Tavada, fırında veya ızgarada et pişirirken, 'Etin yanına ne yapsam?' diye düşünüyorsanız, doğru yerdesiniz. Klasik et yemeklerinden sıkılanlar için evde kolayca hazırlanan ve etin yanına çok yakışan nefis sos tariflerini sizler için yazımızda derledik. Dünyanın hemen her yerinde ilgi gören bu soslar ile, siz de etin lezzetini ikiye katlayabilir, sevdiklerinizin yüzünde kocaman bir gülümseme bırakabilirsiniz. İşte, mutlaka denemeniz gereken 12 kolay et sosu tarifi:
Malzemeler;
Marinara Sos Nasıl Yapılır?
Öncelikle domateslerin kabuklarını soyun ve rondodan geçirerek püre kıvamına getirin. Tavayı hafifçe ısıtın ve zeytinyağını ekleyin. 10 saniye sonra doğradığınız soğan ve sarımsakları ekleyerek soteleyin. Ardından domates püresini ve diğer malzemeleri ekleyerek karıştıra karıştıra pişirin. Sos kıvam alınca, ocaktan alın ve etin yanında servis edin.
Nerelerde Kullanılır: Marinara, kırmızı ete ve köftelere çok yakışan bir sostur.
Malzemeler;
Teriyaki Sos Nasıl Yapılır?
Sos tenceresine soya sosu, su, kahverengi şeker, bal, sarımsak tozu ve zencefili ekleyerek orta ateşte 1 dakika pişirin. Bir bardağın içinde mısır nişastası ve 1/4 soğuk suyu karıştırın. Nişasta çözündükten sonra, karışımı sos tenceresine ilave edin. Sosu koyulaşana kadar 7-8 dakika pişirin.
Nerelerde Kullanılır: Tatlı ve ekşi bir tada sahip olan teriyaki sos, özellikle tavada, fırında ve ızgarada pişirilen et yemeklerine çok yakışır.
Malzemeler;
Espanyol Sos Nasıl Yapılır?
Sos tenceresinde tereyağını eritin. Kereviz sapı, patates, soğan ve havucu iri parçalar halinde bölün. Malzemeleri tereyağının içerisine alarak 5 dakika kavurun. Kavrulan sebzelerin üzerine et suyu, karabiber, tuz ve domates püresini ekleyin. Sosu koyulaşıncaya kadar pişirdikten sonra tülbent ile süzerek servis edin.
Nerelerde Kullanılır: Espanyol sos, fırında pişirilen incik, pirzola ve bonfile tariflerinde kullanabilirsiniz.
Malzemeler;
Harissa Sos Nasıl Yapılır?
Kapya biberleri güzelce yıkayın ve fırında veya ocakta közleyin. Közlenen biberlerin kabuklarını soyun ve minik minik doğrayın. Kurutulmuş chili biberini sıcak suyun içerisinde 10 dakika bekletin. Biberleri sudan çıkartıp küçük küçük doğrayın. Baharatları sos tavasına alın ve soteleyin. Kokusu çıktığında ocaktan alın. Sotelenmiş baharatları rondoya alın ve toz haline gelene kadar çektirin. Üzerine közlenmiş biber, dövülmüş sarımsak ve salçaları ekleyin. Zeytinyağından çok az miktarda ilave ederek karıştırın. Daha sonra zeytinyağının kalanını ve tuzu ilave ederek homojen bir kıvam alana kadar karıştırın.
Nerelerde kullanılır: Arap ülkelerinde çok sevilen bu sosu, et, tavuk ve makarna yemeklerinde kullanabilirsiniz.
Malzemeler;
Gravy Sos Nasıl Yapılır?
Tereyağını, sos tenceresinde eritin. Yağ eriyince unu ilave edin ve kokusu çıkıp rengi sütlü kahveye dönene kadar kavurun. Ardından tuz ve karabiberi ekleyerek karıştırın. Tavuk suyunu azar azar ekleyerek karıştırmaya devam edin. Sosun kıvamı koyulaşıncaya kadar karıştırın. Koyulaşınca altını kısın ve 2 dakika daha pişirin. Hazırladığınız sosu sıcak veya soğuk bir şekilde servis edebilirsiniz.
Nerelerde Kullanılır: Et yemeklerinde kullanılan gravy sos, ete kahverengi verdiği için de sık sık tercih edilir.
Malzemeler;
Remoulade Sos Nasıl Yapılır?
Tüm malzemeleri rondonun içerisine alın ve sos kıvamına gelene kadar çektirin.
Nerelerde Kullanılır: Bu sos, kırmızı et, balık ve deniz ürünlerinin yanında kullanılır.
Malzemeler;
Gremolata Sos Nasıl Yapılır?
Kişniş yaprakları ve maydanozu bol suyla yıkayıp ayıklayın. Yaprakların suyunu süzdükten sonra ince ince kıyın. Sarımsakları ezdikten sonra ince ince kıyın. Lime ve limon kabuklarını rendeleyin. Karanfili ezerek toz haline getirin. Karabiber, tuz, elma sirkesi ve limon suyunu bir kabın içerisinde karıştırın. Üzerine sarımsak, maydanoz, kişniş ve karanfilleri ilave edin. Zeytinyağını azar azar ekleyin ve sosun kıvam almasını sağlayın. Gremolata sosunu kavanoz içerisinde muhafaza edebilirsiniz.
Nerelerde Kullanılır: İtalyan mutfağından dünyaya yayılan gremolata sosu, et, balık ve tavuk yemeklerini tatlandırmak için kullanılır.
Malzemeler;
Acı Tatlı Sos Nasıl Yapılır?
3 chili biberini iri parçalar halinde bölün ve mutfak robotuna alın. Üzerine bal dışında kalan diğer malzemeleri de ekleyerek yaklaşık 1 dakika çektirin. Sosun içerisine balı ilave edin ve kıvam alana kadar karıştırın. Sonuncu biberi ince ince bölerek sosun içerisine ilave edin.
Nerelerde Kullanılır: Acı tatlı sos, sadece et yemeklerine değil, atıştırmalıklara ve sebze sotelerine de eklenebilir.
Malzemeler;
Barbekü Sos Nasıl Yapılır?
Sos tenceresine zeytinyağını alın ve ısıtın. Üzerine soğan, sarımsak ve kıyılmış kırmızı biberi ekleyerek yaklaşık 3 dakika soteleyin. Ardından ocaktan alın. Başka bir kapta hardal, domates püresi, et suyu ve sirkeyi karıştırın. Bu karışımı, soğanlı karışımla bir araya getirin ve şekeri ilave edin. Üzerine suyu ilave ederek güzelce karıştırın. Tekrar ocağa alarak ortalama 15 dakika pişirin. Daha sonra robottan çektirerek pürüzsüz bir kıvam elde edebilirsiniz.
Nerelerde Kullanılır: Barbekü sosu, et, tavuk, makarna, hamburger ve patates yemeklerinde kullanabilirsiniz.
Malzemeler;
Chimichurri Sos Nasıl Yapılır?
Maydanoz, kekik, kişniş ve sarımsakları mümkün olduğunda küçük bir şekilde kıyın. Üzerine sirke, zeytinyağı ve tuzu ekleyip karıştırın.
Nerelerde Kullanılır: Chimichurri sos, genellikle ızgarada pişirilen kırmızı etlerin yanında servis edilir.
Malzemeler;
Dömi Glas Sos Nasıl Yapılır?
Havuç ve soğanları ince ince doğrayın. Kemikleri ise satın alırken parçalatın. Fırın tepsisine kemiği, havucu, soğanı ve karabiberi koyun. 180 dereceli fırında kemikler kızarana kadar pişirin. Üzerine 1 fincan un ekleyerek 10 dakika daha pişmeye bırakın. Kemiklerin üzerine elma sirkesi ilave edin. Daha sonra tencereye alarak üzerine 2 litre su, defne yaprağı ve tuz ekleyin ve yaklaşık 10 saat kaynatın. Tenceredeki su azaldıkça ilave yapabilirsiniz. Kaynatma işlemi bittiğinde su miktarı yarıya inecektir. Bu suyu süzün ve küçük bir tencereye alın. Kaynatıp sos kıvamına geldiğinde kavanozlara doldurabilirsiniz.
Nerelerde Kullanılır: Fransız mutfağıyla özdeşleşen dömi glas sos, biftek ve antrikot tariflerinde kullanılır.
Malzemeler;
Küflü Peynir Sos Nasıl Yapılır?
Sos tavasında un ve tereyağını kokusu çıkana kadar kavurun. İçine ezilmiş sarımsak ilave edin. Daha sonra sırasıyla soğuk süt ve soğuk tavuk suyunu azar azar ekleyin. Bu esnada sürekli karıştırarak karışıma yedirin. En sonunda ise küflü peyniri ilave edin. Sos koyulaşıp peynir eriyinceye kadar karıştırın. Tuz ve karabiber ekleyerek servis edin.
Nerelerde Kullanılır: Küflü peynir sosu, kızartılmış sebzeler ve kırmızı et yemekleriyle servis edebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;