Armut eşsiz bir meyvedir. Oldukça lezzetli ve besleyici bir meyvedir. Normal şartlarda ağaçta olgunlaşan ve olgunlaştıktan sonra toplanan armutları evde olgunlaştırabilirsiniz. Olgunlaşmamış bir armut satın aldıysanız ya da topladıysanız nasıl olgunlaştırılır anlattık. İşte, armut nasıl olgunlaştırılır:
Armut Nasıl Seçilir?
- Çürük veya delik olan armutlara bakın. Armutlarınız farklı renklerdeyse veya üzerlerinde doğal lekeler varsa sorun değil, ancak büyük çürükler veya delikler varsa bu armutları tercih etmemelisiniz.
- Bir marketten satın alıyorsanız, sağlam armutlar satın alın. Armutlar toplandıktan sonra olgunlaşır, bu nedenle bakkaldan veya çiftçi pazarından seçtiğinizde armutunuz yumuşak hissetmiyorsa endişelenmeyin. Evde olgunlaşmasına izin vermek için hala dokunulmayacak kadar sağlam bir armut seçmek en iyisidir.
- Armutlar ağaçtan olgunlaşır, bu yüzden ağaçtan çıkarmak için armutun yumuşamasını beklemeyin.
- Armutlarınızı hasat ettikten sonra, olgunlaşmaya devam etmelerine yardımcı olmak için onları birkaç gün soğuk hava deposunda tutabilirsiniz.
Armut Nasıl Olgunlaştırılır?
- Armutları 4-7 gün içinde olgunlaştırmak için oda sıcaklığında saklayın. Armutları ister kendiniz toplayın, ister marketten eve getirin, armutlar mutfak tezgahında veya masada bırakıldığında olgunlaşır. Armutların olgun olup olmadığını görmek için günlük olarak kontrol edin.
- Armutları 2-4 gün içinde olgunlaştırmak için bir kese kağıdına koyun. Torbadaki armutun ürettiği gazlar armutların olgunlaşma süresini hızlandıracaktır. Bir armutu yavaşça kese kağıdına koyun, kapatmak için torbanın üstünü hafifçe katlayın.
- Bozulmadıklarından emin olmak için bu armutları günlük olarak kontrol edin.
- Armutları 1-3 gün içinde olgunlaştırmak için kağıt torbaya olgunlaşmış muz veya elma ekleyin. Sadece 1-3 günde armutlarınızı olgunlaştırmak için, armutlarınızla birlikte kese kağıdına bir muz veya elma koyun. Olgun meyveler etilen gazı verir ve bu da armutların çok çabuk olgunlaşmasına neden olur.
- Armutları olgunlaşana kadar soğutmaktan kaçının. Olgunlaşmamış armutları gerçekten olgunlaşmadan buzdolabına koymak, ilk etapta olgunlaşma yeteneklerini engelleyebilir.
Olgun Armutları Tespit Edin
- Yumuşak olup olmadığını görmek için armudu ellemeniz gerekir.
- Parmağınızı kullanarak armudun boynuna hafifçe bastırın; eti sert değil de yumuşaksa, armudunuz olgunlaşmış ve yenmeye hazırdır. Armudunuzun rengi değişmediyse endişelenmeyin, çünkü çoğu armut olgunlaştığında bile aynı renkte kalır.
- Armutlarınızın çürümediğinden emin olmak için günlük olarak kontrol edin. Armutlar olgunluktan çürümeye hızla geçerler, bu nedenle olgun günlerini kaçırmamak için armutlarınızı her gün kontrol edin.
- Armudunuzu olgunlaştıktan sonra birkaç gün içinde yiyin. En lezzetli armutlar tam olgunlaştıklarında yenir, bu yüzden etleri yumuşadıktan sonra fazla beklemeyin. Olgun armutları hemen yiyemiyorsanız, armutları hava almayan bir kaba koyarak buzdolabında birkaç gün daha saklayın.
Şunlara da göz atın;
- Armut hangi mevsimde yetişir?
- Şeftali nasıl olgunlaştırılır?
- Avokado nasıl olgunlaştırılır?
- Armut nasıl saklanır?