Deep Frying: Derin Yağda Pişirme Nedir, Nasıl Yapılır?

Deep frying nedir? Derin yağda pişirme tekniğinin avantajları nelerdir? Derin yağda pişirme tekniği nasıl uygulanır? İşte, sık sık kullanılan ve yemeklerin lezzetini katlayan deep frying tekniği:
Deep Frying: Derin Yağda Pişirme Nedir, Nasıl Yapılır?
30 Eylül 2021, 12:37

Deep frying, derin yağda pişirme anlamına gelen bir tekniktir. Genellikle büyük restoranlarda kullanılan bu yöntem, aslında yemeklerin daha lezzetli ve yağsız olmasını sağlar. Ancak deep frying yöntemi her besin için kullanılmamaktadır. Derin yağda pişirme tekniğini kullanırken bazı hususlara dikkat edilmelidir. Bu sayede leziz sonuçlar alabilirsiniz. Bu yöntem özel işletmelerde kullanılırken fritöz gibi aletlere ihtiyaç duyulur. Ancak evde uygulamak için yanmaz bir tencere kullanmanız yeterlidir. Peki, deep frying nedir, nasıl uygulanır? İşte, derin yağda pişirme tekniği hakkında her şey:


Deep Frying (Derin Yağda Kızartma) Yönteminin Amaçları Nedir?

  1. Besinlerin içindeki nişastanın kırılması ve yemeğin daha yumuşak bir hale gelmesi sağlanır.
  2. Yemeğin lezzetini, dokusunu ve rengini geliştirir.
  3. Yemeğin daha rahat sindirilmesini sağlar.
  4. Besinlerde gıda zehirlenmesine yol açan bakterileri öldürür ve yemeği daha sağlıklı bir hale getirir.
  5. Yemeğin dışı yüksek ısıdan korunmaktadır.
  6. Nem ve besin öğesi kaybı azaltılır.
  7. Besin daha az yağlıdır. Bu da sağlık açısından önemlidir.
  8. Genelde kızartılacak besinler farklı soslara batırılır. Bu da menünün zenginleşmesini sağlar.


Deep Frying Yöntemine Uygun Besinler

  1. Kümes hayvanları
  2. Balık çeşitleri
  3. Hazır gıdalar
  4. Patates
  5. Sebzeler
  6. Hamurlar
  7. Meyveler


Yağlı etler, hamburger, jambon, sosis gibi yağ içeriği yüksek olan besinler, deep frying yöntemine uygun değildir. Derin yağda kızartma tekniği, yüksek ısıyla yapılmaktadır. Bu yüzden, teknik uygulanırken mutlaka dikkatli olunması gerekir. Bu teknikte, yiyeceklerin üzerini geçecek şekilde yağ kullanılmalıdır. Deep frying işleminin sonunda kızartma çıtır çıtır olur, altın sarısı renginde görünür ve yağ çekmez. Kızartma yapımında kullanılan yağın kalitesi de oldukça önemlidir. Yağın duman noktası 200 C, yanma noktası ise 316 C'nin altında olmamalıdır. Yağın tüm fritözü veya tencereyi doldurmamasına da dikkat edilmelidir. Yağı çok fazla doldurursanız, kızartma esnasında sıçramalar yaşanacaktır.


Deep Frying Tekniğinde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

  1. Nemli veya ıslak besinler kullanılmamalıdır. Önce her tarafı kurutulmalı, ardından kızartma işlemine geçilmelidir.
  2. Kızartıcıların içi fazla yiyecek ve yağla doldurulmamalıdır.
  3. Tek seferde çok büyük miktarda kızartma yapılmamalıdır. Bunun yerine bölünerek pişirilmelidir.
  4. Normal kızartma ısısı 175-195 C arasındadır.
  5. Kızartılan besinlerin üzeri kapatılmamalıdır.
  6. Kullanılan yağ mutlaka süzülmelidir. Bu sayede yağda kalan yemek parçalarını atabilirsiniz.
  7. Kızartma yağını süzdükten sonra kapalı bir şekilde muhafaza edebilirsiniz.
  8. Kızartma esnasında uzun kollu bir şeyler giymeniz önerilir. Bu sayede sıçrayan yağların yanıklara neden olmasını önleyebilirsiniz.
  9. Kaliteli termostatlı fritözler kullanılmalıdır.
  10. Kızartıcıya yiyecekleri koyarken uzak durulmalıdır.
  11. Yağ tamamen soğumadan süzülmemelidir.
  12. Kızartıcıyı tutarken kalın ve kuru eldivenler kullanılmalıdır.


Besinlerin Kızartma Sıcaklıkları

  1. Küçük balık parçaları (tek seferde pişirilecekse) 180 C
  2. Büyük balık parçaları (ön haşlama içinse) 130 C
  3. Büyük balık parçaları (kızartma işlemi için) 180 C
  4. Patates kızartması 180 C
  5. Sebzeler 160-170 C
  6. Paneler 160 C
  7. Patates suflesi 180 C


Termometre Yoksa Sıcaklık Nasıl Ölçülür?

Eğer termometre veya ısı ayar düğmeniz yoksa, eski bir yöntemi uygulayabilirsiniz. Kızgın yağa taze küçük bir ekmek parçası atın. Ekmek 1 dakika içinde altın sarısı bir renge dönüyorsa, yağın ısısı 175 C'dir. Eğer 40 saniye içinde altın sarısı renge dönerse 190 C, 20 saniye içinde dönerse 195 C'dir.


Şunlara da göz atın;

  1. Et mühürleme teknikleri
  2. Yemek pişirme yöntemleri
  3. Mutfak ölçüleri
  4. Mutfak terimleri
  5. Sebze pişirirken yapılan hatalar
  6. Balık pişirmenin püf noktaları
  7. Balık kokusu nasıl geçer?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo