Enginar Nasıl Temizlenir?

Enginar nasıl soyulur, temizlenir, ayıklanır? Soyulmuş enginar nasıl haşlanır? Enginarla hangi yemekler yapılır? İşte, enginar temizleme teknikleri:
Enginar Nasıl Temizlenir?
24 Nisan 2024, 21:18

Sebzeleri usulüne göre temizlemenin püf noktalarını bilmekte yarar var. Şunu aklınızdan çıkarmayın ki, bir yemeğin lezzetli olmasındaki ilk ve en önemli aşama kullanılacak sebzenin doğru şekilde temizlenmesidir. Enginar da doğru temizlenmesi gereken besinlerden biri. Kötü kolesterolü düşüren enginar, sindirimin güçlenmesine de katkı sağlar. Karaciğeri temizlemesiyle bilinen enginar, aynı zamanda hücrelerin onarımını ve yenilenmesini de destekler. Kilo verme sürecinde mutlaka tüketilmesi gereken besinlerden biridir. Enginar, farklı yemeklerde kullanılabilir. Ancak, kullanılmadan önce mutlaka temizlenmesi gerekir. Peki, enginar nasıl temizlenir? Enginar soymanın teknikleri nelerdir? İşte, adım adım enginar temizleme yöntemleri:

Adım Adım Enginar Temizleme:

  1. Enginarı kesme tahtası üzerine alıp sapını 1-2 cm kalacak şekilde kesin.
  2. Alt taraftan başlayarak kalın dış yapraklarını elinizle tek tek koparın.
  3. Keskin bir bıçak yardımıyla sapının dış taraflarını bir kat halinde kesip alın.
  4. Alt kısmından 1-2 parmak kalacak şekilde, enginarı döndürerek  yapraklı bölümünü 1 cm derinlikte ve bıçakla düzgünce kesin.
  5. Kalan dış yaprakları ve sert kısımlarını elinizle alın.
  6. Enginarın iç kısmında kalan yapraklı bölümünü göbekten ayırın.
  7. Enginarın göbeğindeki uzun tüylü kısımlarını bıçakla temizleyin.
  8. Kalan ince tüylerini de bıçakla kazıyarak temizleyin.
  9. Temizlediğiniz enginar göbeğinin iç tarafını yarım limonla ovun.
  10. Hazırladığınız enginarları kararmaması için bir limon suyu ilave edilmiş suda bekletin.

Enginar Ayıklamanın Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Bir kap suya 2 adet limonun suyu ile 1 adet dilimlenmiş limonu ekleyin.
  2. Enginarların dışından 3-4 sıra, sarı yapraklar görünene kadar koparıp atın.
  3. Yaprak uçlarını çanağa yakın bölümün iki parmak üstünden keskin bir bıçakla kesin.
  4. Çanağı tahtada ters çevirin ve dörde bölün. Her birinin içindeki tüyleri dikkatlice temizleyin ve varsa mor minik yaprakları da yavaşça çekip atın.
  5. Hepsini hazırladığınız anda limonla ovup, limonlu suya bırakın.

Enginar Nasıl Yenir?

  1. Saplarını soyup limonlu suya atın ve çiğ olarak yiyin veya küp şeklinde keserek salataya koyun. Böylelikle 100 gram enginar sayesinde günlük C vitamini ihtiyacınızın %20 ’sini, protein ihtiyacınızın %7’sini, B6 vitamini gereksiniminizin %6’sını, besin lifi ihtiyacınızın ise %20’sini alırsınız.
  2. Enginar mevsimi erken ve geç hasat cinsleriyle yaklaşık 4 aydır. Bu zaman içinde taze bakla, yeşil erik, çağla badem gibi yeşil olan mevsim sebze ve meyveleriyle birlikte pişirin. Asma yaprağına sarmak da iyi bir alternatiftir.
  3. Füme veya marine balıklarla mezeler hazırlayın. İçine ekleyeceğiniz yeşil limon kabuğu, taze adaçayı yaprakları, taze soğan gibi aromalar lezzeti mükemmel yapar.
  4. Enginar çanağını haşlayarak tuzu az krem peynirlerle ve farklı sebzelerle birlikte blenderdan geçirerek dip soslar hazırlayın.
  5. Izgara veya kızartma enginar pişirmek için mükemmel yöntemlerdir. Izgara için sebzeyi dilimleyip bol zeytinyağı, tuz ve baharatlarla ovarak fırına atmanız yeterli olacaktır. Kızartma içinse enginarı diri kalacak şekilde haşlayın, suyunu alın ve bol yağda pane yaparak veya direk haşlamadan yapraklarıyla kızartın.

Soyulmuş Enginar Nasıl Haşlanır?

Soyduğunuz enginarı limonla ovun. Her tarafını bu şekilde ovmaya özen gösterin. Tencereye tuzlu su karışımı alarak kaynatın. Kaynamaya başladığında ocağı orta ateşe alın ve içine enginarları ekleyin. Ortalama 30 dakikada haşlama işlemi tamamlanır. Haşlama işleminden sonra enginarı şeritler halinde veya küp küp doğrayabilirsiniz. 




Okurlarımız Tarafından Sevilen Enginar Tarifleri

  1. Sebzeli zeytinyağlı enginar
  2. Zeytinyağlı portakallı enginar
  3. İzmir usulü enginar dolması
  4. Zeytinyağlı iç baklalı enginar
  5. Bebek enginar

Şunlara da göz atın;

  1. Sebze pişirirken yapılan hatalar
  2. Enginar Hangi Mevsimde Yetişir?
  3. Enginar Nasıl Saklanır?
  4. Enginarın faydaları nelerdir?
  5. Enginar suyu rehberi

Benzer Yazılar

Lezzet Logo