Derin dondurucu, yazlık meyve ve sebzelerin kışın, kışlık besinlerin ise yazın yenilebilmesi için en çok tercih edilen beyaz eşyalardan biridir. Gıdaların bozulmasını önleyen ve saklama süresini uzatan derin dondurucu, temel olarak besinlerin sağlanması işleviyle kullanılır. Saklama kapasitesi, enerji sınıfı, kullanım özellikleri gibi farklılıklara göre piyasa birçok markanın derin dondurucu modellerini görmüşsünüzdür. Hangi derin dondurucuyu alacağınıza karar vermeden önce, sizi böyle alalım. Aşağıdaki özelliklere dikkat ederek eviniz için en uygun derin dondurucuyu seçebilirsiniz.
Derin dondurucular, besinleri yerleştirme şekline göre yatay ve dikey olmak üzere sınıflandırılır. Bu iki tip derin dondurucudan birini seçmeden önce, derin dondurucuyu mutfakta nereye koyacağınıza karar vermeniz gerekir. Bu sayede daha kolay bir şekilde karar verebilirsiniz.
Sandık tipi derin dondurucunun boyları uzundur. Bu yüzden geniş bir alana ihtiyaç duyarlar. Enlemesine geniş olan bu modellerin kapakları genellikle yukarı doğru açılır. Dondurucuya konulacak besinler, sepetlerin içinde üst üste yerleştirilir. Bu da cihazın içinden herhangi bir ürün alırken, en üstteki malzemeleri çıkarmanıza neden olur. Yatay derin dondurucu alacaksanız, mutfağınızda mutlaka ölçülere uygun bir alan açmanız gerekir. Ayrıca dondurucunun kapağının herhangi bir yere takılmaması için, üst kısmında raf gibi eşyalar olmamalıdır.
Dikey derin dondurucular, özellikle küçük mutfaklarda daha fazla tercih edilir. Tabanları dar olduğu için, daha az yer kaplar. Gıdalar, çeşitlerine göre çekmecelere yerleştirilir. Bu da aradığınız besinleri daha kolay bulmanızı ve dondurucu içindeki düzenin korunmasını sağlar.
Derin dondurucu soğutma sistemleri
Derin dondurucular, statik ve no frost olarak iki farklı soğutma sistemine sahiptir.
Derin dondurucularda az miktarda nemli hava bulunur. No frost derin dondurucularda evaporatör ismiyle bilinen bir cihaz bulunur. Bu cihaz, belirli aralıklarla buharlaşma yapar ve derin dondurucunun içindeki karlanma ve buzlanmayı önler. Hem cihazın performansı, hem de kullanım açısından no frost dondurucular daha fazla tercih edilir.
İçlerinde karlanmayı önleyen bir sistem bulunmayan cihazlara, statik derin dondurucu denir. Dondurucunun kapağı açılıp kapandıkça cihazın içine nem dolar ve cihazdaki karlanma sürekli artar. Cihazın bozulmasını önlemek için, düzenli olarak karlanmanın temizlenmesi gerekir.
Diğer eşyalarda olduğu gibi, derin dondurucunun da belli bir kapasitesi vardır. Bu kapasite, genelde litre cinsinden gösterilir. Yatay derin dondurucular daha fazla kapasiteye sahip olsa da, bazı dikey dondurucuların kapasiteleri de oldukça geniştir. Bu noktada kaç kişilik bir aile olduğunuz, derin dondurucuya ürün koyma sıklığınız gibi faktörleri değerlendirebilirsiniz. Eğer derin dondurucuyu, sürekli kullanmayı düşünmüyorsanız, az kapasiteli modelleri tercih edebilirsiniz. Ancak sebze, et ve meyve gibi gıdaları devamlı dondurucuda saklıyorsanız, geniş kapasiteli ürünleri tercih etmeniz gerekir.
Diğer beyaz eşyalarda olduğu gibi, derin dondurucunun enerji sınıfı da çok önemlidir. Sürekli olarak fişe takılı olan derin dondurucunun, enerji tüketim miktarına dikkat etmek gerekir. A'dan G'ye kadar uzanan enerji sınıflarında, A harfi en az elektrik harcayan modelleri temsil eder. G'ye doğru gidildikçe, cihazın yaktığı elektrik miktarı artar. Bu yüzden, derin dondurucu alırken cihazın A, A+, A++, A+++ enerji sınıfında olmasına dikkat edin. Bu durum, uzun vadede cebinizin tasarruf etmesini sağlar.
Derin dondurucular, modele göre farklı desibel seviyelerinde ses çıkarır. Desibel (dBA) değeri arttıkça, derin dondurucudan çıkan ses seviyesi de o kadar artar. Bu yüzden alacağınız dondurunun desibel değerinin düşük olmasına dikkat edin.
Multimode özelliği, özellikle yeni çıkan modellerde tercih edilen bir özelliktir. Bu özelliğe göre çekmecesi dolu olan bölmeler çalışırken, içi boş olan çekmeceler kapanır. İhtiyaca göre çalışan bu modeller, enerji tasarrufu yapmanızı sağlayabilir.
Derin dondurucu alırken, renk seçimini mutfağınızdaki diğer beyaz eşyalara göre yapmanız gerekir. Ek olarak, bazı derin dondurucularda çabuk dondurma, kolay açılan kapak, kapı yönünü değiştirme, dijital ekran gibi ekstra özellikler bulunur. Derin dondurucu alırken, diğer modellerden ayrılan ekstra özelliklerine göz atmayı unutmayın.
Şunlara da göz atın;