Domates Suyu İçmek İçin 5 Neden

Domates suyu, yaz kış demeden içebileceğiniz içeceklerden biridir. Peki, domates suyunun faydaları nelerdir? İşte, beslenmenize daha fazla domates suyu eklemek için 5 neden:
Domates Suyu İçmek İçin 5 Neden
01 Temmuz 2024, 10:59

Domates, mutfaklarda yaygın olarak kullanılan besinlerden biridir. Domates suyu ise, bu meyveden elde edilen, soğuk algınlığı semptomlarını hafifletmek için kullanılan hem besleyici, hem de lezzetli bir besindir. Vitaminlerle dolu olan domates suyu, E vitamini ve likopen bakımından da zengindir. Domates suyu sade bir şekilde veya havuç, pancar, kereviz gibi sebzelerin karıştırılmasıyla hazırlanabilir. Ancak hazır olarak alınan domates suyunun bir çoğunda yüksek miktarda sodyum bulunur. Bu yüzden domates suyunu evde hazırlamak daha sağlıklı bir seçenektir. 

domates suyu

Domates Suyunun Besin Değerleri

1 su bardağı tuzsuz domates suyu şunları içerir;

  1. Kalori: 41 kcal
  2. Protein: 2 gr
  3. Lif: 2 gr
  4. A vitamini: Günlük ihtiyacın %22'si
  5. C vitamini: Günlük ihtiyacın %74'ü
  6. B1 vitamini: Günlük ihtiyacın %8'i
  7. B6 vitamini: Günlük ihtiyacın %13'ü
  8. Potasyum: Günlük ihtiyacın %16'sı
  9. Manganez: Günlük ihtiyacın %9'u
  10. Bakır: Günlük ihtiyacın %7'si

domates suyu

Domates Suyunun Faydaları Nelerdir?

  1. Domates suyunun en büyük faydalarından biri zengin bir protein kaynağı olmasıdır. Bir bardak domates suyu günlük C vitamini ihtiyacınızı karşıladığı gibi A vitamini ihtiyacınızın da yaklaşık dörtte birini karşılar. Yüzde 12-15 potasyum ve bakır, yüzde 5 magnezyum, demir, manganez ve fosfor içeren domates suyu ayrıca önerilen günlük pektin tüketiminin yüzde 12'sine ve diyet lifinin yaklaşık yüzde 8'ine sahiptir.
  2. Domates biyoaktif bileşenler içerir. Bunlar karotenoidler ve polifenoller gibi fitokimyasallara sahiptir. Karotenoidler vücudumuzda A vitaminine dönüştürülür. Bu, iyi görüş ve doku sağlığının korunmasına yardımcı olur. Karotenoidler aynı zamanda serbest radikallerin üretimini önlemeye yardımcı olan antioksidanlardır.
  3. Antioksidanlar vücudunuz için çok önemlidir ve domates suyu likopen olarak bilinen bir antioksidan açısından zengindir. Bir bardak domates suyunda 22 mg likopen bulunmaktadır. Nutrition'da yayınlanan iki aylık bir çalışmada, günde 1,2 bardak domates suyunun 30 kadın üzerindeki etkisi gözlemlendi. Adipokin adı verilen inflamatuar proteinlerde azalma olduğu görüldü. Sadece bu değil, araştırmacılar aynı zamanda kolesterol ve bel ölçümlerinde de azalma olduğunu gördü.
  4. Düzenli domates suyu tüketimi kalbinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir . Meyve suyunda bulunan likopen ve beta-karoten, kolesterolün yanı sıra kan basıncına da yardımcı olabilir. 
  5. Domates suyu içmek aynı zamanda çeşitli kanser türlerinin önlenmesine de yardımcı olabilir. Scientific Research'te yayınlanan araştırma, 24 çalışmanın çalışmasını analiz etti ve domates tüketiminin prostat kanseri riskini azaltabileceği sonucuna vardı. Ancak daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç var.

domates suyu

Domates Suyunun Yan Etkileri

  1. Paketlenmiş domates suyu içiyorsanız içindeki sodyum ve tuz içeriğini mutlaka kontrol edin. Birçok ticari marka, yüksek tansiyon gibi vücuda zarar verebilecek aşırı sodyum içerir.
  2. Lif içeriğinizi artırmak istiyorsanız domates suyu içmek yerine bütün domates tüketmek daha iyi bir fikir olacaktır.
  3. Eğer hazır domates suyu içiyorsanız tüm malzemeyi mutlaka kontrol edin. Bazen tadı arttırmak için meyve ve diğer yüksek kalorili öğeler eklenebilir ve bu da kalori sayınızı artırabilir. Ayrıca şeker içeriğini de kontrol ettiğinizden emin olun.
  4. İrritabl Bağırsak Sendromu veya GERD gibi sindirim sorunlarınız varsa domates suyundan uzak durmanız önerilir. Bu kendinizi daha kötü hissetmenize neden olabilir. Domates asidiktir ve bu size daha fazla zarar verebilir.

Not: Domates suyu tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışın.

Şunlara da göz atın;

  1. Bael suyunun faydaları nelerdir?
  2. Mango suyu neye iyi gelir?
  3. Patates suyu ne işe yarar?
  4. Avokado suyu nasıl yapılır?
  5. Pancar suyu nasıl yapılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo