Levrek Nasıl Pişirilir: 10 Nefis Tarif

Levrek nasıl pişirilir? Levrek en lezzetli nasıl olur? İşte, fırında, ızgarada, tavada, şişte levrek pişirme yöntemleri ve birbirinden lezzetli 10 farklı levrek tarifi:
Levrek Nasıl Pişirilir: 10 Nefis Tarif
24 Nisan 2024, 22:12

Moronidae familyasından olan levrek, ılık ve soğuk denizlerde yaşayan balık türüdür. Boyu 40-100 cm arasında değişen levreğin ağırlığı ortalama 8-10 kg'dır. Yağsız bir balık türü olan levrek, zihinsel ve fiziksel gelişime destek olur. Genelde taze olarak tüketilen bu balık, ülkemizde Karadeniz, Marmara ve Akdeniz'de bulunur. Mayıs ortasından Kasım ayına kadar avlanırlar. Levrek, genellikle küçük balık, yengeç ve karides ile beslenir. 



Levrek Balığı Nasıl Pişirilir?

Levreği marine ederek veya sade bir şekilde pişirebilirsiniz. Levrek balığı, fırında, kızartma, ızgara, güveç, haşlama ve buğulama yöntemleriyle pişirilebilir. Lezzetli olması için pişirmeden önce marine etmenizi öneriyoruz. Marine sosu olarak bir kabın içerisine sıvı yağ, limon suyu, tuz ve pul biber ekleyin. Levreği bu karışıma batırarak 15 dakika bekletin. Ardından istediğiniz yöntemle pişirebilirsiniz.



Tavada Levrek Nasıl Pişirilir?

  1. Öncelikle levrekleri güzelce temizleyin ve balık sosu ile marine edin.
  2. Daha sonra tavada rahatlıkla pişirebilmek için iri parçalara bölün.
  3. Bu esnada sıvıyağı tavaya alın ve kızdırın.
  4. Yağ kızmaya başlayınca balıkları tavaya aktarın ve arkalı önlü olacak şekilde kızartın.
  5. Eğer marine etmek istemiyorsanız, kızartma işleminden önce balıkları tuzlu mısır ununa bulayabilirsiniz.



Fırında Levrek Nasıl Pişirilir?

  1. Fileto şeklinde alınmış balıkları sosun içinde marine edin.
  2. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Balıkları tepsiye yerleştirin.
  3. Üzerine isteğe göre limon, soğan, sarımsak gibi sevdiğiniz sebzeleri yerleştirin.
  4. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında ortalama 30-40 dakika pişirin.
  5. Dilerseniz fileto levrekleri keserek çöp şişe takabilirsiniz.
  6. Levreklerin arasında cherry domates ve soğan koyarak şişte pişirme yöntemini de deneyebilirsiniz.
  7. Pişirdiğiniz balığı 5 dakika oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.



Izgarada Levrek Nasıl Pişirilir?

  1. Öncelikle levreği temizleyin ve marine edin.
  2. Bu esnada elektrikli ızgarayı veya mangalı hazırlayın.
  3. Izgara telini soğanla temizleyin. Balıkları ızgaranın üzerine yerleştirin.
  4. İki tarafı da renk alıncaya kadar pişirin. Maşa yardımıyla pişirdiğiniz balıkları servis tabağına aktarın.

10 Farklı Levrek Tarifi

  1. Levrek Buğulama


Mantar, domates ve maydanoz ile hazırlanan levrek buğulamanın 100 gramı, yaklaşık 95 kaloridir. Lezzetten ödün vermemek için taze balık kullanmaya özen gösterin.

  1. Levrek Marin


Yalnızca 6 malzemeden oluşan levrek marin, dijon hardalı ile zenginleştirilir. Hazırlaması 20, pişirmesi ise ortalama 15 dakikadır.

  1. Ceviche


Peru mutfağıyla özdeşleşen ceviche, taze ve çiğ balıktan yapılır. Ordövr olarak sunulan cevichenin farklı versiyonları da mevcuttur. Yeni tatlar denemek isteyenler için idealdir.

  1. Levrek Izgara


Limon suyu, süzme yoğurt ve patates ile hazırlanan levrek ızgara, farklı sebzelerle zenginleştirilebilir. Ortalama 30-35 dakikada sofralardaki yerini alır.

  1. Güveçte Levrek


Levreği pişirme yöntemlerinden biri de güveç kabıdır. Sarımsak, soğan gibi farklı sebzelerle zenginleştirilen güveçte levrek, yaklaşık 100 kalori değerindedir.

  1. Levrek Sarma


Pazı yaprağı, somon füme, burger peyniri gibi farklı malzemelerle hazırlanan levrek sarma, fileto haline getirilmiş balıklarla hazırlanır. Buharda pişirme yöntemi kullanılır.

  1. Kişnişli Levrek


Kişniş, nane, maydanoz gibi malzemelerle hazırlanan kişnişli levrek, şık görünümü ve lezzetiyle herkesi kendine hayran bırakır.

  1. Ekşili Levrek Sarma


Yemeklerin stylingine dikkat edenler için de bir önerimiz var. Okurumuzdan gelen ekşili levrek sarma tarifini, davet sofralarına çok yakışacak niteliktedir.

  1. Levrek Külbastı


Külbastı yemeğinin adını duymayan yoktur elbet. Bu kez külbastıyı levrekle hazırlayıp sunmaya ne dersiniz? Eğer cevabınız evetse, tarif detaylarından yapım aşamalarına göz atabilirsiniz.

  1. Levrek Pilavı


Yalnızca 5 malzemeden oluşan levrek pilavı, doyurucu bir menü hazırlamak isteyenler için idealdir. Ana yemek olarak sunulabilir.


Şunlara da göz atın;

  1. İstavrit nasıl pişirilir?
  2. Kalamar nasıl pişirilir?
  3. Çupra nasıl pişirilir?
  4. Çinekop nasıl pişirilir?
  5. Lüfer nasıl pişirilir?

Benzer Yazılar

Lezzet Logo