Brüksel lahanası, lezzetli ve besleyici sebzelerden biridir. Her sebzede olduğu gibi brüksel lahanası da zaman içinde bozulabilir. Bozulduğu zaman belli belirtileri vardır. Kötü kokular ve renksiz yapraklar, dikkat edilmesi gereken en yaygın bozulma belirtilerinden bazılarıdır, ancak brüksel lahananızın yemenin güvenli olup olmadığını belirlemenin başka yolları da vardır. Sizlere brüksel lahanasının kötü olma belirtilerinden bahsettik. İşte, brüksel lahananızın kötü olup olmadığını nasıl anlarsınız:
Brüksel lahananız hala taze ve yenilebilir olduğunda, fazla bir kokusu olmayacak veya biraz topraksı bir kokuya sahip olabilirler. Brüksel lahanası normalde yalnızca pişirildikten sonra kokar; bu nedenle, güçlü kokuları olan lahanaları henüz çiğken atın.
Taze brüksel lahanası, birbirine sıkıca sıkıştırılmış parlak yeşil yapraklara sahiptir. Brüksel lahanası yaşlanıp bozulmaya başladıkça rengi açılır ve yaprakları yumuşayıp ayrılır.
Brüksel lahanası taze iken dokunulduğunda sert ve kuru hisseder, ancak bozulmaya neden olan bakteriler yaprakları parçalayıp yumuşatır. Eğer sümüksü bir tabaka hissediyorsanız ya da brüksel lahananızda yumuşak, hassas noktalar varsa, onları yemek yerine atın.
Brüksel lahanasının yaprakları normalde parlak yeşil görünür ve açık yeşil veya beyaz saplara sahiptir. Yaşlandıkça yapraklar bozuldukça daha fazla kahverengi ve siyah lekeler oluşur. Yaprakları ve sapı kaplayan çok sayıda koyu kahverengi veya siyah nokta fark ederseniz, brüksel lahanaları bozulmaya başlamıştır ve onları atmanın zamanı gelmiştir.
Brüksel lahanası, sıkı bir şekilde paketlenmiş yaprakların arasında saklanabilen yaprak bitleri ve böcekler gibi zararlılara karşı biraz hassastır. Lahana kurtları ayrıca yaprakları çiğneyip delikler oluşturabilir. Burada veya orada başıboş bir böceği temizleyebilirsin ama eğer haşerelerle doluysa brüksel lahanalarını atmak daha iyidir.
Küf sporları yemeğinize bulaştığında, buzdolabında saklasanız bile yavaş yavaş büyüyecek ve pişmiş brüksel lahanasında oluşacaktır. Arta kalan brüksel lahanalarınızda sümüksü veya tüylü lekeler fark ederseniz, onları yemekten kaçının ve atın.
Pişmiş brüksel lahanası zaten hafif bir kükürt kokusuna sahip olsa da, buzdolabında ne kadar uzun süre bekletilirse koku ekşiye dönüşebilir. Brüksel lahanalarınızın eskisinden farklı bir kokuya sahip olduğunu fark ederseniz, hastalanma riskiyle karşı karşıya kalmak yerine tedbirli davranın ve onları atın.
Taze brüksel lahananız olduğunda, bunları buzdolabınızın içinde diğer sebzelerinizin yanında plastik bir torba içinde saklayın. Brüksel lahananızı dondurmak istiyorsanız lezzetini koruması için önce suda 3-5 dakika haşlayın ve hava almayan bir kaba koyun.
Brüksel lahanalarınızı pişirdikten sonra hava geçirmez bir kapta saklayın ve buzdolabına koyun. 3-4 gün sonra bakterilerin oluşma riski artar, bu nedenle kalanları çöpe atın. Aksi takdirde, en iyi lezzet ve doku için brüksel lahanasını dondurup 4 ay içinde kullanın.
Şunlara da göz atın;