Domates kurusu, yazın güneşte kurutularak yapılan ve özellikle Akdeniz mutfağında sıkça kullanılan lezzetli ve çok yönlü bir malzemedir. Domates kurusunu çeşitli şekillerde tüketmek mümkündür. Özellikle sıcak havalarda birkaç gün bekletilerek kurutulan domates, hem bütün, hem de doğranarak kullanılabilir. Tüm mutfaklarda geniş bir kullanıma sahip olan domatesin kurusu, Akdeniz ağırlıklı beslenmede önemli bir yere sahiptir.
Kuru domatesleri bir kaba alın ve üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin. Yaklaşık 15-20 dakika bekletin. Domatesler yumuşadıktan sonra süzün. Domates kurusunu sıcak suda yumuşattıktan sonra zeytinyağı ile marine edebilirsiniz. Bu, domateslerin daha lezzetli olmasını sağlar. Zeytinyağına biraz sarımsak, kekik, biberiye ve tuz ekleyerek lezzeti artırabilirsiniz. Hazırladığınız domates kurusunu bu şekilde doğrudan tüketebilirsiniz.
Yumuşatılmış ve doğranmış domates kurusunu yeşil salatalara ekleyebilirsiniz. Roka, marul, ıspanak gibi yeşilliklerle harika bir uyum sağlar. Bulgur, kinoa veya arpa salatalarına doğranmış domates kurusu ekleyerek lezzet katabilirsiniz.
Yumuşatılmış domates kurularını doğrayın ve zeytinyağı, sarımsak, ceviz ve biraz peynirle karıştırarak ezme yapabilirsiniz. Zeytinyağı, sarımsak ve baharatlarla marine ettiğiniz domates kurularını doğrudan tüketebilirsiniz.
Domates kurusunu doğrayarak veya blenderda çekerek makarna soslarına ekleyebilirsiniz. Zeytinyağı, sarımsak, fesleğen ve parmesan peyniri ile lezzetli bir sos hazırlayabilirsiniz. Sos olarak kullanmak istemiyorsanız, yumuşatılmış domates kurusunu pişmiş makarnaya ekleyerek sade makarnaları lezzetlendirebilirsiniz.
Pizza yaparken, sosun üzerine yumuşatılmış domates kurusu ekleyerek ekstra lezzet katabilirsiniz. Sandviç veya paninilere doğranmış domates kurusu ekleyerek daha zengin bir tat yaratabilirsiniz.
Fırınlanmış veya sote edilmiş et ve tavuk yemeklerine yumuşatılmış domates kurusu ekleyerek Akdeniz esintisi yaratabilirsiniz. Domates kurusunu güveç veya tencere yemeklerine ekleyerek yemeğe derin bir lezzet katabilirsiniz. Peynir tabaklarında kuru domates kullanabilirsiniz. Zeytinyağında marine edilmiş domates kurusu, çeşitli peynirler ve zeytinlerle harika bir uyum sağlar.
Şunlara da göz atın;