Mutfağınıza girdiğinizde genellikle en kirli nokta hangisidir? Davlumbaz sahibi olan herkes için muhtemelen cevap budur. Mutfağınızdaki dumanı ve kokuları tahliye ederek işini yaparken, gaz sobanızın davlumbazınız- ne kadar iyi yapılmış olursa olsun- çok çabuk kirlenebilir. Pek çok kişi, davlumbazın temizliğini atlıyor çünkü tezgah gibi noktalardan çok daha az dikkat çekiyor. Haftalarca, hatta aylarca temizlenmeden davlumbazınız, mutfağınızın temiz ve düzenli estetiğini tamamen bozacak donuk, kirli ve yağlı bir görünüm kazanabilir.
Bunun çözümü oldukça şaşırtıcı olabilir. Kimyasal temizleyiciler veya diğer süslü solüsyonlar kullanmak yerine bitkisel yağ harikalar yaratabilir. Temiz, kuru bir beze birkaç damla damlatın ve ardından davlumbazın yüzeyini silin. Sadece birkaç silme işlemiyle kaportanın temiz olması gerekir.
Davlumbazınızdaki inatçı kirleri çıkarmak için bitkisel yağ kullanmak ilk başta verimsiz görünebilir. Sonuçta, davlumbazınızın emdiği şeyin büyük bir kısmı yemeklik yağ dumanıdır! Ancak bu kullanışlı numaranın "benzer benzeri çözer" ifadesiyle güzel bir şekilde özetlenen bilimsel bir açıklaması var.
Davlumbazlarda biriken kirli tabaka, öncelikle zamanla bir araya toplanmış yağ ve toz parçacıklarının karışımıdır. Bitkisel yağ lipit bazlı olduğundan, başlıkta biriken yağ gibi diğer lipitleri doğal olarak çözebilir. Davlumbaza bir miktar bitkisel yağ uyguladığınızda, bu yağlı parçacıkları çözer ve kirin etrafında bir kaplama oluşturarak yüzeyden gevşemesine yardımcı olur.
Bitkisel yağla temizlemenin ekstra bir gizli faydası daha vardır. Davlumbazınız paslanmaz çelikten yapılmışsa, yemeklik yağ kullanmak, davlumbazınızın parlaklığını geri kazandırabilir. Nasıl ki bir dökme demir tavayı korumak için yağla yağlıyorsanız, aynı prensip davlumbazınız için de geçerlidir. Yağ, yalnızca görünümünü iyileştirmekle kalmayıp aynı zamanda onu gelecekteki kir, kir ve hatta parmak izlerine karşı koruyan parlak, koruyucu bir katman oluşturur.
Şunlara da göz atın;