Mangal sezonunu açtığımız şu günlerde, etin lezzetini daha fazla çıkarmaya ne dersiniz? Marine işlemi tavuk, kırmızı et ve balıklara uygulanan bir sostur. Etlerin marine edilmesinin en önemli nedeni, eti yumuşatmaktır. Özellikle ağızda dağılan lokum gibi bir et hazırlamak istiyorsanız, etinizi mutlaka marine etmeniz gerekir. Bununla birlikte hem beyaz, hem de kırmızı etin kokusunu yok etmek ve yerine lezzetini bırakmak için de marine işlemi gereklidir. Peki, et marinasyon sosları nelerdir? İşte, kırmızı et, tavuk ve balık marinasyon sosları:
Kırmızı Et İçin Marine Sosu Tarifi
Kırmızı etleri iki farklı şekilde marine edebilirsiniz. Ya süt bazlı bir sos, ya da asitli bir sos kullanabilirsiniz. Süt bazlı soslar tava ve tencere, asitli soslar ise ızgara için kullanılmaktadır. Et marine sosu;
Soğan kullanacaksanız, soğan dışındaki tüm malzemeleri bir kabın içine alın ve karıştırın. Sosun içerisine etleri yatırın. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta etin hava almaması ve sosla kaplanmasıdır. Eğer soğan kullanacaksanız, soğanları ince halkalar halinde dilimleyin ve etlerin üzerine koyun. Ardından etleri sosla kaplayın. Etler sosun içerisine minimum 1 saat, maksimum 24 saat bekletildikten sonra pişirilmelidir.
Tavuk Eti İçin Marinasyon Sosu Tarifi
Tavuk eti çok aromalı olmadığı için, en kolay ve çabuk şekilde marine edilen et türüdür. Asit, yağ ve baharatlı soslar tavuk etine çok yakışır. Tavuk marine sosu;
Tüm malzemeleri bir kabın içinde karıştırın. İsteğe göre farklı baharatlar da ekleyebilirsiniz. Ardından tavukları içine koyun ve sosla kaplayın. Kapağın ağzını kapatarak 1-24 saat dinlendirin.
Balık İçin Marinasyon Sosu Tarifi
Balık oldukça aromalı bir yapıya sahip olduğu için, çok fazla marine işlemi gerektirmez. Balık marine sosu;
Tüm malzemeleri bir kapta karıştırın ve balığın üzerine fırça yardımıyla sürün. Kalan sosu, balığın içine doldurun. Her yeri sosladıktan sonra balığı kapatın ve bekletmeden pişirin.
Balzamik Sirke Marine Sosu
Tüm malzemeleri bir kabın içerisine karıştırın. Ardından etleri bu karışıma yatırın ve her yerin sosla kaplandığından emin olun. Karışımı buzdolabında 2 saat beklettikten sonra pişirebilirsiniz.
Marinasyon İşleminde Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler
Şunlara da göz atın;