Elma, ülkemizde en çok tüketilen meyvelerin başında gelir. Sade bir şekilde tüketilen bu meyve, aynı zamanda tatlı yapımında da kullanılır. Elmanın dünyada yaklaşık 6500, Türkiye'de ise 460 farklı çeşidi vardır. Bu çeşitler arasında hem verimi yüksek olan, hem de ticari anlamda yetiştirilenlerin sayısı ise oldukça azdır.
Elma, ülkemizde en fazla Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilir. İç Anadolu, Ege ve Marmara Bölgesi ise, Akdeniz'i takip etmektedir. Bu bölgede yetişen elmalar, ülkemizdeki elma ihtiyacının yaklaşık %90'ını karşılar. Soğuğa dayanıklı bir meyve olduğu için, yetişme alanı oldukça geniştir. Elmanın en çok yetiştiği iller ise Amasya, Niğde, Nevşehir, Isparta, Burdur, Bursa ve Tokat'tır.
Elma üretiminde ilk sırada yer alan ülke ise Çin'dir. 2010 verilerine göre elma üretiminde 2. sırada ABD, 3 sırada ise Türkiye vardır. İtalya, Hindistan ve Polonya ise bu sırayı takip eder.
Elma, soğuk ılıman iklim meyvesidir. Sıcaklıkların düşük olduğu sert kışlara dayanıklı bir meyvedir. Sıcak ve kurak iklimlerde, yüksek yerlere ekilir. Bunun nedeni yüksek oranda güneş ışığı alabilmesidir. Elma, ne kadar çok güneş ışığı alırsa, rengi de o kadar güzel olur. Elma, kış dinlenmesine ihtiyaç duyan bir meyvedir. Sıcaklık 40 derecenin üzerinde çıktığında büyümesi durur. Daha yüksek sıcaklıklarda ise meyveler zarar görmeye başlar.
Elma, birçok toprakta yetişmeye uygun bir meyvedir. Eğer bahçeye ekilecekse, bitki kökleri hiçbir zaman su içinde kalmamalıdır ve köklerin yayılması kolaylaştırılmalıdır. Suyu içinde tutan sert topraklar, elmanın yetişmesi için uygun değildir. Çakıllı ve tınlı topraklar idealdir. Ayrıca toprağın 2 metre ve daha derin olması da, yetişmesini kolaylaştırır. Elma yetiştiriciliği için, içinde kireci, humusu ve nemi bulunan tınlı-kumlu topraklar kullanabilirsiniz.
Elma bir sonbahar meyvesidir. Eylül ayında hasat edilir ve toplanmaya başlar. Ekim, Kasım ve Aralık ayında ise hem pazarlarda, hem de manav tezgahlarında satılmaya başlar. Ancak elmanın hasat edilmesi ve yetişmesi, çeşidine göre de değişiklik gösterir.
Elma, kullanılacak yönteme göre farklı aylarda kurutulabilir. Eğer fırında kurutma yöntemini tercih edecekseniz, hangi ay olduğu önemli değildir. Fakat elmayı güneşte kurutacaksanız, Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları en ideal aylardır. Elmayı güneşte kurutmak için, 4-5 gün boyunca güneşin altında bekletmeniz gerekir. Elma kurutmayla ilgili detaylı bilgi için rehberimize göz atın: Elma Nasıl Kurutulur?
Şunlara da göz atın;