Çok Fazla Protein Tüketmek Tehlikeli Mi?

Çok fazla protein almak zararlı mı? Fazla protein almak sağlık açısından tehlikeli mi? İşte, çok fazla protein tüketmenin vücut üzerindeki yan etkileri:
Çok Fazla Protein Tüketmek Tehlikeli Mi?
09 Haziran 2023, 10:59

Karbonhidrat ve yağ ile birlikte üç makro besinden biri olan protein, insan sağlığı için çok önemlidir. Vücutta birçok protein türü bulunur. Oksijen taşınması, bağışıklık fonksiyonu, sinir uyarılarının iletimi ve büyüme dahil olmak üzere kritik bedensel süreçlerde yer alırlar. Yüksek proteinli diyetler, vücut kompozisyonundaki iyileştirmeler ve düşük kan şekeri seviyeleri dahil olmak üzere bir dizi sağlık yararıyla ilişkilendirilmiştir.

Günlük Protein İhtiyacı

Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu protein miktarı, kilonuz, yaşınız, vücut kompozisyonu hedefleriniz, fiziksel aktivite düzeyiniz ve genel sağlığınız gibi birçok faktöre bağlıdır. Bununla birlikte, bunun çoğu insanın kas kaybını önlemek, amino asit gereksinimlerini karşılamak ve nitrojen dengesini korumak için ihtiyaç duyduğu minimum alım miktarı olduğuna dikkat etmek önemlidir. Sporcular için protein ihtiyacı daha fazla olabilir. Hamile ve emziren insanların protein ihtiyacı da daha fazladır. 

protein

Çok Fazla Protein Tüketmek Zararlı Mı?

Yüksek proteinli diyetler, faydalı gibi görünse de, vücut üzerindeki etkileri hakkında bazı endişeler olmuştur.

  1. Böbrek sağlığı

Yüksek proteinli diyetlerle ilgili yaygın bir yanılgı, böbrek sağlığına zararlı olduklarıdır. Araştırmalar, yüksek proteinli diyetlerin böbreklerin iş yükünü artırsa da sağlıklı böbrek fonksiyonuna sahip kişileri olumsuz etkilemediğini göstermiştir. Normal böbrek fonksiyonu olan kişiler için yüksek proteinli diyetler güvenli olsa da, böbrek fonksiyonu azalmış kişiler çok fazla protein tüketmekten kaçınmalıdır. Böbrekler, protein metabolizmasının atık ürünlerini filtreler ve vücuttan uzaklaştırır. Böbrek fonksiyonu azalmış olanlarda, yüksek proteinli bir diyet böbrek hasarına ve toksik maddelerin birikmesine neden olabilir.

Kalp sağlığı

Bazı insanlar, yüksek proteinli bir diyetin kalp hastalığı riskini artırabileceğinden korkar. Ancak araştırmalar, yüksek proteinli diyetlerin genellikle kalp sağlığına zarar vermediğini gösteriyor. Aşırı kilolu 38 yetişkin üzerinde yapılan başka bir 2020 araştırması, yüksek proteinli bir diyetin, orta düzeyde bir protein diyetine kıyasla 34 aylık bir müdahaleden sonra kalp sağlığına veya kan damarı işlevine zarar vermediğini buldu. Bazı araştırmalar ayrıca, daha yüksek proteinli diyetlerin kan basıncını düşürmeye, göbek yağını azaltmaya ve kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilecek HDL (iyi) kolesterolü artırmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

Kanser

Çalışmalar, toplam protein alımının meme, özofagus, kolorektal, yumurtalık veya prostat kanseri riskiyle anlamlı bir şekilde bağlantılı olmadığını göstermiştir. 2020'de yapılan bir inceleme, daha yüksek toplam protein alımı ile kanserden ölüm riski arasında bir ilişki bulamadı.

Kemik sağlığı

Daha eski araştırmalar, yüksek proteinli diyetlerin düşük kemik mineral yoğunluğuna yol açabileceğine dair endişeleri artırdı. Bununla birlikte, daha yeni araştırmalar, daha yüksek proteinli diyetlerin kemik sağlığı için faydalı olabileceğini göstermiştir. Protein, kalsiyum ve D vitamini gibi diğer besinlerle birlikte kemik sağlığı için gereklidir. Aslında, kemik kütlesinin üçte birinden fazlası proteinden yapılır. Bu yüzden yüksek protein alımı, kemik sağlığı üzerinde olumsuz etkilere sahip değildir.

protein tozu

Çok Fazla Protein Almalı Mıyız?

Protein sağlığınız için gereklidir ancak protein açısından çok yüksek bir diyet sizin için uygun olmayabilir. Protein ihtiyaçlarınız vücut ağırlığınız, yaşınız, vücut kompozisyonu hedefleriniz, genel sağlığınız ve aktivite seviyeniz gibi birçok faktöre bağlıdır. Sporcular, fiziksel olarak zorlu işler yapanlar, hamile ve emziren kişiler daha fazla proteine ihtiyaç duysa da, sağlıklı yetişkinlerin günlük alması gereken protein miktarını alması yeterlidir. 

Bu yüzden herhangi bir protein takviyesine başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

Şunlara da göz atın;

  1. Protein içeren besinler
  2. Yüksek proteinli kuruyemişler
  3. Yüksek proteinli sebzeler
  4. Tamamen protein içeren besinler
  5. Protein eksikliği belirtileri
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo