İzmir'in Meşhur Yemekleri
İzmir yemekleri tarihi ve izmir mutfağından yemek tariflerini sizler için bir araya getirdik. Tadı damakta kalan lezzetleri ve İzmir'e özgü tatları biliyor musunuz?
İzmir yemekleri lezzeti ile herkesi büyülüyor. Arapsaçı, ebegümeci, cibez, şevket-i bostan, turp otu, acı soğan gibi pek çok tadı içinde barındıran İzmir mutfağını ve tarihini hiç merak ettiniz mi? Sizler için İzmir mutfağından yemek tarifleri ve püf noktaları anlatıyoruz.
Yaklaşık 5 bin yıllık tarihi geçmişiyle 36 medeniyeti barındırmış bir kentimiz İzmir. Bu topraklar üzerinde yaşayan çeşitli insan topluluklarının kültürel etkileşimi, coğrafi koşullar, doğanın sunduğu nimetler ve en önemlisi de zeytinyağı... İşte İzmir mutfağına biçim veren etkenler.
Türkiye‘nin üçüncü büyük ilindeyiz. Tarihçi Heredotos’un dediği gibi, "Yeryüzünün bilinen en güzel gökyüzü altında kurulmuş coğrafya"da. Eski adıyla Smyrna; şimdiki İzmir...
İzmir’ de balık ve deniz ürünleri üzerine müthiş bir mönü çıkıyor karşınıza. Tuzda lagos, Subye yumurtası güveci, Balık köftesi, Sardalya buğulaması, Asma yaprağında barbunya, Midye kızartması, Midye dolması, Dilbalığı şleto şiş, Kağıtta sardalya, Kefal balığıyla hazırlanan Kakavya, papalina balığından yapılan Papalina tavası...
İzmir mutfağında Boşnaklar, Arnavutlar, Levanten ve Yahudilerin de önemli bir etkisi olmuş. Selanikliler İzmir’ de özellikle paça-çorba kültürünü yaygınlaştırmışlar. Sebze yemeklerinin bir kısmı da ortak. Örneğin; kemer patlıcan, ayşekadın fasulye ve enginar yemekleri... Selaniklilerin İzmir’e taşıdığı diğer yemekler Susamlı kumru, Estafno denilen tatlı, mayalı ekmek, Selanik tatlısı, kanela ve bademden yapılıp sıcak içilen Somata...
Priştine‘den gelen Arnavut yemeklerinden Elbasan tava, Arnavut ciğeri, Priştine tavası ve Kirde kebabı İzmir mutfağına özgü yemekler arasında sayılıyor. İzmir’e özgü bir börek olan Boyoz’u unutmamak gerek. Musevilerin yöre mutfağına ekledikleri bu nefis börek hala Alsancak’ ta bir fırında üretiliyor.
Çavdar ekmeği ve kuzu eti ile hazırlanan etli ekmek dolması, İzmir'de kalabalık sofraların vazgeçilmezidir.
Türkiye'nin en meşhur köftelerinden biri olan İzmir köfte, kıyma, galeta unu ve domates sosu ile hazırlanır.
Un ve sirke ile hazırlanan boyoz, İzmir kahvaltılarının en sevilen lezzetlerinden biridir. İç harcında kabak, patlıcan veya patates kullanılabilir.
Patlıcan, domates ve beyaz peynir ile hazırlanan patlıcanlı silkme, yemeklerin yanında meze olarak sunulur.
Ege mutfağında balık yemeklerinin yeri bir başkadır. En sevilen tariflerden biri de, süt ile hazırlanan dil balığı yemeğidir.
İzmir'in sokak lezzetlerinden biri olan lokma, kızartma usulüyle pişirilir. Günümüzde içi çikolatayla doldurulan versiyonları da bulunmaktadır.
Yalnızca 6 malzemeden oluşan zeytinyağlı deniz börülcesinin porsiyonu, yaklaşık 130 kalori değerindedir.
İzmir tulum peyniri, salam, sosis ve sucuk ile hazırlanan kumru, İzmir'in en gözde lezzetlerinden biridir.
Son yılların çok sevilen tatlılarından biri olan İzmir bomba, incecik açılan hamurun çikolata dolgusuyla buluşturulmasıyla hazırlanır.
Hazır yufka ile hazırlanan yanık mantı, yarım ay şeklinde kapatılır. Büyük porsiyonlar halinde hazırlanır.
Şunlara da göz atın;