Deep frying, derin yağda pişirme anlamına gelen bir tekniktir. Genellikle büyük restoranlarda kullanılan bu yöntem, aslında yemeklerin daha lezzetli ve yağsız olmasını sağlar. Ancak deep frying yöntemi her besin için kullanılmamaktadır. Derin yağda pişirme tekniğini kullanırken bazı hususlara dikkat edilmelidir. Bu sayede leziz sonuçlar alabilirsiniz. Bu yöntem özel işletmelerde kullanılırken fritöz gibi aletlere ihtiyaç duyulur. Ancak evde uygulamak için yanmaz bir tencere kullanmanız yeterlidir. Peki, deep frying nedir, nasıl uygulanır? İşte, derin yağda pişirme tekniği hakkında her şey:
Deep Frying (Derin Yağda Kızartma) Yönteminin Amaçları Nedir?
Deep Frying Yöntemine Uygun Besinler
Yağlı etler, hamburger, jambon, sosis gibi yağ içeriği yüksek olan besinler, deep frying yöntemine uygun değildir. Derin yağda kızartma tekniği, yüksek ısıyla yapılmaktadır. Bu yüzden, teknik uygulanırken mutlaka dikkatli olunması gerekir. Bu teknikte, yiyeceklerin üzerini geçecek şekilde yağ kullanılmalıdır. Deep frying işleminin sonunda kızartma çıtır çıtır olur, altın sarısı renginde görünür ve yağ çekmez. Kızartma yapımında kullanılan yağın kalitesi de oldukça önemlidir. Yağın duman noktası 200 C, yanma noktası ise 316 C'nin altında olmamalıdır. Yağın tüm fritözü veya tencereyi doldurmamasına da dikkat edilmelidir. Yağı çok fazla doldurursanız, kızartma esnasında sıçramalar yaşanacaktır.
Deep Frying Tekniğinde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Besinlerin Kızartma Sıcaklıkları
Termometre Yoksa Sıcaklık Nasıl Ölçülür?
Eğer termometre veya ısı ayar düğmeniz yoksa, eski bir yöntemi uygulayabilirsiniz. Kızgın yağa taze küçük bir ekmek parçası atın. Ekmek 1 dakika içinde altın sarısı bir renge dönüyorsa, yağın ısısı 175 C'dir. Eğer 40 saniye içinde altın sarısı renge dönerse 190 C, 20 saniye içinde dönerse 195 C'dir.
Şunlara da göz atın;