Çay, dünyanın birçok yerinde hazırlanan ve tüketilen bir içecektir. Türk mutfağında en çok tüketilen çay çeşidi siyah çay iken, bazı ülkelerde beyaz çay, bazı ülkelerde ise yeşil çay tüketimi yaygındır. Yaz kış demeden tüketilen çay, farklı ritüellerle ve lezzetli eşlikçilerle birlikte sunulur. Misafir ağırlamanın, gün sohbetlerinin vazgeçilmezidir. Dünya çay tüketiminde ilk sırayı Çin alırken, kişi başı çay tüketiminde birinci sırada Türkiye bulunuyor. Özellikle Karadeniz Bölgesi'ndeki çay üretimi sayesinde, Türkiye'nin milli içecekleri arasında çay da gösteriliyor.
İlk kez Delhi'de kutlanan çay günü, sonradan dünyaya yayılmış ve farklı ülkelerde de kutlanmaya başlamıştır. 15 Aralık 2005 yılından bu yana, Hindistan, Nepal, Vietnam, Endonezya, Bangladeş, Sri Lanka, Malavi, Uganda, Tanzanya, Çin, Malezya gibi ülkelerde kutlanan Dünya Çay Günü, özellikle çay üretiminin yapıldığı ülkelerde kutlanıyor.
Çay gününün ortaya çıkışı ise, Hindistan'da düzenlenen Çay Konferansı'na dayanıyor. Bu konferansta, güvenlik, arazi mülkiyeti, düzensiz rekabet, sosyal güvenlik ve yaşama ücretlerini düzenlemek için ortaya konulan deklarasyon, işçi ve küçük işletmeleri koruma amacına hizmet ediyor. Hindistan Çay Kurulu, BM Gıda ve Tarım Örgütü'ne Çay Günü'nü önerdi ve 15 Aralık 2005'ten bu yana bu gün kutlanmaya devam ediyor. Çay Günü'nü bu kadar önemli kılan ise, hükümetlerin dikkatini küresel çay ticaretinin yapıldığı işçiler ve üreticilere çekmek.
Uluslararası Çay Günü, çay yetiştiriciliğinin yaygın olduğu ülkelerde 15 Aralık'ta kutlansa da, Birleşmiş Milletler'e göre çay günü, 21 Mayıs'ta kutlanıyor.
Dünyada çay üretimi konusunda ilk sırayı Çin alırken, Hindistan, Kenya, Sri Lanka, Endonezya ve Vietnam en çok üretimin yapıldığı yerler arasında gösteriliyor.
Şunlara da göz atın;