Çarkıfelek meyvesi, 'tutku meyvesi ve passiflora' olarak da bilinir. Güney Afrika kökenli bir meyvedir. İçeriğinde bulunan vitaminlerle, enerji deposu olarak da bilinir. Botanikçilere göre bir dut çeşidi olarak kabul edilen bu meyvenin dışı kabuklu ve sert, içi ise tohum dolu ve suludur. Özellikle Güney Amerika, Güney Afrika, Asya ve Avustralya gibi tropik bölgelerde yetiştirilir. Su miktarı fazla olan bu meyvenin bozulmaması için, hemen tüketilmesi önerilir.
Çarkıfelek Meyvesinin Faydaları Nelerdir?
- Obezite ile savaşır. Kilo verme sürecine destek olur.
- Doğal bir sakinleştirici olarak görülmüştür. Yorgunluğa ve strese iyi gelir.
- Cinsel arzuyu artırdığı için tutku meyvesi de denir.
- A vitamini, B6 vitamini, kalsiyum, potasyum, demir ve sodyum mineralleri içerir.
- Diyet lifi bakımından zengindir. Bu da uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur.
- İdrar yolu hastalıklarına iyi geldiği düşünülmektedir.
- Antioksidan görevi görür.
- Uykusuzluğa iyi gelir.
Çarkıfelek Meyvesi Nasıl Yenir?
Çarkıfelek meyvesi öncelikle ikiye bölünür. Ardından içindekiler kaşık yardımıyla çıkarılır ve doğrudan tüketilebilir. Kabuğu mor ve buruşuk olanlar tercih edilebilir. Meyve tohumları, meyve suyu yapımında kullanılabilir. Muhallebi, cheesecake gibi tatlıların üzerine sos olarak eklenebilir. Salata ve yoğurtlara eklenerek aroma katmak amacıyla da kullanılır.
Çarkıfelek Meyvesi Besin Değerleri
100 gram çarkıfelek meyvesinde;
- Kalori: 97 kcal
- Yağ: 7 gram
- Potasyum: 348 mg
- Sodyum: 28 mg
- Karbonhidrat: 23 gr
- Şeker: 11 gram
- Diyet lifi: 10 gr
- A vitamini: 272 IU
- C vitamini: 30 mg
- Kalsiyum: 12 mg
- Demir: 6 mg
- Magnezyum: 29 mg
Çarkıfelek Meyvesinin Zararı Var Mı?
- Tüm besinlerde olduğu gibi, çarkıfelek meyvesi de günde 1 tane tüketilmelidir. Bu miktarda günde en fazla 2'ye çıkabilir. Ancak aşırı tüketilmesi halinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
- Kronik rahatsızlığı olanlar, alerjisi olanlar, hamileler ve emziren anneler çarkıfelek meyvesini tüketmeden önce doktora danışmalıdır.
- Bu meyvenin kabuğu yenmez. Çekirdekleri ise çiğnenmeden yutulur. Bu yüzden küçük çocuklar için tehlikeli olabilir.
Şunlara da göz atın;
- Müsli nasıl yenir?
- Papaya çekirdeği nasıl yenir?
- Guava nasıl yenir?
- Kaktüs meyvesi nasıl yenir?
- Pomelo nasıl yenir?