Elma Şırası (Apple Cider) Nedir?

Yurt dışında adını sıklıkla duyduğumuz Apple Cider yani elma şırası nedir? Sizlere elma şırası nasıl yapılır ve nasıl tüketilir anlattık. İşte, apple cider, elma şırası nedir:
Elma Şırası (Apple Cider) Nedir?
31 Ocak 2024, 10:00

Sonbahar ve kış aylarında oldukça popüler olan elma şırası ya da apple cider, elma suyu ile hazırlanan içecektir. Evde kolayca hazırlanabilir.  Elma şırası, preslenmiş elma suyundan yapılan, alkol içermeyen, ham, filtrelenmemiş, şekersiz bir içecektir.

elma şırası

Elma Şırası ( Apple Cider) Alkol İçerir mi?

Elma şırası, apple cider adı verilen fermente edilmiş, alkollü bir içeceğe dönüştürülebilir. Soğuk, sıcak veya oda sıcaklığında tüketilebilir.

Elma Suyu ile Elma Şırası Arasındaki Fark Nedir?

Hem elma suyu hem de elma şarabı, preslenmiş elma suyundan yapılır. Elma şırası ile elma suyu arasındaki temel fark, bunların nasıl işlendiğidir. Elma şarabı ham, filtrelenmemiş ve şekersizdir ve genellikle pastörize edilmemiş olarak satılır (bu da onu bozulabilir hale getirir ve neden soğutma gerektirdiğini gösterir). Elma suyu, posa ve tortuyu çıkarmak için filtrelenir, ardından raf ömrünü uzatmak için pastörize edilir. Bazen elma suyuna tatlandırıcı da eklenir.

Üretim süreci aynı zamanda elma şarabı ile elma suyu arasında lezzet, görünüm ve doku açısından da farklılıklar yaratır. Elma şırası filtrelenmediğinden, opak, bazen bulanık bir görünüme, belirgin bir dünyevi ve keskinliğe sahip konsantre bir elma aromasına ve daha keskin bir ağız hissine sahip olma eğilimindedir. Filtrelenen elma suyu daha şeffaftır, tadı daha tatlıdır ve ağızda daha yumuşak, daha yuvarlak bir his verir.

apple cider

Elma Şırası Nasıl Yapılır?

Elma şırasının nasıl yapıldığını öğrenmek kolaydır ve muhtemelen evde aletlerin çoğuna sahipsiniz. Özellikle kendi elmalarınızı topladıysanız, eğlenceli bir sonbahar projesi olur.

İhtiyacınız olacaklar: 4 elma, bir bıçak, kesme tahtası, mutfak robotu, patates ezici, gıdaya uygun ince ağlı torba (veya tülbent) ve bir kase (veya sıvı ölçüm kabı)

  1. Elmaları kesin: Elmaları kabuk, çekirdek ve tohumlarla birlikte 1 inçlik küpler halinde doğrayın.
  2. Elmaları İşleyin: Bir mutfak robotunda, elma püresi benzeri bir kıvama gelinceye kadar çalıştırın.
  3. Elmalara Basın: Partiler halinde çalışarak, patates ezicinin içine yerleştirilmiş, gıda sınıfı ince ağlı bir torbaya elma posası ekleyin. Patates eziciyi bir kasenin veya sıvı ölçüm kabının üzerinde tutarak, suyunun çıkması için posayı sıkın.
  4. Apple Cider’ı Servis Edin ve Saklayın: Apple cider yani elma şırası tadını soğuk veya sıcak olarak çıkarın. Artıkları buzdolabında hava geçirmez bir kapta saklayın. 7 ila 10 gün sürmelidir. (Elma şarabı köpürmeye veya asidik bir tada sahip olmaya başlarsa bu, doğal olarak fermente olmaya
  5. Yeniden Kullanın: Kalan elma posasını keklere, hazır ekmeklere, kreplere veya smoothie'lere nem ve bir doz elma benzeri tatlılık eklemek için kullanın.

Şunlara da göz atın;

  1. Elmalı tarifler
  2. Soğuk algınlığı için elma sirkesi kullanılmalı mı?
  3. Elma çayı nasıl yapılmalı?
  4. Elma kabuğu çayı nasıl yapılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo