Ateroskleroz, arter duvarları boyunca yağ birikintileri biriktiğinde ortaya çıkar. Tıkanan arterler, daralmaya, kalbe ve vücudun diğer bölgelerine kan akışını kısıtlamaya neden olur. Koroner arter hastalığı, kalp hastalığının ana nedeni olarak kabul edilir. Damar tıkanıklığının en yaygın nedenleri;
Yaban mersini, kızılcık, çilek, ahududu gibi meyveler iltihabı azaltma ve kalp sağlığını iyileştirme yeteneklerine sahiptir. Ayrıca araştırmalara göre çilek yemek, yüksek kolesterolü, kan basıncı ve kan şekeri seviyelerini önemli ölçüde azaltır.
Fasulye, lifle dolu bir besindir. Kolesterolü kontrol altında tutar ve damar tıkanıklığını önleyebilir. Günde bir porsiyon (130 gram) fasulye içeren diyetler, kolesterolü düşürebilir.
Balık, omega 3 bakımından zengindir. Araştırmalar, omega-3'lerin, hücrelerin birbirine ve çevrelerine yapışmasını sağlayan proteinler olan hücresel yapışma moleküllerinin ifadesini azaltmaya yardımcı olduğunu gösteriyor. Balık tüketimi, ateroskleroz riskini azaltır.
Domates, karotenoid pigment likopen içerir. Likopen açısından zengin gıdaları tüketmek, iltihabı azaltmaya ve iyi kolesterolü artırmaya yardımcı olur. Ayrıca kalp hastalığı riskini de azaltabilir. 40 kişide yapılan bir araştırma, zeytinyağlı domates sosu yemenin, çiğ domates ve sade domates sosuna kıyasla yapışma moleküllerini ve inflamatuar proteinleri azaltmada en büyük etkiye sahip olduğunu buldu.
Soğandan zengin diyetler, atardamarları koruyabilir. Soğanlar, bilim adamlarının kan damarı iltihabını önlemeye yardımcı olabileceğini, kandaki trombositlerin kümelenmesini engelleyebileceğini ve nitrik oksitin kullanılabilirliğini artırabileceğini düşündüğü kükürt bileşikleri içerir.
Turunçgiller lezzetlidir ve çeşitli vitaminler içerir. Narenciyeler, iltihabı azaltabilir ve kötü kolesterolün oksitlemesini önlemeye yardımcı olabilir. Narenciye tüketimi, kalp hastalığı ve felç riskinin azalmasıyla ilişkilidir.
Zencefil, kırmızı biber, tarçın gibi baharatlar, tıkanmış arterlere karşı korumaya yardımcı olabilir. Anti-inflamatuar özellikleri ile serbest radikalleri temizler, kan lipid düzeylerini iyileştirir ve kandaki trombositlerin kümelenmesini azaltmaya yardımcı olabilir.
Keten tohumları, kalsiyum, magnezyum dahil olmak üzere sağlıklı yağlar ve mineraller içerir. Keten tohumu yiyen tavşanların, keten tohumu yemeyen hayvanlara kıyasla plak oluşumunda %40 azalma yaşadığını buldu.
Diyetinize brokoli, karnabahar, lahana gibi turpgil sebzeleri eklemek, tıkanmış arter geliştirme şansını azaltabilir. 1500 kadında yapılan bir araştırma, turpgillerden sebze yemenin daha düşük karotis intima-media kalınlığı (CIMT) ile ilişkili olduğunu buldu.
Pancar, vücutta birçok önemli rolü oynayan bir sinyal molekülü olan nitrik okside dönüştürdüğü zengin bir nitrat kaynağıdır. Kan damarlarındaki iltihaplanma, nitrik oksit üretiminin azalmasına yol açar. Pancar gibi diyet nitratları açısından zengin yiyecekler yemek, kan damarı fonksiyonunu iyileştirmeye ve inflamasyonu azaltmaya yardımcı olabilir.
Yulaf, aterosklerozu olanlar veya tıkanmış arterleri önlemeye çalışanlar için mükemmel bir seçimdir. Yulaf yemek, yüksek toplam ve LDL (kötü) kolesterol seviyeleri dahil olmak üzere ateroskleroz risk faktörlerini önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olabilir.
Kuruyemiş ve tohumlar, protein, lif, sağlıklı yağ ve vitamin bakımından zengindir. Bu besinleri tüketmek, tıkanmış arterleri önlemeye yardımcı olabilir. Araştırmalar ayrıca kuruyemiş ve tohum yemenin kan şekeri düzeylerini düşürdüğünü ve ateroskleroz için bilinen bir risk faktörü olan diyabete karşı korunmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.
Marul, roka, pazı, lahana, ıspanak gibi yapraklı yeşillikler, ateroskleroza karşı korunmaya yardımcı olabilir. Bu besinler, kan damarı işlevini iyileştirmeye ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabilecek iyi bir diyet nitrat kaynağıdır.
Kakao ve bitter çikolata, damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olabilir. 2.217 katılımcıyı içeren bir araştırma, çikolata yemenin koroner arterlerde daha az aterosklerotik plak ile ilişkili olduğunu buldu. Bu arterler oksijenden zengin kanı kalbe taşır.
Zeytinyağı ateroskleroz riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Erken aterosklerozu olan 82 kişide yapılan 4 aylık bir çalışma, günlük 30 ml zeytinyağı alımının katılımcıların kan damarı işlevini önemli ölçüde iyileştirdiğini ve inflamatuar belirteçleri azalttığını buldu.
Şunlara da göz atın;