Özellikle işyerlerinin yakınlarında açılan esnaf lokantaları, diğer yemek yerlerine göre daha ekonomiktir ve daha fazla çeşitliliğe sahiptir. 2-3 farklı çeşit çorbanın sunulduğu bu lokantalarda, ana yemekler, sulu yemekler ve tamamlayıcı ürünler bulunur. Ev yemeği yemek isteyenlerin tercih ettiği esnaf lokantalarının vazgeçilmezi olan tarifleri yazımızda derledik. İşte, esnaf lokantalarında mutlaka denemeniz gereken tarifler:
Kış aylarında şifa deposu olarak bilinen kelle paça çorbası, kelle ve paçanın zeytinyağı, limon ve sirke ile terbiye edilmesiyle hazırlanır. Bol sarımsaklı ve sirkeli olarak tüketilen bu çorba, sıcak başlangıçların vazgeçilmezidir.
Orta yağlı kıyma, soğan, biber, galeta unu ve baharatlarla hazırlanan İzmir köfte, domates, salça ve zeytinyağı sosuyla zenginleştirilir. Önce tencerede, ardından fırında pişirilen bu yemek, yaklaşık 40 dakika içinde sofralardaki yerini alır.
Bir lokanta klasiği olan yaz türlüsü, patlıcan, havuç, domates, kabak, patates ve kuşbaşı şeklinde doğranmış kuzu eti ile hazırlanır. Bazı yerlerde etsiz olarak da sunulabilir. Mevsim sebzeleriyle hazırlanan yaz türlüsü, cacık eşliğinde sunulur.
Geleneksel bir Arnavut yemeği olan elbasan tava, kuzu but, yoğurt ve un karışımından oluşur. Fırında 20 dakika boyunca pişirilen elbasan tava, esnaf lokantalarında ana yemek olarak sunulur.
Kuzu etinin domates, havuç, un ve tarçın ile pişirilmesiyle hazırlanan kuzu kapama, Türk mutfağında çok sevilen lezzetlerden biridir. Ortalama 1 saatte pişirilen kuzu kapama, pirinç pilavının üzerinde servis edilir.
Patlıcan, kıyma, domates, salça ve baharatlarla hazırlanan patlıcan musakka, esnaf lokantalarında mutlaka yer verilen yemeklerden biridir. Patlıcanların yağda kızartılıp kıyma ile buluşturulmasıyla hazırlanan bu yemek, ortalama 50 dakika içinde sunulur.
Baldo pirinç, kuzu ciğeri, kuş üzümü, dolmalık fıstık, et suyu ve baharatlarla hazırlanan iç pilav, hem sade bir şekilde, hem de bazı yemeklerin içerisinde kullanılır. Tamamlayıcı bir yemek olan iç pilav, ortalama 1 saat içinde hazırlanır.
Türk mutfağının en sevilenleri arasında yer alan kuru fasulye, esnaf lokantalarının menüsünden eksik olmaz desek yeridir. Soğan, domates ve salça ile pişirilen kuru fasulyeyi, kuşbaşı şeklinde doğranmış dana eti ile daha lezzetli bir hale getirebilirsiniz.
El açması hamurun, tavuk eti, maydanoz ve soğan ile doldurulmasıyla hazırlanan talaş böreği, üzerine haşhaş tohumu eklenerek fırınlanır. Ortalama 30 dakika pişirilen talaş böreği, sıcak sıcak servis edilir.
Şunlara da göz atın;