Moronidae familyasından olan levrek, ılık ve soğuk denizlerde yaşayan balık türüdür. Boyu 40-100 cm arasında değişen levreğin ağırlığı ortalama 8-10 kg'dır. Yağsız bir balık türü olan levrek, zihinsel ve fiziksel gelişime destek olur. Genelde taze olarak tüketilen bu balık, ülkemizde Karadeniz, Marmara ve Akdeniz'de bulunur. Mayıs ortasından Kasım ayına kadar avlanırlar. Levrek, genellikle küçük balık, yengeç ve karides ile beslenir.
Levreği marine ederek veya sade bir şekilde pişirebilirsiniz. Levrek balığı, fırında, kızartma, ızgara, güveç, haşlama ve buğulama yöntemleriyle pişirilebilir. Lezzetli olması için pişirmeden önce marine etmenizi öneriyoruz. Marine sosu olarak bir kabın içerisine sıvı yağ, limon suyu, tuz ve pul biber ekleyin. Levreği bu karışıma batırarak 15 dakika bekletin. Ardından istediğiniz yöntemle pişirebilirsiniz.
Mantar, domates ve maydanoz ile hazırlanan levrek buğulamanın 100 gramı, yaklaşık 95 kaloridir. Lezzetten ödün vermemek için taze balık kullanmaya özen gösterin.
Yalnızca 6 malzemeden oluşan levrek marin, dijon hardalı ile zenginleştirilir. Hazırlaması 20, pişirmesi ise ortalama 15 dakikadır.
Peru mutfağıyla özdeşleşen ceviche, taze ve çiğ balıktan yapılır. Ordövr olarak sunulan cevichenin farklı versiyonları da mevcuttur. Yeni tatlar denemek isteyenler için idealdir.
Limon suyu, süzme yoğurt ve patates ile hazırlanan levrek ızgara, farklı sebzelerle zenginleştirilebilir. Ortalama 30-35 dakikada sofralardaki yerini alır.
Levreği pişirme yöntemlerinden biri de güveç kabıdır. Sarımsak, soğan gibi farklı sebzelerle zenginleştirilen güveçte levrek, yaklaşık 100 kalori değerindedir.
Pazı yaprağı, somon füme, burger peyniri gibi farklı malzemelerle hazırlanan levrek sarma, fileto haline getirilmiş balıklarla hazırlanır. Buharda pişirme yöntemi kullanılır.
Kişniş, nane, maydanoz gibi malzemelerle hazırlanan kişnişli levrek, şık görünümü ve lezzetiyle herkesi kendine hayran bırakır.
Yemeklerin stylingine dikkat edenler için de bir önerimiz var. Okurumuzdan gelen ekşili levrek sarma tarifini, davet sofralarına çok yakışacak niteliktedir.
Külbastı yemeğinin adını duymayan yoktur elbet. Bu kez külbastıyı levrekle hazırlayıp sunmaya ne dersiniz? Eğer cevabınız evetse, tarif detaylarından yapım aşamalarına göz atabilirsiniz.
Yalnızca 5 malzemeden oluşan levrek pilavı, doyurucu bir menü hazırlamak isteyenler için idealdir. Ana yemek olarak sunulabilir.
Şunlara da göz atın;