Bebek Mamalarında Ağır Metal Tehlikesi!

Bebek mamaları, bebeğin gelişimi açısından önemli bir beslenme kaynağıdır. Ancak bazı mamalarda kullanılan ağır metaller, bebeğin sağlığını tehlikeye atabilir. Uzm. Dyt. Elif Bilgin Baş, bebek mamalarındaki ağır metal tehlikesi hakkında bilgi verdi.
Bebek Mamalarında Ağır Metal Tehlikesi!
20 Kasım 2023, 16:01

Ağır metaller, toprakta, soluduğumuz havada ve suda bulunan elementlerdir. Toprakta büyüyen bitkiler, bu metalleri alır ve yediğimiz besinlerle karışabilir. Vücudun iyi çalışabilmesi için, demir ve çinko gibi ağır metallere ihtiyacı vardır. Ancak cıva, kurşun, arsenik gibi ağır metaller, vücut için zararlıdır. Pirinç gibi gıdalar, bu zararlı metalleri diğerlerine göre daha fazla emer. Ağır metaller vücutta biriktiğinde, dikkat, davranış ve öğrenme sorunlarına yol açabilir.

havuçlu bebek maması

Bebek Mamalarında Ağır Metaller Var Mı?

Bebek maması yapımında kullanılan çiğ gıdaların birçoğunda ağır meta bulunur. Bu yüzden, ağır metaller hem mağazadan alınan mamalarda, hem de ev yapımı mamalarda bulunabilir. Bazı mamalar diğerlerine oranla daha fazla ağır metal içerebilir;

  1. Bebekler için pirinç gevreği
  2. Bebekler için pirinçli atıştırmalıklar
  3. Diş çıkarma bisküvileri
  4. Havuç, tatlı patatesli mamalar
  5. Meyve suyu

bebek maması

Bebeğin Ağır Metale Maruz Kalması Nasıl Azaltılır?

Bebek mamalarında ağır metal miktarı düşüktür. Ancak bunu daha da düşürmek için adımlar atabilirsiniz:

  1. Çeşidi artırın: Dengeli beslenmek, bebeklerin ağır metale maruz kalma oranını azaltır. Yediği yiyecekleri çeşitlendirin.
  2. Sadece pirinç gevreği vermeyin: Pirinç, ağır metalleri daha fazla emer. Bu yüzden pirinç gevreği yerine kinoa, arpa, yulaf ezmesi gibi tahıllı gıdaları verebilirsiniz.
  3. Sebzeleri artırın: Havuç ve tatlı patates, önemli vitaminler içerir. Ancak bunları sade bir şekilde vermek yerine diğer meyve ve sebzelerle birlikte serin.
  4. Meyve suyu vermeyin: Meyve suları, ağır metal içerebilir. 1 yaşın altındaki çocukların meyve suyu tüketmesi önerilmez. Bunun yerine su ve süt içmeleri gerekir. Meyve suyu yerine doğrudan meyve verebilirsiniz.
  5. Pirinç çeşidine dikkat edin: Basmati pirinci ve suşi pirincinde daha az arsenik bulunur. Bu pirinçleri pişirmeden önce bol suyla durulayın ve yine bol suda pişirin. Ardından fazla suyunu süzebilirsiniz.
  6. Atıştırmalıkları sınırlayın: İşlenmiş atıştırmalıklar yerine yumurta, sebze, yoğurt, peynir, meyve gibi sağlıklı besinleri tercih edin. Bunları ezerek püre haline getirebilirsiniz. Hazır atıştırmalık alacaksanız, çok tahıllı olmasına dikkat edin.
  7. Diş çıkarma bisküvisi kullanmayın: Diş çıkarma bisküvisi yerine, soğuk diş kaşıyıcı kullanın.
  8. Musluk suyu tüketmeyin: Musluk suyundaki kurşun miktarı fazladır. Bu yüzden her zaman içme suyu kullanın.

Yazar:

Uzm. Dyt. Elif Bilgin Baş

Şunlara da göz atın;

  1. 7-8 aylık bebekler için mama tarifleri
  2. Bebek püresi tarifleri
  3. 6-12 aylık bebekler için özel tarifler
  4. Bebekler balık yiyebilir mi?
  5. Bebekler mandalina yiyebilir mi?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo