Ayurveda'ya Göre Beyin Sağlığını İyileştiren 5 Besin

Bazı besinlerin beyin gelişimi ve hafıza için daha faydalı olduğunu biliyorsunuz? İşte, Ayurveda'ya göre hem beyin sağlığını iyileştirmek, hem de hafızayı güçlendirmek için tüketmeniz gereken 5 besin:
Ayurveda'ya Göre Beyin Sağlığını İyileştiren 5 Besin
12 Temmuz 2024, 11:12

Ayurveda'ya göre çoğu hafıza sorunu, yoğun, kalın, lapa ve yapışkan özellikleriyle bilinen Kapha Dosha ile ilişkilidir. Beynin beyaz maddesinin 'filmi' veya Kapha'nın bir alt doshası olan Tarpaka üzerinde imgeler, deneyimler ve duyumlar bulunur. Beyin ve diğer sinir dokuları daha sonra bu eşsiz doku tarafından beslenir ve korunur. Bir kişide Kapha durgunluğu veya düşük Kapha Dosha olduğunda, ağır hisler ve bulanık düşünceler oluşur. Ayurveda, beyindeki üç Doshanın da öğrenme, işleme ve bilgiyi hatırlama için birlikte çalışması gerektiğine inanır. Bunlardan herhangi birindeki dengesizlik hafıza, konsantrasyon ve zihinsel berraklık sorunlarına neden olabilir.

Beyin Sağlığını İyileştiren Besinler

  1. Zerdeçal

zerdeçal

Zerdeçaldaki kurkumin, beyin fonksiyonlarını artırmak için güçlü bir antioksidan ve iltihap gidericidir. Bu, hafızayı iyileştirir ve stresi ve kaygıyı hafifletir.

  1. Brokoli

brokoli

Brokoli, hafızayı geliştirmek için çok önemli olan K vitamini ile doludur. Beyin hücrelerinin hasar görmesini önleyen anti-inflamatuar ve antioksidan özelliklere sahiptir. Herhangi bir biçimde, herhangi bir öğünde haftada 3-4 kez en az 100 gram brokoli tüketilmesi önerilir.

  1. Kabak çekirdeği

kabak çekirdeği

Kabak çekirdekleri, daha iyi beyin fonksiyonları ve gelişmiş hafıza için gerekli olan magnezyum, bakır, demir ve çinko gibi birden fazla besin içerir. Çinko sinir sinyallerinde çalışır, magnezyum öğrenme ve hafıza için gereklidir ve bakır sinir sinyallerini kontrol etmeye yardımcı olur. Vücuttaki düşük bakır seviyeleri Alzheimer gibi nörodejeneratif bozukluklara yol açabilir. Herhangi bir öğünle birlikte 2 yemek kaşığı kabak çekirdeği tüketilmelidir.

  1. Kuruyemişler

badem

Kuruyemiş tüketmek kalbinizi iyileştirecek ve beyin fonksiyonlarını sağlıklı tutacak ve hücre zarlarını serbest radikal hasarından koruyacaktır. Bilişselliği iyileştirir ve nörodejeneratif hastalıkları önlemeye yardımcı olur. Her gün bir avuç badem ve ceviz yiyebilirsiniz.

  1. C vitamini açısından zengin besinler

amla meyvesi

Günlük diyetinize C vitamini içeren yiyecekleri dahil etmek çok önemlidir çünkü zihinsel sağlığınızı iyileştirmede önemli bir rol oynar. C vitamini, yaşlandıkça beyin sağlığınızı destekleyen güçlü bir antioksidandır. Günde 2 amla yiyebilirsiniz. Diyete dahil edilebilecek diğer yiyecekler arasında turunçgiller, dolmalık biber, guava veya kivi yer alabilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Beyin yaşlanmasını önleyen besinler
  2. Beyin detoksu nasıl yapılır?
  3. Beyin sisinden nasıl korunabiliriz?
  4. Beyni güçlendiren besinler
  5. Ayurvedaya göre nasıl beslenmeliyiz?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo