Fasulyenin bir varyetesi olan barbunya, İtalya'da geliştirilmiştir. 'Roma fasulyesi' olarak da bilinir. İtalya, İspanya, Türk ve Yunan mutfaklarında sık sık kullanılır. Kaliteli bir lif kaynağı olan bu besin, antioksidan bakımından da zengindir. Kilo vermeyi hızlandırır. Uzun süre tok tutma etkisiyle diyet listelerinde de tercih edilir. Kuru ve taze olarak iki farklı şekilde yapılabilir. Ayrıca salatalarda, mezelerde ve pilavlarda kullanımı da mümkündür.
Süt, barbunya ve mısır unu ile hazırlanan bu çorba, vitamin bakımından oldukça zengindir. Özellikle kış aylarında bağışıklığı güçlendirmek için tüketilebilir.
Barbunya, galeta unu ve yumurta ile hazırlanan bu köfte, barbunyayı farklı tatlarda denemek isteyenler için idealdir. Kızgın yağda kızartılarak servis edilir.
Barbunyanın en yaygın kullanıldığı yerlerden biri de, piyaz yapımıdır. Hazırladığınız barbunya piyazı, et yemeklerinin yanında servis edebilirsiniz.
Barbunyayı hafif tariflerde kullanmak isteyenler, marul ve avokado ile zenginleştirilen nefis salata tarifini deneyebilir. Diyet listeleri için de uygundur.
Özellikle Güneydoğu'da çok meşhur olan içli köfte, kıymalı harç ile doldurulur. Ancak bu kez et yemeyenler için barbunyalı harçtan oluşan nefis içli köfte tarifini sizlere sunuyoruz.
Haşlanmış barbunya, kuzu eti ve sucuk ile hazırlanan şölen pilavı, kalabalık sofralarda sunulmasıyla bilinir. Hazırlanan pilav bütün bir halde sunulur, üzeri maydanoz ile süslenir.
Havuç, patates ve soğan ile hazırlanan barbunya pilaki, bir meze çeşididir. Özellikle balık yemeklerinin yanına çok yakıştığını söylemeden geçmeyelim.
Haşlanmış barbunya ve tahin ile hazırlanan dip sos, yemeklerin yanında servis edilir. İsteğe göre kızarmış ekmek dilimleri eşliğinde tüketebilirsiniz.
Barbunyanın pişirme yöntemlerinden biri de fırında barbunyadır. Ancak yemek fırına verilmeden önce mutlaka haşlama işleminden geçmesi gerekir. Ortalama 30-35 dakikada hazırlanır.
Hem görünümü, hem de lezzetiyle aklınızı başınızdan alacak bir tarif arıyorsanız, patates çanağında barbunya tam size göre.
Şunlara da göz atın;