Dünyanın en geniş gastronomi veri tabanına sahip olan Taste Atlas, hem kullanıcı yorumları, hem de eleştirmenlerin puanlarında göre bu kez dünyanın en iyi ekmeklerini listeledi. Listede, pide ve gözleme gibi farklı hamur işi türleri de yer alıyor. Listenin ilk iki sırasında ise Türkiye'nin yöresel lezzetleri bulunuyor. İşte, dünyanın en iyi ekmekleri:
Samsun mutfağıyla özdeşleşen Bafra pidesi, dünyanın en iyi ekmeği seçildi. Uzun ve ince bir yapıya sahip olan bu pide, kıymalı harç ile zenginleştirilir. İçi doldurulduktan sonra üzeri kapatılır ve odun ateşte pişirilir.
Bakınız; Bafra pidesi
Türkiye'nin Samsun ilinden gelen Samsun pidesinin üç farklı çeşidi vardır: Bafra pidesi, Terme pidesi ve Çarşamba pidesi. Çarşamba pidesi, soğan ve baharatlarla pişirilir ve üzerine küçük tereyağı parçaları eklenir, yaklaşık 75-80 cm uzunluğunda olan bu pide, iç harçla doldurulan uzun bir somon olarak tanımlanır.
Bakınız; Çarşamba pidesi
Hint kökenli olan roti canai, un, su, yumurta ve yağdan yapılır. Malezya, Endonezya ve Tayland gibi ülkelerde çok popüler olan bu ekmek, tavada kızartılmış gözleme çeşitlerinden biridir. İçi yumuşak, dışı ise çıtır çıtırdır.
Bakınız; Roti canai
Geleneksel Hint ekmeği olarak bilinen naan, genellikle tereyağı ve sarımsak ile zenginleştirilir. Un, maya, tuz, şeker ve yoğurttan yapılır. Hamur sıcak tandır fırında pişirildikten sonra altın naan çıkarılır ve üzerine tereyağı veya sıvı yağ sürülür, ardından üzerine kıyılmış sarımsak eklenir.
Dünyanın en iyi ekmekleri listesinde 5. sırada pan de bono bulunuyor. Kolombiya mutfağıyla özdeşleşen bu ekmek, mısır unu, yumurta, manyok nişastası ve şekerden oluşur. Top şekli verilen ekmekler, yumuşak ve hafif tatlı tadıyla çok sevilir.
Azerbaycan'ın en ünlü ekmeklerinden biri olan qutab, kağıt inceliğinde bir hamurun çeşitli malzemelerle doldurulmasıyla hazırlanır. Çi börek gibi şekil verilen hamur, kızartma usulüyle pişirilir. Genellikle iç harcı için yeşil sebzeler kullanılır.
Bakınız; Yeşillikli qutab
Kuzey Hindistan'da popüler olan bu lezzet, patates, soğan, peynir ve baharatlarla zenginleştirilen bir gözleme çeşididir. Kişniş, kırmızı biber tozu ve sade yağ ile lezzetlendirilir.
Naan, kökleri Hindistan'a dayanan, çiğnenebilir dokusuyla benzersiz ve popüler bir gözlemedir. Tandır fırında pişirilen beyaz un, maya, yumurta, süt, tuz ve şekerden oluşur.
Bakınız; Naan
Her ne kadar günümüzde bu ızgarada kızartılmış İtalyan gözleme genellikle bir sandviç olarak tüketilse de bir zamanlar sadece temel bir yiyecekti.
Listenin onuncu sırasında Brezilya mutfağından pão de queijo bulunuyor. Manyok bitkisiyle hazırlanan bu ekmek, peynirle zenginleştirilir. Fırında pişirildikten sonra sıcak sıcak servis edilir.
Dünyanın en iyi ekmekleri listesine girmeyi başaran Türk lezzetlerine bakacak olursak;
Şunlara da göz atın;