Papatyagiller familyasına ait bir bitki olan enginar, en sağlıklı sebzelerden biridir. Ülkemizde en çok Akdeniz, Ege ve Marmara'da yetiştirilir. Kötü kolesterolü düşüren enginar, kilo vermeyi de destekler. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Hücrelerin onarılmasında ve yenilenmesinde etkili rol oynar. Karaciğeri temizlerken mideyi de korur. Genellikle haşlama usulüyle pişirilen enginar, doğru yöntemlerle saklanırsa uzun süre tüketilebilir. Peki, enginar buzlukta, buzdolabında ve kavanozda nasıl saklanır? İşte, evde en etkili enginar saklama teknikleri:
Konserve olarak satın alınan enginarın saklama süresi değişiklik gösterir. Enginarı uzun süre tüketmeyecekseniz, konservenin kapağını açmadan buzluğa yerleştirin. Enginar konservesini -18 derecede yaklaşık 2 aya kadar muhafaza edebilirsiniz. Enginar bir kez çözündükten sonra 3-4 gün içerisinde tüketilmelidir. Konserve enginarın kapağını kapatarak buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Ancak kısa süre içerisinde tüketmeye özen gösterin. Enginarı çözünmesi için soğuk su altında bekletebilir veya mikrodalga fırına atabilirsiniz.
Not: Enginarı konserve olarak alacaksanız, kavanozun ezilmiş, delinmiş ve açılmış olmamasına özen gösterin. Ayrıca mutlaka son tüketim tarihine bakın. Tarihi geçen veya yaklaşan ürünleri almaktan kaçının.
Pişmiş enginarı kısa sürede tüketecekseniz, cam veya plastik hava almayan kaplara koyarak sıkıca kapatın. Bu kapları buzdolabında 3-4 gün kadar saklayabilirsiniz.
Pişmiş enginarı buzdolabı poşetlerine veya hava geçirmeyen kaplara koyun. Kararmalarını önlemek için enginarların üzerine az miktarda limon suyu serpiştirin. Enginarın hava almadığından emin olduğunuzda buzluğa veya derin dondurucuya koyabilirsiniz.
Pişmiş enginarı tüketeceğiniz zaman buzdolabının raf bölmelerine alın. Bu bölmelerde 3-4 gün daha muhafaza edebilirsiniz. Ancak derin dondurucudan çıkartılan pişmiş enginar, soğuk su veya mikrodalgada çözündürüldüyse, hemen tüketilmelidir.
Bakteriler 4-60 derece arasındaki sıcaklıklarda üremeye başlar. Pişmiş enginar oda sıcaklığında en fazla 2 saat bekletilmelidir. 2 saatten fazla dışarda bırakılan enginarı atabilirsiniz.
Enginarın bozuk olduğu kokusu ve tadından anlaşılır. Eğer enginardan ağır bir koku geliyorsa, renginde ve görünümünde değişiklikler, küflenmeler varsa, hiç bekletmeden atın. Kokusunda bir sorun yoksa fakat anormal bir tat alıyorsanız, enginarı daha fazla tüketmeden çöpe atın.
Şunlara da göz atın;