Diyabet; vücutta yeterli insülin üretilememesi veya üretilen insülinin vücutta kullanılamaması sonucu gelişen kronik bir hastalıktır. Hastalığı tamamen iyileştirmek mümkün olmasa da doğru bir beslenme düzeniyle kan şekeri dengesini korumak, böylelikle hastalığı yönetmek ve komplikasyonları önlemek mümkün.
Diyabetin beslenme tedavisinde kan şekerini hızlı yükseltmeyen düşük glisemik indeksli besinlerden faydalanılır. Bu besinler öğünlere dengeli olarak dağıtılarak kan şekerinin dengelenmesi hedeflenir. Glisemik indeksi yüksek olan şeker, beyaz un, pirinç ve bunları içeren yiyecekler kan şekerini hızla yükselterek damar yapısını bozar; kalp, beyin ve böbrekte komplikasyonlar gelişir. Fazla miktarda un ve şeker içeren baklava da kan şekerini en hızlı yükselten yiyeceklerden biridir.
Diyabet hastalarının geleneksel yöntemle hazırlanmış baklavayı tüketmemeleri gerekir. Çok sık olmasa da bayram gibi özel günlerde tatlandırıcı ile hazırlanmış baklavaları tüketebilirler. Doğal tatlandırıcılardan olan stevia, baklavalarda şeker yerine tercih edilebilir. Glisemik indeksini düşürmek için diyet lifleriyle zenginleştirilebilir. Ayrıca beyaz un yerine kepekli un kullanmak hem kan şekerinin hızlı yükselmesini önleyecek hem de lezzetini artıracaktır.
Yazar:
Dyt. Gökhan Çelik
Şunlara da göz atın;