Balıkesir'in Yöresel Yemekleri
Topraklarının bir kısmı Marmara, bir kısmı ise Ege Bölgesi'nde kalan Balıkesir, meşhur lezzetleriyle turistik bir şehirdir. Bölgenin coğrafi konumu, tarihi yerleri, turistik yerleri ve yemekleri büyük bir ilgi görmektedir. Balıkesir'in meşhur yemekleri arasında hem zeytinyağlılar, hem de etli yemeklere yer verilmektedir. Aynı zamanda tost çeşitleri de kahvaltı sofralarının vazgeçilmez parçasıdır. Öğrencilere de kucak açan bu şehir, birbirinden lezzetli yemeklere ev sahipliği yapmaktadır. Peki, Balıkesir'in meşhur yemekleri nelerdir? İşte, tadına doyamayacağınız Balıkesir yemekleri:
Balıkesir'in yöresel yemekleri denildiğinde ilk akla gelen lezzetlerden biri de sura yemeğidir. Genellikle kaburga eti ve pilav ile hazırlanır. Yapımında yalnızca 6 malzeme kullanılır.
Tarif için; Sura yemeği
İsminden anlaşılacağı gibi Balıkesir'in Bigadiç ilçesiyle özdeşleşen bu güveç, 'oğlak güveci' ismiyle de bilinir. Yapımında hem oğlak, hem de kuzu eti kullanılır.
Tarif için; Bigadiç oğlak güveci
Kabak çiçekleriyle hazırlanan bu dolma, Türk, Yunan ve Kıbrıs mutfağında özel bir yere sahiptir. İç harcı pirinç ile doldurulan kabak çiçekleri, bol zeytinyağı eşliğinde servis edilir.
Tarif için; Kabak çiçeği dolması
Balıkesir ve çevresinde sık sık rastlayabileceğiniz düğün çorbası, düğün günlerinde gelen misafirlere ikram edilmesiyle bilinir. Yapımında koyun eti, tereyağlı sos ve terbiye kullanılır.
Tarif için; Düğün çorbası
Bostan patlıcanı ile hazırlanan peynirli patlıcan, genellikle ana yemeklerin yanında servis edilir. Patlıcanın içi lor peyniri, kaşar peyniri ve tavuk jambon ile doldurulur.
Tarif için; Peynirli patlıcan
Mantı, Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biridir. Fakat bazı yörelerde farklı çeşitleriyle sunulur. Saçaklı mantı, kalın hamur ve tavuk eti ile hazırlanan bir yemektir.
Tarif için; Saçaklı mantı
Susurluk ayranını duymayan yoktur elbet. Balıkesir'in Susurluk ilçesiyle özdeşleşen ve oldukça meşhur olan bu ayran, bol köpüklü olarak sunulur. Yanında mutlaka salçalı ve mihaliç peynirli Susurluk tostu servis edilir.
Tarif için; Susurluk ayranı ve Susurluk tostu
Tost denildiğinde öne çıkanlardan biri de Ayvalık tostudur. Balıkesir Ayvalık'ta çok meşhur olan bu tosta büyük şehirlerde rastlamak da mümkündür. Yapımında peynir, sucuk, sosis, turşu gibi malzemeler kullanılır.
Tarif için; Meşhur Ayvalık tostu
Pide ve dana eti ile hazırlanan tirit, aslında Karadeniz Bölgesi ile özdeşleşmiştir. Ancak Balıkesir'de de sık sık tüketilir. Yapımında pide ve dana eti kullanılır.
Tarif için; Tirit
Şevket-i bostan, bir bitki çeşididir. Bu bitki Balıkesir'de zeytinyağlı ve etli bir yemek olarak sunulur. Oldukça faydalı olan şevketi bostan, düşük kalorisiyle sevilen yemeklerin başında yenir.
Tarif için; Şevketi bostan
Balıkesir mantısı olarak da bilinen tavuklu mantı, fırında pişirilen bir mantı türüdür. Yapımında tavuk kıyması kullanılır. Salçalı yoğurt ile birlikte servis edilir.
Tarif için; Balıkesir mantısı
Balıkesir'in yöresel tatlıları arasında yer alan mafiş tatlısı, şerbetli bir tatlı çeşididir. Hamurun içi cevizle doldurulur ve üzeri şerbetle ıslatılır. Özellikle bayramlarda sunulur.
Tarif için; Mafiş tatlısı
Marmara Bölgesi'nin meşhur tatlıları arasında yer alan höşmerim, Balıkesir yöresinde de oldukça popülerdir. 'Peynir tatlısı' olarak da bilinir. Hazırlaması yalnızca 20 dakikadır.
Tarif için; Höşmerim
Ana malzemeleri pirinç ve sıcak su olan zerde, eski zamanlardan günümüze miras kalan bir tatlıdır. Balıkesir'in meşhur tatlıları arasında yer alır. 'Astarlı sütlaç' ismiyle de bilinir.
Tarif için; Zerde tatlısı
Süt, damla sakızı ve salep ile hazırlanan sakızlı dondurma, Balıkesir'in sevilen lezzetleri arasında yer alır. Özellikle şerbetli tatlıların yanında sunulmasıyla bilinir.
Tarif için; Damla sakızlı dondurma
Balıkesir'de en çok tüketilen içeceklerden biri de karadut şurubudur. Sağlık açısından birçok faydası olan karadut şurubu, yemeklerin yanında servis edilir. Yolunuz Balıkesir'e düşerse, yol kenarlarında satılan karadut suyuna rastlayabilirsiniz.
Tarif için; Karadut suyu
Ege'nin en meşhur yemekleri arasında yer alan keşkek, Balıkesir mutfağında da önemli bir yere sahiptir. Ana malzemeleri buğday ve kırmızı ettir. Özellikle kalabalık sofralarda sunulmasıyla bilinir.
Tarif için; Keşkek
Şunlara da göz atın;