo doğal bal büyük bir kaba alınır. Üzerine kaynar su ilave edilir. Bu aşamada mayalamayı hızlandırmak için, 1 su bardağı taze sıkılmış meyve suyu ilave edilir. Eğer sirke anası varsa, bal karışımına eklenir ve kapağı kapatılır. Eğer sirke anası yoksa, ekmek mayası ılık su ile karıştırılır ve aktif hale getirilir. Hazırlanan mayalı karışım bir dilim ekmeğe sürülür. Ekmeğin mayalı kısmı ballı suya değecek şekilde kabın içerisine alınır. Kap örtü veya kapak ile kapatılarak 15 gün boyunca serin ve karanlık bir yerde saklanır. 15 günün sonunda ekmek, sirkenin içinden alınır ve karışım tülbent ile süzülerek pürüzsüz kıvama getirilir. Sirke, 1 ay boyunca olgunlaşması için karanlık bir yerde bekletilir. Organik bal sirkesi, 10 ay bekletildikten sonra tüketilebilir. Bakteri oluşumuna karşı dayanıklı olduğu için serin ve karanlık yerlerde muhafaza edebilirsiniz.

Bal sirkesi için deneyebileceğiniz farklı bir tarif daha mevcut. Bu tarifi uygulamak için, 3 su bardağı bal, 1 fincan patates suyu, 1 tutam meyan kökü, 1 fincan elma suyu, 1 çay bardağı sirke, 1 tatlı kaşığı kaya tuzu ve 4 litre su karıştırılır. Malzemeler derin bir kaba alınır ve 1 ay boyunca bekletilir. Bir ayın sonunda sirke süzülerek cam kavanozlara aktarılır ve uygun şekilde kullanılır. 

bal sirkesi

Bal Sirkesi Nereden Alınır?

Bal sirkesi, salatalara eklenebilir veya suyla seyreltilerek 1 yemek kaşığı olacak şekilde tüketilebilir. Bal sirkesini evde yapmak istemiyorsanız, güvenilir online alışveriş sitelerinden temin edebilirsiniz. 

Not: Kronik rahatsızlığı olanlar, düzenli ilaç kullananlar, hamileler ve emziren kadınlar, bal sirkesi tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.

Şunlara da göz atın;

  1. Sirke tarifleri
  2. Elma sirkesinin faydaları nelerdir?
  3. Meyve sirkesi nasıl yapılır?
  4. Nar sirkesi nasıl yapılır?
  5. Beyaz sirkenin kullanım alanları
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo