Mutfakların en ekonomik konuklarından biri olan bulgur, aslında yöresel köfteleri hazırlarken yaygın olarak kullanılır. Hem besleyici, hem de doyurucu olması sebebiyle, akşam menülerini zenginleştirecek tariflerin başrolü olarak kullanılır. Özellikle klasik köftelerden sıkılıp yeni tatlar denemek istiyorsanız, bulgurlu köfte tariflerine mutlaka şans verin. İşte, denemeniz gereken bulgurlu köfte tarifleri:
Bulgurun ılık su, salça ve yumurta ile karıştırılmasıyla hazırlanan bu köfte, salça ve sarımsaklı sosla birleştirilir. Servis etmeden önce üzerine taze soğan ve maydanoz serpiştirebilirsiniz.
Konya mutfağıyla özdeşleşen topalak köftesi, hem bulgur, hem de kıyma ile hazırlanır. Pişirme aşamasında nohut, et suyu ve salça eklenir. Sulu köfte çeşitlerinden biridir.
Adana mutfağıyla özdeşleşen fellah köfte, ince bulgur, irmik, un ve yumurta ile hazırlanır. Ortalama 15 dakikada hazırlanan köfteler, önce haşlanır, ardından salçalı sosa bulanır. Yoğurt ve maydanoz eşliğinde servis edilir.
Bulgur, irmik ve kıyma karışımından oluşan sömelek köfte, Kahramanmaraş mutfağından yayılmış bir lezzettir. Haşlama esnasında içerisine nohut eklenir. Suyu süzülen köftelerin üzerine tereyağlı pul biber sosu dökülür.
Sivas mutfağıyla özdeşleşen mirik köfte, ortalama 40 dakika içinde sofralardaki yerini alır. İnce bulgur ve yumurta ile hazırlanan bu köftenin yapımında farklı baharatlar kullanılır. Sarımsaklı yoğurt eşliğinde servis edilir.
Elazığ'ın yöresel yemeklerinden biri olan harput köftesi, ince bulgur, dana kıyma, kırmızı biber ve reyhan ile hazırlanır. Pişen köfteler akşam yemeğinde ince kıyılmış maydanozla birlikte sunulur.
Kayseri mutfağıyla özdeşleşen bezdirme, hazırlanışı 20, pişirmesi ise 30 dakika süren pratik bir tariftir. Yapımında ince bulgur, kıyma, soğan, sarımsak, maydanoz ve kimyon kullanılır. Ana yemeklerin yanında atıştırmalık olarak da sunulabilir.
Karadeniz mutfağında yaygın olarak kullanılan karalahanayı, bulgur, biber, soğan, un ve yumurta ile bir araya getirerek nefis bir köfte hazırlayabilirsiniz. Karalahana köftesini naneli yoğurt eşliğinde sunabilirsiniz.
Şanlıurfa mutfağıyla özdeşleşen yumurtalı köfte, ince bulgur, salça, yumurta ve sarımsağın karıştırılıp yoğrulmasıyla hazırlanır. Yumurtalar pişirme işleminden sonra köfteye eklenir ve şekil verildikten sonra servis edilir.
Çorti aşı olarak da bilinen bu köfte, Muş mutfağında tüketilir. Esmer bulgur, un ve lahana turşusu karışımından oluşur. Haşlama usulüyle pişirildikten sonra üzerine soğanlı yağ dökülür ve servis edilir.
Bulgurla hazırlanan köftelerden bahsetmişken, içli köfteye yer vermemek olmaz elbette. İnce bulgurun salçayla birlikte uzun uzun yoğrulmasıyla hazırlanan bu köfte, kıymalı harç ile doldurulur. Dağılmasını önlemek için yoğurma işleminin uzun süre yapılması gerekir.
İnce bulgur, un ve yumurta ile hazırlanan köfteler, patlıcanla birlikte yumuşayana kadar pişirilir. Tarifin lezzetli olması için hem biber salçası, hem de domates salçası kullanılması önerilir. Nar ekşisi ile birlikte servis edilir.
Van mutfağıyla özdeşleşen ve Doğu Anadolu'da sık sık tüketilen acem köftesi, kıyma, ince bulgur, patates ve pirinç karışımından oluşur. Sulu köfte çeşitlerinden biridir. 30 dakika pişirdikten sonra sıcak sıcak servis edilir.
En klasik lezzetlerin başında gelen mercimek köftesi, bulgur bazlı bir köftedir. İnce bulgurun, kırmızı mercimek, salça, zeytinyağı, nar ekşisi, taze soğan, maydanoz gibi malzemelerle karıştırılmasıyla hazırlanır. İsteğe göre marul ve limon eşliğinde servis edilir.
Köftelik bulgurun salça, soğan, sarımsak ve baharatlarla karıştırılmasıyla hazırlanan çiğ köfte, Türk mutfağının en sevilen yemekleri arasındadır. Öğle ve akşam menülerini süsleyen çiğ köfteyi hazırlamak için, sabırla yoğurmanız gerektiğini unutmayın.
Nevşehir mutfağıyla özdeşleşen dıvıl, patates, bulgur, yumurta ve un karışımından oluşur. Hazırlanan köfteler top haline getirilir ve kızgın yağda kızartılır. Fazla yağı süzüldükten sonra, servis edilir.
Şunlara da göz atın;