Güne enerjik bir başlangıç yapmanın en iyi yollarından biri olan kahve, farklı çeşitlere sahiptir. Kitap okurken, manzarayı izlerken ve keyifli sohbetler yaparken masamızdan eksik olmayan kahveyi en lezzetli haliyle içebilmek için bilmeniz gereken bazı püf noktaları var. İşte, İstanbullife'ın haberine göre evde iyi bir kahve yapmak için bilmeniz gereken 6 önemli sır:
Kahveyi satın alırken de son tüketim tarihine değil kavrulma tarihine bakın. Çünkü kahve paketinde hiç açılmamış halde bekletilse bile bayatlamaya başlar; karton, ilaç ve odun tatları ortaya çıkar. Her coğrafya ayrı bir lezzettir. Eğer fındık, kakao aromaları istiyorsak Latin Amerika; turunçgil ve egzotik aromalar istiyorsak Afrika/Arap Yarımadası’nı; topraksı, isli ve bit- kisel aromalar istiyorsak Asya Pasifik kahvelerini tercih edebiliriz. Çekirdek satın alırken paketin kalınlığının 105 mikron civarında olmasına ve üzerinde ‘valf ’ bulunmasına dikkat edin. Mikron azaldıkça taze kalma süresi azalır. Kahve kavrulduktan sonra gaz üretmeye devam eder, valf ise bu gazların dışarı çıkmasını sağlar, dışarıdan hava girişini engeller ve ürün taze kalır.
Kavrulma derecesi çok önemlidir, ‘medium roast’ ya da ‘light roast’ kahvenin ömrü, kavrulduktan sonra 40 gündür. ‘Medium dark’ 120 gün, ‘dark roast’ ve üzeri ürünler 24 aya kadar taze kalır.
Eğer lezzetin peşindeyseniz çekirdekleri tercih edin. Demlemeden kısa süre önce öğütürseniz daha aromalı ve taze bir kahve elde edersiniz. Hepsini tek seferde öğütmeyin. İçeceğiniz miktarla ilerlerseniz kahvenizin tazeliği kaybolmaz.
Kahve miktarını göz kararı da ayarlayabilirsiniz ama mutfak tartısıyla ölçtüğünüzde dışarıda içtiğiniz tadı yakalamanız daha kolay.
Çekirdekleri plastik kutularda veya poşette saklamayın. Seramik bir kap daha mantıklı. Bu, uzun süre taze kalmalarını sağlayacaktır.
Kahveyi sakladığınız kutu mutfağın güneş almayan, serin bir noktasında dursun.
Demleme aşamasında musluk suyu kullanmayın. Mutlaka içme suyuyla demleyin. Tadında yarattığı büyük farkı hemen göreceksiniz.
Kahvenizi satın alırken seçiminizi asit oranını, aromasını ve yumuşaklığını bilerek yapın. Afrika bölgesinden elde edilen çekirdekler daha asitli ve yoğun aromalıdır, Güney Amerika’dakiler orta kavrulmuştur ve daha yumuşak içim özelliğine sahiptir. İlk kez kahve alacaksanız önerimiz Guatemala bölgesinin çekirdekleri. Bu tür daha yumuşak bir tada sahip.
Mutlaka Denemeniz Gereken 6 Kahve Tarifi
Şunlara da göz atın;