Tüm yıl boyunca armutların narin lezzetini özlüyorsanız, olgun meyveleri dondurucuda saklayın. Renklerini ve dokularını korumak için armutları soymanız ve C vitaminine batırmanız gerekir. Ardından, onları tatlı bir şurup içinde işlemek mi yoksa kuru parçalar halinde dondurmak mı istediğinize karar verin. Her iki durumda da, tazeliğin zirvesinde toplanan lezzetli armutlarla ödüllendirileceksiniz. Sizler için armut nasıl dondurulur anlattık. Armut nasıl dondurulur?
Armut Seçme ve İşleme
- Olgun armutları toplayın veya satın alın. Bir armutun toplanmaya veya satın alınmaya hazır olup olmadığını belirlemek için boynunun yanından hafifçe sıkın. Sapın yanındaki et biraz yumuşak olmalıdır. Çok sertse başka bir armut arayın.
- Armutları durulayın ve soyun. Kiri durulamak için armutları soğuk musluk suyunun altında tutun. Ardından, bunları tezgahın üzerine koyun ve kabukları çıkarmak için döner veya Y-soyucu kullanın. Kabukları atabilir veya likörü tatlandırmak için kullanabilirsiniz.
- Her bir armutu ikiye bölün ve çekirdeği çıkarın. Bir armutu uzunlamasına ikiye dikkatlice kesmek için bir bıçak kullanın. Ardından, çekirdeği tohumlarla birlikte çıkarmak için bir kaşık veya kavun balyası kullanın. Ayrıca sapı da çekebilirsiniz. Dondurmak istediğiniz her armut için bunu tekrarlayın.
- Armutların renginin solmasını önlemek için C vitamini solüsyonunda bekletin. Büyük bir kap alın ve içine 1 çay kaşığı (2 g) kristal askorbik asit (C vitamini) koyun. 3,8 L soğuk su dökün ve C vitamini eriyene kadar karıştırın. Ardından soyulmuş armutlarınızı solüsyona ekleyin.
Şurup İçinde Nasıl Dondurulur?
- Armutları şeker ve su ile bir tencereye koyun. Şurubun ne kadar tatlı veya ağır olmasını istediğinizi özelleştirebilirsiniz. Dondurmak istediğiniz tüm armutları geniş bir tencereye alın ve şerbet malzemelerini ekleyin. Yapmak için:
-Hafif şurup: 1 2/3 su bardağı (333 g) toz şeker ve 4 su bardağı (950 ml) su kullanın
-Orta şurup: 2 2/3 su bardağı (533 g) toz şeker ve 4 su bardağı (950 ml) su kullanın
-Ağır şurup: 4 su bardağı (800 gr) toz şeker ve 4 su bardağı (950 ml) su kullanın
- Armutları şerbette 1-2 dakika haşlayın. Brülörü orta-yüksek seviyeye getirin ve karışımı yavaşça karıştırın. Şeker kaynamaya başlayınca çözülmelidir. Armutları şurup içinde 1-2 dakika pişirin.
- Armutları soğuyana kadar şerbette soğutun. Ocağı kapatın ve armutların olduğu tencereyi buzdolabına koyun. Daha hızlı soğumalarını istiyorsanız farklı bir kaba da aktarabilirsiniz. Armutları meyve ve şurup soğuyana kadar soğutun.
- Kaplarınızı doldurun ve 1,3 ila 2,5 cm üst boşluk bırakın. Soğutulmuş armutları dondurucuya uygun temiz kaplara koyun ve meyveyi kaplayacak kadar şurubu dökün. Geniş ağızlı kaplar kullanıyorsanız 1,3 ila 2,5 cm üst boşluk bırakın. Üstü dar kaplar kullanıyorsanız 1,9 ila 3,8 cm üst boşluk bırakın.
- Kapları etiketleyin ve armutları 10 ila 12 aya kadar saklayın. Her kabın üzerine yazmak için kalıcı bir kalem kullanın, böylece içinde armut olduğunu bilirsiniz. Ardından, onları ilk dondurduğunuz tarihi yazın.
Armutları Paketleme
- Yağlı kağıdı fırın tepsisine koyun.
- Armutları süzün ve tepsiye dizin. Sadece birkaç armudu donduruyorsanız, armutları C vitamini solüsyonundan çıkarmak için oluklu bir kaşık kullanın. Çok sayıda armutu süzmek için lavaboya bir süzgeç yerleştirin ve armutları yavaşça içine dökün. Ardından, armutları parşömen kağıdıyla kaplı sayfanıza aralarında en az 0,64 cm boşluk olacak şekilde yerleştirin.
- Armutları sertleşene kadar dondurun. Sayfayı dondurucuya yerleştirin ve katılaşana kadar bırakın. Armut parçalarının boyutuna bağlı olarak bu işlem 1 ila 2 saat sürebilir.
- Dondurulmuş armutları kapatılabilir dondurucu poşetlerine koyun. İyi sızdırmaz oldukları sürece herhangi bir boyuttaki dondurucu poşetlerini kullanabilirsiniz. Çantanızı tamamen donmuş armutlarla doldurun ve kapatmadan önce mümkün olduğu kadar fazla havayı sıkın.
- Torbaları etiketleyin ve armutları dondurucuda 10 ila 12 aya kadar saklayın. Torbaları, içindekileri ve armutları işlediğiniz tarihle etiketlemek için kalıcı bir kalem kullanın. Daha sonra armut torbalarını dondurucuya koyun ve 10 ila 12 ay içinde kullanın.
Şunlara da göz atın;
- Armut nasıl kurutulur?
- Armut nasıl olgunlaştırılır?
- Armut nasıl saklanır?
- Armut hangi mevsimde yetişir?