Yüksek besin değerine sahip olan dut pekmezi tarih boyunca çeşitli sağlık sorunları karşısında şifa niyetine kullanılmıştır. Tedavi amaçlı kullanılan dut pekmezinin birçok farklı hastalıkta olumlu etkileri bulunduğunu belirten Dyt. Gülçin Işık, bu etkiler hakkında detaylı bilgileri aktardı. İşte Gülçin Işık'ın yorumlarıyla dut pekmezinin faydaları:
Dut pekmezi içeriğinde karbonhidrat, lif, yağ ve protein bulunan dut, eski medeniyetlerde eklem ağrıları için, ağız kokusu için, ateşli hastalıklarda eski çağlardan beri kullanılagelen bir bitkidir. Karadutta daha fazla karoten bulunmakla birlikte, fenolik bileşikler, antosiyanin gibi alglerde yoğun miktarda bulunan ve antioksidan olan ürünleri de bol miktarda içerir. Sağlık açısından birçok faydası bulunan pekmezi, evde kolayca hazırlamak için ev yapımı dut pekmezi tarifine de göz atabilirsiniz.
Bu amaçla farklı birçok hastalıkları tedavi edici etkileri koyulmaya çalışılmıştır:
Dut pekmezi, günde maksimum 2 yemek kaşığı tüketilmelidir. Şeker oranı yüksek olduğu için, ölçülü bir şekilde tüketilmesi önemlidir.
Dut pekmezini sabah 1, akşam 1 yemek kaşığı olmak üzere sade bir şekilde tüketebilirsiniz. Eğer tek başına yemek ağır geliyorsa, tahinle karıştırarak yiyebilirsiniz. Ek olarak ılık süt veya çaya karıştırarak tüketmek de mümkündür. Kek, kurabiye gibi hamur işi tariflerde, bal yerine dut pekmezi kullanarak tatlınızı lezzetlendirebilirsiniz.
Diyabet hastalığı olanlar, dut pekmezi tüketmemelidir. Aynı şekilde dut, pekmez alerjisi bulunanlar, fruktoz intoleransı olanlar da dut pekmezinden kaçınmalıdır.
Şunlara da göz atın;