Maydanozgiller familyasına ait bir bitki olan çakşır otu, az nemli topraklarda yetişir. Gövdesinin tepe kısımlarında sarı renkli çiçekleri mevcuttur. Akdeniz'den Doğu Anadolu'ya kadar ülkemizin hemen hemen birçok bölgesinde yetiştirilir. İçeriğinde saponin, alkaloit, tanen, nişasta ve reçine bulunan çakşır otu, farklı türlere sahiptir. Özellikle 'helizdağlı ve kerkül' en bilindik çeşitlerindendir. Peki, çakşır otu nasıl kullanılır? İşte, çakşır otunun faydaları ve kullanımı:
Çakşır otunu güvendiğiniz aktarlardan veya online alışveriş sitelerinden temin edebilirsiniz. Bu otu aktarlarda çay, yağ, macun, toz ve kök halinde bulabilirsiniz.
Afrodizyak etkilerinden faydalanmak için, doğrudan çakşır otu macunu alabilir veya evde kendiniz hazırlayabilirsiniz. 1 çay kaşığı çakşır tozunu, 2 çay kaşığı pekmez veya bal ile karıştırarak günde 2 kez tüketebilirsiniz.
Eğer cilt yaraları, akne ve sivilce izlerinden kurtulmak için kullanacaksanız, 1 çay kaşığı çakşır yağını, 1/2 çay kaşığı zeytinyağı ile karıştırarak cildinize uygulayabilirsiniz.
Not: Alerjik ve hassas cilt tiplerinin bu yağı kullanmadan önce mutlaka doktora danışması gerekir.
Çakşır otu çayını hazırlamak için, çakşır tozu veya kökünü alabilirsiniz. 1 tatlı kaşığı çakşır tozu veya kökünü, kaynar suyun içerisine ekleyerek 15 dakika demlenmesi için bekleyin. Daha sonra demlenen çayı süzerek afiyetle içebilirsiniz. Eğer çakşır kökü aldıysanız, evde toz haline getirebilirsiniz. Çakşır çayını günde 1 kez kullanmak yeterli olacaktır.
Her besinde olduğu gibi çakşır otunun aşırı tüketimi de ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Çakşır otunu uzun süre ve aşırı kullanmak, özellikle ruh hali üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir. Bu nedenle ölçülü kullanmaya özen gösterin.
Önemli Not: Ciddi ve kronik rahatsızlığı olan kişilerin, hamilelerin, emzirme dönemindeki annelerin, hassas bünyeye sahip olan kişilerin ve daha önce hiç çakşır otu kullanmayan kişilerin bu otu kullanmadan önce mutlaka doktora danışması gerekir. Doktorun onay vermediği hiçbir bitki kullanılmamalıdır.
Şunlara da göz atın;