Balık yiyebileceğiniz en sağlıklı yiyeceklerden biridir. Bunun nedeni harika bir protein, mikro besin ve sağlıklı yağ kaynağı olmasıdır. Ancak bazı balık türleri yüksek düzeyde toksik olan cıva içerebilir. Aslında cıvaya maruz kalmak ciddi sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilmiştir. Peki içeriğindeki cıva nedeniyle balıklardan uzak durmalı mısınız:
Cıva havada, suda ve toprakta doğal olarak bulunan ağır bir metaldir. Kömürün yakılması gibi endüstriyel süreçler veya patlamalar gibi doğal olaylar da dahil olmak üzere çeşitli yollarla çevreye salınır.
Üç ana form mevcuttur: elementel (metalik), inorganik ve organik.
İnsanlar bu toksine, madencilik ve endüstriyel işler sırasında cıva buharını solumak gibi çeşitli yollarla maruz kalabilirler. Balık ve kabuklu deniz hayvanlarını yiyerek de maruz kalabilirsiniz çünkü bu hayvanlar su kirliliği nedeniyle düşük konsantrasyonlarda cıva emerler. Zamanla, organik form olan metilcıva vücutlarında yoğunlaşabilir. Metilcıva oldukça zehirlidir ve vücudunuzda belirli seviyelere ulaştığında ciddi sağlık sorunlarına neden olur.
Balık ve diğer deniz ürünlerindeki cıva miktarı, türe ve çevredeki kirlilik düzeyine bağlıdır.
1998'den 2005'e kadar yapılan bir araştırma, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki 291 deredeki balıkların %27'sinin önerilen limitten daha fazlasını içerdiğini buldu. Başka bir araştırma, New Jersey kıyısında yakalanan balıkların üçte birinin milyonda 0,5 parçadan (ppm) daha yüksek cıva seviyelerine sahip olduğunu keşfetti; bu seviye, bu balığı düzenli olarak yiyen insanlar için sağlık sorunlarına neden olabilecek bir seviyedir.
Genel olarak, daha büyük ve daha uzun ömürlü balıklar en fazla cıva içerme eğilimindedir. Bunlara köpek balığı, kılıç balığı, taze ton balığı, marlin, kral uskumru, Meksika Körfezi'nden kiremit balığı ve kuzey turna balığı dahildir.
Daha büyük balıklar, az miktarda cıva içeren birçok küçük balığı yeme eğilimindedir. Vücutlarından kolayca atılmadığından zamanla seviyeleri birikir. Bu süreç biyobirikim olarak bilinir. Balıklardaki cıva seviyeleri milyonda bir parça (ppm) olarak ölçülür. Farklı balık ve deniz ürünleri türlerindeki ortalama seviyeler en yüksekten en düşüğe doğru:
Balık ve kabuklu deniz ürünleri yemek, insanlarda ve hayvanlarda cıvaya maruz kalmanın başlıca kaynağıdır. Küçük miktarlarda bile maruz kalmak ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. İlginçtir ki, deniz suyu yalnızca küçük konsantrasyonlarda metilcıva içerir.
Ancak algler gibi deniz bitkileri onu emer. Balıklar daha sonra algleri yer, cıvayı emer ve korur. Daha büyük, yırtıcı balıklar daha küçük balıkları yedikten sonra daha yüksek seviyeler biriktirir. Aslında daha büyük, yırtıcı balıklar, tükettikleri balıklardan 10 kat daha fazla cıva konsantrasyonu içerebilir. Bu sürece biyomagnifikasyon denir.
Kandaki cıva seviyenizi litre başına 5,0 mcg'nin altında tutmanız tavsiye edilir. Ek olarak, çalışma daha yüksek balık tüketiminin daha yüksek cıva seviyeleriyle bağlantılı olduğunu kaydetti. Dahası, birçok araştırma turna ve levrek gibi daha büyük balıkları düzenli olarak yiyen ki��ilerde daha yüksek düzeyde cıva bulunduğunu tespit etti.
Cıvaya maruz kalmak ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Hem insanlarda hem de hayvanlarda yüksek cıva seviyeleri beyin problemleriyle ilişkilidir.
Son araştırmalar ayrıca cıva gibi ağır metallere maruz kalmayı Alzheimer, Parkinson, otizm, depresyon ve anksiyete gibi durumlarla ilişkilendirmektedir. Ancak bu bağlantıyı doğrulamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Ek olarak cıvaya maruz kalma, yüksek tansiyon, artan kalp krizi riski ve daha yüksek "kötü" LDL kolesterol ile bağlantılıdır. Bununla birlikte, yüksek cıva içeren balık tüketiminizi ölçülü tuttuğunuz sürece, balığın besinsel faydaları muhtemelen cıvaya maruz kalma risklerinden daha ağır basacaktır.
Balıklarda bulunan cıva herkesi aynı şekilde etkilemez. Bu nedenle bazı kişilerin ekstra dikkat etmesi gerekir. Risk altındaki popülasyonlar arasında hamile olan veya hamile kalma ihtimali olan kadınlar, emziren anneler ve küçük çocuklar yer alır. Fetüsler ve çocuklar cıva zehirlenmesine karşı daha savunmasızdır ve cıva, hamile bir annenin fetüsüne veya emziren bir annenin bebeğine kolaylıkla geçebilir.
Hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırma, gebeliğin ilk 10 günü boyunca düşük dozda metilcıvaya maruz kalmanın bile yetişkin farelerde beyin fonksiyonlarını bozduğunu ortaya çıkardı. Başka bir çalışma, anne karnındayken cıvaya maruz kalan çocukların dikkat, hafıza, dil ve motor işlevlerde sorunlar yaşadığını gösterdi.
Ek olarak, bazı çalışmalar, Yerli Amerikalılar, Asyalılar ve Pasifik Adalıları da dahil olmak üzere bazı etnik grupların, geleneksel olarak balık açısından zengin beslenme nedeniyle cıvaya maruz kalma riskinin daha yüksek olduğunu öne sürüyor.
Şunlara da göz atın;