Ülkemizin en zengin kültürlerinden birine ev sahipliği yapan Doğu Anadolu Bölgesi, et yemekleri ve hamur işleri ile ön plana çıkar. Soğuk kış aylarında yemeklere mutlaka çorba ile başlangıç yapılır. Yörelere özgü baharatlar ve yerel otlar, yemeklerde sıkça kullanılır. Soğuk iklim şartları sebebiyle gıdalar, yöre halkı tarafından genellikle kurutularak saklanır. Dana, koyun, kuzu, kaz gibi hayvanların eti hemen hemen birçok yemekte kullanılır. Özellikle kaz eti, ilk kar yağdığında tüketilmeye başlanır. İşte, Doğu Anadolu mutfağından mutlaka denemeniz gereken tarifler:
Hakkari'nin yöresel yemeği olan doğaba çorbası, buğday, kemikli et ve yoğurt ile hazırlanır. Kış aylarında sık sık tüketilen bu çorba, naneli tereyağlı sos ile birlikte servis edilir.
Ağrı mutfağından yayılan abdigör köfte, dana bonfile, soğan ve pirinç ile hazırlanır. Yapımında az malzeme kullanılan bu köfte, haşlama usulüyle pişirilir ve kısa sürede servis edilir.
Erzurum mutfağından yayılan kadayıf dolması, tel kadayıfların cevizli harç ile doldurulmasıyla hazırlanır. Kadayıflar dolma şekline getirildikten sonra kızgın yağda kızartılır ve şerbetle buluşturulur.
Iğdır, Van, Elazığ ve Sivas mutfağında çok sevilen keledoş, nohut, fasulye, yeşil mercimek, dövme buğday ve kuzu eti ile hazırlanan bir kış yemeğidir. Bol malzemesiyle özellikle kalabalık sofralarda kendine yer bulur.
Hem tatlı, hem de tuzlu versiyonları bulunan Kars ketesi, yuvarlak bir biçimde hazırlanır. Üzerine çatal yardımıyla şekil verilir. Sabah ve öğle menülerinde sunulan yöresel lezzetlerden biridir.
Muş mutfağıyla özdeşleşen kelem dolması, lahanaların kıymalı harç ile doldurulmasıyla hazırlanır. Salatayla birlikte pişirilen kelem dolması, yoğurt eşliğinde sunulur.
Erzincan mutfağından yayılan gıllor, aslında yoğurtlu bulgur köftesinin ta kendisidir. Soğanlı sos ve sarımsaklı yoğurt ile birlikte servis edilir. Ortalama 45-50 dakika içinde sofralardaki yerini alır.
Diyarbakır mutfağıyla özdeşleşen salatalık meftunesi, kuşbaşı et, domates ve salatalık ile hazırlanır. Sumak suyu ile zenginleştirilir. Yemeklerin yanında servis edilir.
Erzurum mutfağıyla özdeşleşen lalanga, özellikle kahvaltılarda tüketilen bir tariftir. Yumurta, süt ve kaşar peyniri ile hazırlanan lalanga, ortalama 20 dakika içinde kahvaltı sofralarını güzelleştirir.
Tereyağı, buğday ve pekmez ile hazırlanan kavut, Van ve çevresinde tüketilen bir tatlıdır. Cevizle birlikte servis edilen kavut, ortalama 30 dakikada kolayca hazırlanır.
Şunlara da göz atın;