Papatyagiller familyasına ait bir sebze olan enginar, Türk mutfağında sık sık tüketilir. Mavi ve mor renkli çiçekler açan bu sebze, Akdeniz ve Güney Avrupa ülkelerinde yetişir. Enginarın tam ortasında yenmeyen ve tüylü dikene benzeyen bir yapı vardır. Eğer olgunlaşırsa çiçeğe dönüşen bu yapıya, enginarın kalbi denir. Enginar, ülkemizde en çok Ege ve Akdeniz mutfağında tüketilen bir besindir.
Enginar dünyada en çok Akdeniz ülkelerinde üretilir. Özellikle İspanya, Yunanistan, İtalya, Fransa, İsrail, ABD, Türkiye ve Arjantin, enginarın en çok üretildiği ülkelerin başında gelir. Ülkemizde ise enginar üretiminin %55'i Ege, %45'i Marmara Bölgesi'nde gerçekleştirilmektedir. Enginar yetiştiriciliği denildiğinde ilk akla gelen iller; İzmir, Yalova ve Bursa'dır. Son yıllarda Adana kıyısında da üretim başlatılmıştır.
Enginar, ılık iklimlerde yetişen bir bitkidir. Çok sıcağı ve çok soğuğu sevmez. Sıcaklık 0'ın altına düşerse yaprakları zarar görür, 20'nin üzerine çıkarsa gelişimi yavaşlar. Kurak iklimlerde kalitesi düşer ve baş kısmı sertleşir. Enginar üretilen yerlerdeki donlar da bu sebzeye ciddi zarar verir. Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgesi'nin sıcaklığı, enginar yetiştirmek için elverişlidir. En iyi verimi alabilmek için, hava sıcaklığının 15-18 derece arası olması gerekir. Enginar kışın donsuz, yazın ise serin ve sisli iklimi çok sever.
Enginar, iyi drene edilmiş, humusça zengin ve derin bünyeli topraklardan hoşlanır. Hafif kumlu topraklar erken verim alınmasını sağlasa da, başların küçük kalmasına ve verimin azalmasına yol açar. Eğer hafif kumlu toprak kullanılacaksa, sulama işlemi çok iyi bir şekilde yapılmalıdır. Ayrıca enginar, ağır karakterli toprakları da sevmez. Ağır karakterli topraklarda enginarın kökleri havasız kalır ve çürür. Enginar için toprak pH'sı, 6.0-6.5 aralığında olmalıdır. Toprakta %2 civarında organik madde kullanılabilir.
Enginar Mart ayından Mayıs ayına kadar pazar tezgahlarındaki yerini alır. Fakat bazı enginar çeşitleri, yaz aylarında da olgunlaşabilir. Hem kış, hem de ilkbahar sebzesi olarak bilinen enginar, Şubat-Mayıs ayları arasında hasat edilir. Kış için saklanmak üzere buzdolabında muhafaza edilebilir. Enginarın en lezzetli olduğu aylar ise, Nisan ve Mayıs olarak bilinir.
Şunlara da göz atın;